Rămâi conectat

Administraţie

Îmbunătățirea factorilor de mediu – responsabilitate majoră a Primăriei Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Oraşul Cugir, dispunând de o reţea hidrografică bogată de-a lungul celor 67 km cât însumează cei 2 afluenţi ai râului Cugir (Râul Mare și Râul Mic), cu un bazin hidrografic de 358 kmp, a permis amplasarea a 4 microhidrocentrale care au ajuns să producă, începând cu anul 2011, şi care introduc în sistemul naţional energie verde energie electrică provenită din Societatea Regională de Electricitate (SRE) de 22.217 Mwh/an, care depăşeşte cu 50% energia electrică consumată la nivelul întregului oraş, preluată din sistemul naţional în anul 2020.

Acest lucru este un mare avantaj pentru oraşul Cugir, având în vedere faptul că (în conformitate cu Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, modificată prin Legea nr. 160/2016) ţinta economiilor de energie rezultate în urma măsurilor de politică energetică la nivel local trebuie să fie de 19% până în anul 2020 comparată cu media anilor 2010 – 2012, iar ceea ce s-a obţinut în 2020 este de 22,6%.

„Pentru membrii «Convenţiei primarilor», principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţile locale, la care Oraşul Cugir a aderat în anul 2010, economiile de energie datorate măsurilor de creştere a eficienţei energetice şi/sau a producerii de energie din SRE se traduc în economii sau reduceri de emisii de CO2 la nivelul întregului oraş, care trebuie să atingă cel puţin 20% din consumurile aferente anului de referinţă. Prin semnarea «Pactului primarilor», în 2010, Oraşul Cugir s-a angajat să obţină reduceri de emisii de CO2, până în anul 2020 de 22,1% faţă de anul de referinţă 2008, iar reducerea obţinută în 2020 a fost de 25,4%”, susține primarul Adrian Teban.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile şi ale HG nr. 974/2004 privind aprobarea Normelor de inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile, izvoarele şi fântânile aflate pe domeniul public al oraşului Cugir au fost monitorizate şi controlate din punct de vedere al calităţii apei, în baza unui contract încheiat cu DSP Alba. Este vorba despre fântânile de pe străzile: str. R. Mic nr.138, str. 1 Iunie, str. Drăgana şi de izvoarele din zonele: str. Râul Mic (sub baraj), str. M. Viteazu, str. Florilor, Pârâul Gugului, str. Viilor (sub coastă). În mod repetat rezultatul analizelor a demonstrat că aceste surse de apă nu sunt potabile şi nici nu pot fi potabilizate. Din acest motiv, sursele de apă au fost marcate la faţa locului ca fiind nepotabile, iar în primăvara anului 2020 a fost încheiată relaţia contractuală cu DSP Alba privind monitorizarea şi controlul surselor de apă menţionate.

Deoarece 2020 a fost un an atipic din cauza pandemiei, multe dintre activităţile publice care se desfăşurau de obicei, cum era campania de curăţenie de primăvară, nu s-au mai putut organiza. Cu toate acestea, angajaţii au fost implicaţi în activităţi de curăţare a cursurilor de ape, terenurilor virane, de dezinfectare a străzilor, aleilor din parcuri, locurile de joacă, holurile şi scările din condominii şi din clădirile instituţiilor publice.

„În anul 2020 la nivelul oraşului Cugir au fost colectate în totaș de la populaţie şi de pe domeniul public 5.780 de tone de deşeuri menajere, din care 3.074 de tone depozitate în halde autorizate, 2.706 de tone de deșeuri reciclabile şi valorificabile sub diferite forme, din care 2.186 de tone de deşeuri de hârtie, carton, plastice, PET, DEEE, fier, sticlă, iar 661 de tone de deşeuri din materiale de construcţii şi demolări au fost refolosite la consolidarea drumurilor de munte”, a mai precizat edilul Cugirului.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Vineri 13 iunie 2025: Acțiune de DEZINSECȚIE, DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE în spațiile exterioare și toaletele publice de pe domeniul public al orașului CUGIR

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri 13 iunie 2025, începând cu ora 21:00 se va desfășura o acțiune de DEZINSECȚIE, DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE în spațiile exterioare și toaletele publice de pe domeniul public.

Serviciul Public de Gospodarire Locală Cugir va demara o etapă de operațiuni de dezinsecție, dezinfecție si deratizare preventivă în zone vizând toaletele publice, parcurile de pe domeniul public si privat al orașului Cugir și a localității Vinerea.

Zonele în care se vor executa operațiunile de dezinsecție vor fi presemnalizate prin plăcuțe de avertizare.

Se recomandă ca persoanele vârstnice, persoanele cu probleme cardiace și respiratorii precum și copiii, să evite zonele în care se efectuează aceste operațiuni pentru a nu intra în incidență de acțiune a aparatelor pulverizatoare.

• În atenția apicultorilor

Vă comunicăm faptul ca operațiunile de dezinsecție se vor efectua cu mijloace terestre, în cadrul tuturor parcurilor și locurilor de joacă. Cu aceasta ocazie vă rugăm să luați măsurile necesare pentru prevenirea intoxicațiilor la albine.

Scopul operațiunii de dezinsecție îl reprezintă complexul de masuri care combat/previn înmulțirea insectelor ectoparazite (căpușe, țânțari, muște, tauni, etc.) care constituie o sursă de infecție și care pot vehicula germenii patogeni ai unor boli infecțioase sau generatoare de disconfort.

Dezinfecţia reprezinta procedura de distrugere a majorităţii microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe (inclusiv tegumente), utilizându-se agenţi fizici şi/sau chimici iar deratizarea urmărește în special înlăturarea rozătoarelor.

Produsele folosite pentru această operațiune sunt: SOLFAC COMBI NF produs ce se regăseste în Registrul Național al Produselor Biocide și este autorizat pentru profilaxia sanitar umană de Ministerul Sănătății – Comisia Națională a Produselor Biocide; avand avizul cu nr. 5018BIO/18/12.24 si RODEX PASTA BAIT avizat de Comisia Nationala pentru Produse Biocide.

Această operațiune va fi executată de către SC Derat Mouse SRL, societate certificată cu competențe profesionale de dezinfecție, deratizare, dezinsecție și se desfășoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Străzile Deal din Vinerea și Plevnei din Cugir vor fi reabilitate și modernizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 30 mai 2025, a fost semnat contractul de execuție pentru modernizarea a două artere rutiere importante: strada DEAL din localitatea Vinerea și strada PLEVNEI din Orașul Cugir, în cadrul unui proiect dedicat îmbunătățirii infrastructurii locale și creșterii calității vieții pentru toți locuitorii.

Această inițiativă face parte dintr-o strategie mai amplă de modernizare a infrastructurii locale, cu obiectivul de a construi un oraș care răspunde nevoilor reale ale cetățenilor săi.

Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a semnat contractul de execuție al lucrării cu societatea S.C. ELIS PAVAJE S.R.L, reprezentată de administratorul, Vasile Goța, în valoare de peste 6.300.000 lei.

Executantul va avea termen de 22 de luni din care, 4 luni sunt alocate proiectării, iar 18 luni sunt alocate alocate execuției pentru modernizarea străzilor. Este un pas major spre dezvoltare, siguranță și confortul cetățenilor Orașului Cugir.

Proiectul include:

– Modernizarea carosabilului
– Executarea trotuarelor
– Canalizare pluvială
– Reabilitare podeț

Investiția face parte din proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de transport prin modernizare de străzi în orașul Cugir, Jud. Alba” finanțat în totalitate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Investiție de aproape 6 milioane de lei în modernizarea drumului „Calea Gorunilor”, care face legătura între localitățile Vinerea și Pișchinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Drumul „Calea Gorunilor” va fi modernizat printr-o investiție de aproape 6 milioane lei, creându-se astfel un acees modern și legătură între Vinerea și Pișchinți.

„Oraşul Cugir a accesat fonduri naționale din programul Anghel Saligny, pentru modernizarea drumului Calea Gorunilor, care face legătura dintre Vinerea şi Pişchinţi.

Drumul va oferi un acces modern către Poiana cu Goruni şi va face legătura mai uşoară cu Pişchințul.

Lungimea drumului este de 3,3 km, valoarea contractului fiind de aproape 6.000.000 lei. Lucrările au termen de execuție de 28 de luni.

Primarul Adrian Teban, însoțit de domnul inspector al Serviciului de Urbanism – Gros Leon, precum și reprezentanți de la Transgaz S.A. și Elis Pavaje, s-au deplasat astăzi în teren pentru predarea amplasamentului.

La momentul actual, a fost realizată predarea de amplasament și finalizarea proiectului tehnic. În urma eliberării autorizației de construire a carosabilului, s-a discutat despre amplasament, măsurători, partea tehnică de modernizare a carosabilului precum și înființarea de trotuare”, au transmis reprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir