Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

În 7 şi 8 aprilie la Cugir vor avea loc “Zilele Filmului Românesc”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un eveniment special de proiecție cinematografică,se va desfășura în perioada 7-8 aprilie în orașul Cugir. Este vorba despre evenimentul intitulat sugestiv  ”Zilele Filmului Românesc”,eveniment care are ca scop promovarea creațiilor cinematografice autohtone din domeniu.

Organizatorii au pregătit o serie de 5 filme care vor rula în zilele de duminică și luni. Evenimentul va fi găzduit de Casa de Cultură a orașului Cugir. În urma succesului din rândul publicului cinefil cugirean,a proiecției filmului “După Dealuri”în regia lui Cristian Mungiu,proeicție după care cei prezenți au solicitat Casei de Cultură Cugir un demers prin care în Cugir să mai aibă loc astfel de seri dedicate filmului. Ca să vină în ajutorul acestora,reprezentanții din cadrul Casei de Cultură Cugir și a primăriei Cugir  au contact o firmă specializată din România în distribuirea filmelor.

Firma în cauză a aceptat ideea reprezentanților Casei de Cultură Cugir și a celor din cadrul primăriei Cugir pe motivul că firma ar avea o caravană la nivel național de proiecții de filme, și orașul Cugir ar putea fi inclus în cadrul caravenei, Cugirului alocândui-se două zile de proiecții.

În aceste două zile vor lua o serie de 5 producții autohtone românești. Capul de afiș al acestui eveniment este ținut de filmul „Poziția copilului”,film în regia lui Călin Peter Netzer,film care a câștigat anul acesta la Berlin în cadrul  Festivalul Internațional de Film premiul Ursul de Aur și Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film).

Reprezentanții Casei de Cultură a orașului Cugir doresc ca acest demers cinematografic să continuie lunar, cu proiecția măcar a unui film românesc iar mai târziu și a unor producții străine. :“În măsura posibilităților dorim să continuăm acest demers lunar,măcar cu un film,dar este prematur să vorbim de acest lucru,întrucât dorim să vedem reacția publicului în aceste două zile de proiecții. Dacă totul va decurge bine, și noi sperăm ca acest lucru să se întâmple,și spectatorii se vor arăta doritori de noi filme,se are în vedere aducerea spre proiecție a unor producții străine”, a declarat purtătorul de cuvânt din cadrul Primăriei Cugir, Lminița Birăesc.

Prețul unui bilet de intrare este de 5 lei

Programul complet al evenimentului:

Duminică, 7 aprilie 2013

  • ora 11.00 – Bună! Ce faci? – producție din anul 2010
  • ora 17.00 – Occident – producție din anul 2002
  • ora 19.00 – Poziția Copilului – producție din anul 2013-film care a câștigat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2013,premiul Ursul de Aur.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/Fodx-hZvohU”]

[youtube_sc url=”http://youtu.be/rU2iJgtztEg”]

[youtube_sc url=”http://youtu.be/ZtoCo9pJ2yU”]

Luni, 8 aprilie 2013

  • ora 17.00 – Domestic -producție din anul 2012
  • ora 19.00 – Amintiri din Epoca de Aur – producție din anul 2009.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/0iCgwHdRc4I”]

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Proiect cu efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale, în rândul tinerilor din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, la Cugir s-a derulat Proiectul: „Natura – portal către cunoașterea lui Dumnezeu”, demers având ca scop promovarea activității fizice prin conectare cu natura, încurajarea interacțiunii intergeneraționale și facilitarea explorării și descoperirii biodiversității.

Un proiect menit să dezvolte o mai mare apreciere pentru mediul natural și să beneficieze de efectele pozitive ale mișcării în aer liber asupra sănătății fizice și mentale.

Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația de Ecologie și Turism „Năsâpiște”, reprezentată prin Vasile Țîrlea, cu colaboratorul proiectului Via Transilvanica – Adrian Frățilă și unul din întemeietorii grupului iubitorilor de istorie „Dacii Singidavei” – scriitorul Vasile Dumitru.

Grupul de elevi ai Liceului Tehnologic „I. D. Lăzărescu” Cugir, condus de părintele Adrian Cebotari, au urcat pe dealul „Cetate”, un platou deasupra căruia se află vechea cetate dacică Singidava.

Vasile Dumitru le-a amintit tinerilor că această cetate a fost menționată de Ptolemeu ca fiind cea mai mare și mai bogată cetate de pe Valea Mureșului, care a făcut parte din lanțul de cetăți dacice de apărare a Sarmizegetusei din Munții Orăștiei.

Vasile Țîrlea le-a vorbit elevilor despre importanța biodiversității, definind-o ca un organism viu care în prezent este amenințat din cauza exploatării iraționale a naturii din partea omului. El a menționat că conservarea biodiversității, așa cum a fost creată de Dumnezeu, ne oferă aer curat, apă proaspătă, soluri de calitate, dar ne ajută și la evitarea schimbărilor climatice și la reducerea impactului catastrofelor naturale.

La rândul său, Adrian Frățilă a insistat pe importanța practicării sportului și a activităților fizice pentru menținerea sănătății, argumentând că din tinerețe activitatea fizică întărește musculatura și articulațiile, sporește nivelul de oxigen în organism, întărește sistemul imunitar, fortifică oasele și reduce semnificativ apariția în timp a multor boli.

Acest proiect le-a permis tinerilor să facă un schimb de experiențe și cunoștințe legate de activități sportive, orientare turistică, de istorie a locurilor natale, de promovare a a spiritului de comuniune și colaborare; le-a oferit inspirație și motivare reciprocă facilitând creșterea personală și dezvoltarea abilităților în aceste domenii.

Elevii participanți și-au exprimat dorința ca următoarea activitate să se desfășoare pe un alt versant ce „străjuiește” orașul –,,Scăunel”, unde participanții vor putea vizita celebrul apeduct Wasserline.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Iulia Bîrlea, elevă a Colegiului Național „David Prodan” Cugir, premiul III la etapa județeană a Olimpiadei de Limba Engleză

cugirinfo.ro

Publicat

în

În seria reușitelor la olimpiadele de limbi străine se înscrie și succesul din acest an al Iuliei Bîrlea, eleva noastră din clasa a X-a de la profilul de Filologie intensiv limba engleză, pregătită de doamnele profesoare Vanț Lilica și Anca Alisie pentru care, zicala “În viață poți să faci orice îți propui” reprezintă mai mult decât o înșiruire de cuvinte destinate discursurilor motivaționale ci mai degrabă un stil de viață care a transformat-o pe Iulia într-o elevă extraordinară – ambițioasă disciplinată, serioasă, exigentă cu ea însăși și mai presus de toate, conștientă de valoarea sa precum și de faptul că „the sky’s the limit” cum ar zice englezul adică doar cerul e limita.

Nu e de mirare deci faptul că, înarmată cu o asemenea mentalitate, Iulia a reușit să obțină premiul III la etapa județeană a Olimpiadei de Limba Engleză, performanță care i-a adus un zâmbet larg pe buze și o licărire deosebită în ochi- ușor de remarcat atunci când acest subiect este adus în discuție.

Iată ce ne-a declarat Iulia când am rugat-o să ne dea detalii în legătură cu drumul parcurs pentru a obține acest rezultat notabil:

“Am crescut auzind expresia „Poți să faci orice îți propui” de la toate persoanele din jurul meu. Când m-am întâlnit cu limba engleză pentru prima oară, m-am simțit de parcă aș fi stat în fața unui zid impenetrabil- asta până când mi-am propus să-l dobor, și asta am și făcut, iar răsplata a fost pe măsură! Nu mă așteptam să găsesc o lume atât de minunată în spatele său și astăzi sunt foarte recunoscătoare perseverenței mele de atunci – deoarece în ciuda obstacolelor, nu m-am dat bătută nici o clipă.

Anul acesta a fost unul încărcat de reușite în care mi-am depășit performanța de anul trecut şi chiar dacă nu mi-am atins încă scopul de a reprezenta colegiul la etapa națională, acest rezultat arată că sunt o mai bună versiune a mea față de anul trecut şi voi continua să fiu din ce în ce mai bună până când voi ajunge în vârf.

Nu este posibil să uit de contribuția enormă a doamnei profesoare Alisie Anca, care nu a renunțat nici o clipă în a crede în mine și în reușita mea, iar doamnei profesoare Lilica Vanț, doresc să îi mulțumesc din adâncul sufletului pentru toată răbdarea, îndrumarea și sprijinul pe care mi l-a acordat, şi sper ca şi în următorii ani să-mi fie alături în această călătorie.”

Felicitări Iulia! Suntem convinși că scopul tău nu va rămâne neatins și că e doar o chestiune de timp până când îți vom vedea evoluția la etapa națională!

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Reprezentantele Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, Premiul I la faza județeană și calificare la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Echipa formată din elevele Irina Codrea și Andreea Cârjean, de la școala Gimnazială „Singidava” Cugir, coordonată de doamna profesor Stela Predescu, a dat dovadă de multă creativitate, rigurozitate științifică dar și pasiune pentru cercetare.

Cele două eleve vor reprezenta județul Alba la Olimpiada de Creativitate Științifică – secțiunea „Științe fundamentale, categoria junior”.

Proiectul acestora, „Miracolul perfecțiunii: fractali fascinanți creați de natură”, a obținut la etapa județeană Premiul I.

Etapa națională se va desfășura în perioada 29 mai – 2 iunie 2024 la Suceava.

Le dorim mult succes!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir