Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Ieri s-au împlinit 537 de ani de la bătălia de la Câmpul Pâini, moment de cotitură în lupta antiotomană din Transilvania și Ungaria

cugirinfo.ro

Publicat

în

celebrare-batalie-campul-painii-oct-2016Bătălia de pe „Câmpul Pâinii, un episod relevant al luptei dintre armatele creștine și cele otomane, a fost comemorată, ieri după-amiază, cu ocazia împlinirii a 537 de ani de la momentul din 13 octombrie 1479.

Evenimentul s-a petrecut  la statuia eroului Pavel Chinezu, situată în gara din Șibot, în prezența a unui număr redus de participanți (aprox. 20 persoane), cea mai mică participare din ultimii cinci ani, de când sunt organizate manifestări dedicate acestui episod, care reprezintă un moment de cotitură în lupta antiotomană în Transilvania și Ungaria. Au lipsit de asemenea,  festivitățile de punere în scenă a luptei desfășurate cu cinci secole în urmă.

Comemorarea a început la ora 18.00, cu o slujbă de pomenire oficiată de preotul paroh Enydi de la biserica Greco – catolică din Orăștie și cu depuneri de coroane la statuia marelui erou de la 1479. Alocuțiunile au fost deschise de dr. Mihai Căstăian, cercetător științific secția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, director la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, care încă de la început și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care autoritățile județului Hunedoara au sprijinit organizarea unui eveniment de o asemenea însemnătate.

,,Sper ca anul viitor să ne mobilizăm cu mai mult temei, cu mai mult interes și cu mai multă lume. Pentru că azi suntem atât de puțini aici, trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorități. Patriotismul ține de sufletul fiecăruia, dar nesusținut de instituții, nesusținut cu finanțările necesare duce la pierderea tradițiilor, ceea ce noi nu ne dorim, iar prezența noastră arată că suntem hotărâți să continuăm păstrarea acestor tradiții”, a spus profesorul Căstăian.

În ceea ce privește amplasarea monumentului în locul în care se află în prezent, Mihai Căstăian a spus că monumentele nu pot fi puse pe roți și mutate oriunde (făcând trimitere la unele voci care doresc mutarea monumentului). ,,Dacă aici a fost pus, aici trebuie să rămână. Dacă vrem să facem un alt monument, unul național pentru bătălia de la ,,Câmpul Pâinii” să ne dăm mâna, să găsim un arhitect și să construim un monument pe care să-l așezăm într-un loc unde să-l vadă toată lumea”, a completat profesorul.  La rândul său, primarul comunei Șibot, Ilie Tomuș și-a exprimat mulțumirea pentru cei care și-au lăsat problemele pentru a participa la această comemorare a bătăliei de pe ,,Câmpul Pâinii. Și el și-a arătat regretul că în loc de o sărbătoare de amploare așa cum se spera să aibă loc, s-a transformat într-o activitate modestă sub așteptările celor care  sunt mai aproape de patriotism, de istorie. Au mai luat cuvântul: președintele Pro Cugir, Aurel Voicu, Cristina Miclea, muzeograf la Muzeul de Etnografie Șibot, dr. ing. col. în rezervă Constantin Avădanei – Asociația  Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala Alba.  Bătălia din toamna anului 1479 a avut loc între armata turcă, condusă de Ali Kodşa, Skender, Isa şi Bali, cu un efectiv al forţelor otomane în jur de 20.000 soldaţi şi un corp de infanterie din Ţara Românească, numărând aproape 2.000 de infanterişti, şi armata transilvăneană, condusă de Ştefan Báthory, armata bănăţeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sârbilor a despotului sârb Vuk Brankovici, şi o armată din Ţara Românească a lui Basarab Laiotă cel Bătrân, totalul trupelor creştine fiind apreciat între 12.000 şi 15.000 oameni. Bătălia decisivă are loc pe 13 octombrie, pe Câmpul Pâinii. După atacuri şi contra-atacuri, armata creştină este aproape depăşită, moment în care apar trupele lui Pavel Chinezul (Cneazul), care s-au apropiat pe la marginea pădurii, dând impresia unei “păduri mişcătoare”, după cum spun istoricii.

Intervenţia salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă.  La eveniment au mai luat parte: Dorin David – președintele Societatea Culturală ,,Vinereana”, Marcel Muntean – Cavalerii Templieri ,,Sf. Cruce” –Deva, reprezentanți ai Asociației ,,Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Orăștie, Vistian Blaga vicepreședinte Asociația Pro Cugir,  Marcel Filimon – viceprimar Șibot,  reprezentanți ai Asociației Ofițerilor în Retragere și Rezervă ,,Nicolae Macici” Orăștie.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri din zonă

Traficul a fost îngreunat pe Autostrada A1 pentru mai multe ore, după ce un autocamion și un autoturism au intrat în coliziune, pe sensul de mers Sebeș-Orăștie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un accident rutier s-a produs, vineri, 13 iunie 2025, pe Autosrada A1, sensul de mers Sebeș-Orăștie. Un autoturism a întrat în coliziune cu un autocamion, care transporta lemne.

„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe Autostrada A1, km 292, pe sensul de mers Sebeș-Orăștie. Din informațiile preliminare în accident ar fi implicate un autocamion si un autoturism, faăa persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x Descarcerare și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Binecuvântarea casei parohiale, din parohia Ceru Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, luni 9 iunie 2025, în a doua zi de Rusalii, a avut loc slujba de binecuvântare a casei parohiale din parohia Ceru Băcăinți cu filia Curpeni, protopopiatul Sebeș.

Slujba a fost oficiată începând cu ora 17.00 de către părintele protopop Ionel Arsu, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, părintele prof. univ. dr. Ovidiu Panaite, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele Răzvan Oprea, preot al parohiei Băcăinți, și subsemnatul, preot al parohiei Ceru Băcăinți.

La finalul slujbei, părintele protopop Ionel Arsu a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. De asemenea, în calitate de paroh, am adus mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei noastre, autorităților locale, precum și tuturor celor care au sprijinit lucrările efectuate în decursul ultimilor ani.

Casa parohială din localitatea Ceru Băcăinți a fost amenajată și dotată cu toate cele necesare în urma înfrumusețării edificiului care a îndeplinit în trecut a găzduit elevii școlii primare din satul Curpeni. Lucrările au fost realizate în decursul ultimilor cinci ani, edificiul fiind dat în folosință gratuită de către Primăria Comunei Ceru Băcăinți. Operațiunile de amenajare și înfrumusețare s-au desfășurat prin implicarea autorităților locale și a bunilor credincioși, precum și cu sprijinul unor oameni de bine care și-au conjugat eforturile pentru realizarea acestui obiectiv important pentru comunitatea parohiei noastre.

 

Pr. paroh Remus Stoica


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr de 28 de ani din Blandiana a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 8 iunie 2025, un bărbat, în vârstă de 68 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Calea Moților din municipiul Alba Iulia, ar fi pătruns de pe banda 2 de circulație, pe banda 1 și a intrat în coliziune cu un motociclu condus de un bărbat de 28 de ani, din comuna Blandiana.

În urma accidentului, bărbatul de 28 de ani a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Ambii bărbați au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir