cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » În 20 februarie, dezbatere la Cugir pe tema: 157 de ani de la dezrobirea romilor

În 20 februarie, dezbatere la Cugir pe tema: 157 de ani de la dezrobirea romilor

Publicat în 15.02.2013 la ora 17:47

Asociaţia pentru Dezvoltarea Comunitară a Romoilor din Cugir organizează o Masă Rotundă cu tema ”157 de ani de la dezrobirea romilor”, eveniment prin care se doreşte rememorarea momentului adoptării ultimului act oficial, de la data de 20 februarie 1856, privind ”Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti”.

Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România dată a eliberării din sclavie a ultimei categorii de romi ce aparţineau proprietarilor particulari, prin ”Legiuirea pentru emancipaţiunea tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui act întocmit de Petre Magrogheni şi Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, data de 20 februarie a fost declarată oficial – ziua dezrobirii romilor din România prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011.

“Manifestarea va avea loc la Baia Socială din Cugir pe data de 20 februarie a. c, începând cu ora 13.00, la eveniment fiind invitaţi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Romi- Biroul Regional 7 Centru, instituţia prefectului, reprezentanţi ai partidelor politice, actori sociali implicaţi la nivel local, directori de unităţi şcolare, autorităţi locale, ONG-uri rome şi nerome, ” ne-a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Romilor din Cugir- Cosmin Pienar.

Acest articol a fost citit de 358 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.