Rămâi conectat

Administraţie

Îmbunătățirea factorilor de mediu – responsabilitate majoră a Primăriei Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Oraşul Cugir, dispunând de o reţea hidrografică bogată de-a lungul celor 67 km cât însumează cei 2 afluenţi ai râului Cugir (Râul Mare și Râul Mic), cu un bazin hidrografic de 358 kmp, a permis amplasarea a 4 microhidrocentrale care au ajuns să producă, începând cu anul 2011, şi care introduc în sistemul naţional energie verde energie electrică provenită din Societatea Regională de Electricitate (SRE) de 22.217 Mwh/an, care depăşeşte cu 50% energia electrică consumată la nivelul întregului oraş, preluată din sistemul naţional în anul 2020.

Acest lucru este un mare avantaj pentru oraşul Cugir, având în vedere faptul că (în conformitate cu Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, modificată prin Legea nr. 160/2016) ţinta economiilor de energie rezultate în urma măsurilor de politică energetică la nivel local trebuie să fie de 19% până în anul 2020 comparată cu media anilor 2010 – 2012, iar ceea ce s-a obţinut în 2020 este de 22,6%.

„Pentru membrii «Convenţiei primarilor», principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţile locale, la care Oraşul Cugir a aderat în anul 2010, economiile de energie datorate măsurilor de creştere a eficienţei energetice şi/sau a producerii de energie din SRE se traduc în economii sau reduceri de emisii de CO2 la nivelul întregului oraş, care trebuie să atingă cel puţin 20% din consumurile aferente anului de referinţă. Prin semnarea «Pactului primarilor», în 2010, Oraşul Cugir s-a angajat să obţină reduceri de emisii de CO2, până în anul 2020 de 22,1% faţă de anul de referinţă 2008, iar reducerea obţinută în 2020 a fost de 25,4%”, susține primarul Adrian Teban.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile şi ale HG nr. 974/2004 privind aprobarea Normelor de inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile, izvoarele şi fântânile aflate pe domeniul public al oraşului Cugir au fost monitorizate şi controlate din punct de vedere al calităţii apei, în baza unui contract încheiat cu DSP Alba. Este vorba despre fântânile de pe străzile: str. R. Mic nr.138, str. 1 Iunie, str. Drăgana şi de izvoarele din zonele: str. Râul Mic (sub baraj), str. M. Viteazu, str. Florilor, Pârâul Gugului, str. Viilor (sub coastă). În mod repetat rezultatul analizelor a demonstrat că aceste surse de apă nu sunt potabile şi nici nu pot fi potabilizate. Din acest motiv, sursele de apă au fost marcate la faţa locului ca fiind nepotabile, iar în primăvara anului 2020 a fost încheiată relaţia contractuală cu DSP Alba privind monitorizarea şi controlul surselor de apă menţionate.

Deoarece 2020 a fost un an atipic din cauza pandemiei, multe dintre activităţile publice care se desfăşurau de obicei, cum era campania de curăţenie de primăvară, nu s-au mai putut organiza. Cu toate acestea, angajaţii au fost implicaţi în activităţi de curăţare a cursurilor de ape, terenurilor virane, de dezinfectare a străzilor, aleilor din parcuri, locurile de joacă, holurile şi scările din condominii şi din clădirile instituţiilor publice.

„În anul 2020 la nivelul oraşului Cugir au fost colectate în totaș de la populaţie şi de pe domeniul public 5.780 de tone de deşeuri menajere, din care 3.074 de tone depozitate în halde autorizate, 2.706 de tone de deșeuri reciclabile şi valorificabile sub diferite forme, din care 2.186 de tone de deşeuri de hârtie, carton, plastice, PET, DEEE, fier, sticlă, iar 661 de tone de deşeuri din materiale de construcţii şi demolări au fost refolosite la consolidarea drumurilor de munte”, a mai precizat edilul Cugirului.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Consiliul Local Cugir face un împrumut de peste 7,6 milioane lei, din venituri din privatizare, pentru proiecte nefinalizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară, contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 7.614.000 lei, cu o maturitate de maximum 5 ani.

Potrivit hotărârii adoptate, contractarea împrumutului se face pentru proiectele nefinalizate: „Reducerea emisiilor de carbon in orașul Cugir bazata pe Planul de Mobiliate Urbana Durabilă” și ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educatională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir.

Din bugetul local al orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.

Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date: hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract;  gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Marți, 16 iulie 2024: Trafic OPRIT pe Valea Dăii. Se asfaltează drumul care leagă Cugirul de Romoșel

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 16 iulie 2024, traficul rutier va fi interzis pe Valea Dăii. Se asfaltează drumul care leagă Cugirul de Romoșel, limita cu județul Hunedoara.

„Mâine, 16 iulie, trafic interzis pe Valea Dăii, între orele 08.00 și 16.00, anunță Primăria orașului Cugir. Se toarnă stratul de asfalt de uzură pe drumul Valea Dăii, ce face legătura între Cugir și Romoșel. Concret, traficul este oprit de la capătul străzii Nicolae Copernic din zona Cetății Singidava până la limita cu comuna Romos, din județul Hunedoara”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Se extinde rețeaua de apă și canalizare, pe mai multe străzi din Cugir. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Rețelele de apă potabilă și canalizare menajeră vor fi extinse pe mai multe străzi din Cugir. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu din partea APM Alba.

Proiectul „EXTINDERE REȚELE DE APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE MENAJERĂ ÎN UAT CUGIR”, poate constitui obiectivul unui proiect de investiţie ce poate fi finantata prin ANGHEL SALIGNY, AFM si PNRR.

Pe strazile studiate reteaua de canalizare este prevazuta gravitational din PVC KG i-ar in zonele cele mai joase sunt prevazute statii de pompare care pompeaza apa uzata in reteau gravitationala de unde este canalizata spre statia de epurare existenta (existent in localitate).

Astfel ca in SP din zona se colecteaza apa menajera de pe strazile studiate, apoi este pompata in cel mai apropiat camin exisent/ SP existenta.

Str. PRUNULUI, Str. VIADUCTULUI, Str. VALEA VIILOR, Calea MURELOR, Calea DUMBRAVII, Calea VAIDEIULUI, Str. CODRULUI, Str. VETERANILOR, Str. SPINULUI, Str. MACULUI, Calea GORUNILOR, Str. FLORILOR, Str. NARCISELOR, Str. GRIGORE ALEXANDRESCU, Str. Deal (extindere+bransamente), Str. Plevnei (extindere+bransamente), Str. Nicolae Copernic (extindere+bransamente), Str. Rîul Mare (branșamente).

Racordurile vor fi executate prin amplasarea caminelor de racord la limita de proprietate, pentru evitarea spargerilor in zonele carosabile si asfaltate a drumurilor din localitate executia traversarilor se va raliza prin subtraversare cu foraj orizontal, daca este cazul.

In zona de accese unde prin lucrarea de canalizare este necesara spargerea acceselor acestea se vor reface si vor fi aduse la starea initiala inainte de interventie. In zonele unde exista trotuare daca in urma interventiei este necesara spargerea trotuarelor, acestea vor fi refacute si aduse la starea initiala inaintea interventiei.

Realizarea proiectului prezinta avantaje economice si din punct de vedere al protectiei mediului prin:

– reducerea poluarii apelor de suprafata si subterane ;
– dezvoltarea mediului local de afaceri;

Oportunitatea investitiei este justificata si din urmatoarele considerente: realizarea canalizarii publice creeaza premiza infaptuirii unui pas important in directia protectiei mediului si de respectare a normelor referitoare la sanatatea publica precum si reducerea poluarii surselor de apa prin ape uzate evacuate.

Valoarea investiției este de 26136085,15 lei fara TVA, iar perioada de implementare propusă este de 12 luni.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir