cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Ieri, 5 mai 2017, elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir au marcat Ziua Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roșii

Ieri, 5 mai 2017, elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir au marcat Ziua Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roșii

Publicat în 06.05.2017 la ora 14:32

Prin lecturarea referatelor pregătite și a prezentării PPT despre istoricul Crucii Roșii, eleva Denisa Trif din clasa a IX-a B, membră a grupului „Sanitarii pricepuți’’ din școală, și-a informat colegii despre Miscarea Internatională născută în anul 1859 la initiativa elvetianului Henry Dunant (1828-1910),  martor al sângeroasei Bătălii de la Solferino din 24 iunie 1859, unde tânărul genovez a adunat oameni și sub deviza „Siamo tutti fratelli” a petrecut trei zile neîntrerupte pentru a îngriji răniţii.

Întors in Elvetia a propus   înfiintarea unei societăți de ajutorare a rănitilor şi promovarea unui acord international care să protejeze soldaţii răniți cât si pe aceia care îi îngrijesc, oferindu-le astfel un statut neutru. În 1876   Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a  adoptat o emblemă distinctivă – o cruce roşie pe fond alb (reversul drapelului elvetian). Liga Societăţilor de Cruce Roşie cu sediul la Paris, a fost infiinţată în mai 1919 de către Societăţile de Cruce Roşie din Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Statele Unite.

Elevii au scris un ,,Decalog al sănătății’’ , o listă de 10 reguli considerate de ei ca fiind cele mai importante pentru menținerea sănătății în care au cuprins regimul alimentar corespunzător, hidratarea, mișcarea, somnul, evitarea consumului de alcool și tutun, a excesului de zahăr și grăsimi, respectarea regulilor de igienă, controlul medical periodic. Au considerat că este foarte importantă cunoașterea măsurilor de protecţie, importanța apelului la 112 sau  a regulilor de prim ajutor.

Unii dintre ei au menționat  situațiile cele mai întâlnite în viața reală precum arsuri, insolație, leșin, electrocutare, hipotermie, înec cu mâncare, în care au avut ocazia să acorde primul ajutor, aplicând de exemplu metoda Heimlich învățată la școală. S-a evidențiat prezența grupului ,,Sanitarilor pricepuți’’ în cadrul colegiului, grup format din elevii Daniel Velescu, Narcis Neag, Alin Ștefănescu, Denisa Trif, Amalia Oprița, Maria Caraman, Denisa Sas, Lorena Vaidasigan, elevi care participă voluntar la activitățile și  pregătirile Crucii Roșii- filiala Alba Iulia.

Alături de profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, elevii au executat desene pe tematica sărbătorii, desene cu care  s-a  organizat o expoziție  la panoul CDI.

U.T.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 54 ori

Ieri, 5 mai 2017, elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir au marcat Ziua Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roșii
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.