Învăţământ - Cultură
Ieri, 5 mai 2017, elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir au marcat Ziua Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roșii
Prin lecturarea referatelor pregătite și a prezentării PPT despre istoricul Crucii Roșii, eleva Denisa Trif din clasa a IX-a B, membră a grupului „Sanitarii pricepuți’’ din școală, și-a informat colegii despre Miscarea Internatională născută în anul 1859 la initiativa elvetianului Henry Dunant (1828-1910), martor al sângeroasei Bătălii de la Solferino din 24 iunie 1859, unde tânărul genovez a adunat oameni și sub deviza „Siamo tutti fratelli” a petrecut trei zile neîntrerupte pentru a îngriji răniţii.
Întors in Elvetia a propus înfiintarea unei societăți de ajutorare a rănitilor şi promovarea unui acord international care să protejeze soldaţii răniți cât si pe aceia care îi îngrijesc, oferindu-le astfel un statut neutru. În 1876 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a adoptat o emblemă distinctivă – o cruce roşie pe fond alb (reversul drapelului elvetian). Liga Societăţilor de Cruce Roşie cu sediul la Paris, a fost infiinţată în mai 1919 de către Societăţile de Cruce Roşie din Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Statele Unite.
Elevii au scris un ,,Decalog al sănătății’’ , o listă de 10 reguli considerate de ei ca fiind cele mai importante pentru menținerea sănătății în care au cuprins regimul alimentar corespunzător, hidratarea, mișcarea, somnul, evitarea consumului de alcool și tutun, a excesului de zahăr și grăsimi, respectarea regulilor de igienă, controlul medical periodic. Au considerat că este foarte importantă cunoașterea măsurilor de protecţie, importanța apelului la 112 sau a regulilor de prim ajutor.
Unii dintre ei au menționat situațiile cele mai întâlnite în viața reală precum arsuri, insolație, leșin, electrocutare, hipotermie, înec cu mâncare, în care au avut ocazia să acorde primul ajutor, aplicând de exemplu metoda Heimlich învățată la școală. S-a evidențiat prezența grupului ,,Sanitarilor pricepuți’’ în cadrul colegiului, grup format din elevii Daniel Velescu, Narcis Neag, Alin Ștefănescu, Denisa Trif, Amalia Oprița, Maria Caraman, Denisa Sas, Lorena Vaidasigan, elevi care participă voluntar la activitățile și pregătirile Crucii Roșii- filiala Alba Iulia.
Alături de profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, elevii au executat desene pe tematica sărbătorii, desene cu care s-a organizat o expoziție la panoul CDI.
U.T.
Învăţământ - Cultură
Școlile din Cugir încep anul de învățământ cu lucrări de modernizare aproape finalizate
Multe localuri ale instituțiilor de învățământ din Cugir au fost deja modernizate și dotate, însă în anumite situații este necesara relocarea sau comasarea activităților școlare.
Ca urmare a lucrărilor de modernizare care încă mai au loc în unitățile de învățământ din Cugir, activitatea școlară va fi relocată sau comasată în clădirile care pot găzdui aceste activități.
Școala Gimnazială „I. Pervain” va organiza festivitatea de început de an la localul de sus, unde festivitatea va fi comasată cu a celeilalte locații, la ora 08.30 cu toate clasele.
Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir va da startul anului școlar cu festivități organizate la ora 08.30 pentru ambele cicluri, la localul de pe strada Aleea Constructorului pentru ciclul primar și gimnazial.
Ciclul primar își va desfășura orele de curs la localul de le Aleea Constructorului, iar ciclul Gimnazial la Colegiul Național David Prodan, unde vor învăța pe toată perioada lucrărilor care au loc la localul de pe str. Doinei.
La Școala Ioan Mihu – Vinerea, festivitatea începe la ora 10.00, iar orele se vor desfășura momentan la școala de pe strada Principală.
Școala Gimnazială „Singidava” va începe anul școlar cu festivități organizate începând de la ora 09.00, la localul de pe str. Alexandru Sahia doar pentru ciclul primar.
Pentru grupele de grădiniță, deschiderea este la ora 10.00, la Grădinița Prichindel.
Elevii Colegiului Național „David Prodan” sunt așteptați la festivitate la ora 09.00, iar cei ai Liceului Tehnologic „I.D. Lăzărescu”, unde au loc lucrări în clădirea cu cabinetele de specialitate și la sala de sport, festivitatea de deschidere se va organiza începând cu ora 09.30.
Potrivit edilului orașului Cugir, Adrian Teban, „chiar dacă este un an complicat în contextul proceselor de modernizare, învățământul cugirean a beneficiat de cele mai mari investiții din istoria sa. Peste 14 milioane de euro au fost investiți în infrastructura învățământului preșcolar, școlar și liceal”.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, prezentă la Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, organizat la Alba Iulia
În zilele de 5 și 6 septembrie 2024 s-a desfășurat la Alba Iulia Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, eveniment la care a luat parte și cugireanca, Nicoletta Huștiuc – prof. la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir.
La activitatea organizată de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) au participat inspectorii de proiecte europene din 6 județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita Mureș și Sibiu, alături de cadre didactice. Au fost invitați ca și formatori ambasadorii eTwinning din județul Alba: Nicoletta Huștiuc, Corina Voicu și Georgeta Bădău.
Prima zi a fost dedicată exemplelor de bune practici din proiectele europene.
Atelierele de formare au vizat prezentarea platformei ESEP, structura unui proiect european și colaborarea internațională.
În cea de-a doua zi participanții au lucrat în echipe și au redactat 3 proiecte internaționale ce urmează să fie implementate în anul școlar 2024-2025.
„Mulțumim, eTwinning Romania, (Mirela, Alexandra, Corina) pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment și inspector Alina Miron, ISJ Alba pentru excelenta colaborare!”, a transmis prof. Nicoletta Huștiuc (Școala Gimnazială nr.3 Cugir) – ambasador eTwinning.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Rotary Club „Anima Mundi” Cugir se alătură Proiectului „Rotary Susține Educația”
În perioada 9-10 septembrie 2024, Rotary Club Cugir Anima Mundi continuă tradiția de a sprijini copiii din comunitatea locală prin participarea la proiectul „Rotary Susține Educația”.
Acest proiect, inițiat cu 6 ani în urmă de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, este susținut anual de colegii din cluburile Rotary Club Alba Iulia, Rotary Club Sebeș, Rotaract Alba Iulia, Interact Alba Iulia, Interact Sebeș, RotaKids Alba Iulia și CTC STORE.
Proiectul își propune să sprijine copiii care provin din familii cu nevoi reale, oferindu-le rechizite școlare esențiale. Modalitatea prin care acest ajutor este acordat este simplă: membrii comunității sunt invitați să coperteze cărți și caiete, iar 1 leu din prețul fiecărei copertări este direcționat pentru a cumpăra rechizite copiilor care nu își permit aceste resurse de bază.
• Sprijinul comunității face diferența
Potrivit președintelui Rotary Club Cugir, dr. Radu Julian, în anii trecuți, proiectul „Rotary Susține Educația” a avut un impact pozitiv în viața zecilor de copii care au beneficiat de sprijinul oferit, multumită implicarii comunității locale ca urmare a numeroaselor acțiuni de copertare. Copiii au primit rechizite și au început școala cu un zâmbet pe buze, pregătiți pentru un nou an școlar. Toate aceste acțiuni au avut ca scop asigurarea că lipsa rechizitelor nu devine un obstacol în calea educației.
• Ce facem în acest an?
„Pe 9 și 10 septembrie, în fața Elco Business din Cugir, invităm comunitatea să se alăture din nou acestei inițiative. Fiecare copertare de cărți și caiete nu este doar un act de protejare a materialelor școlare, ci și un act de solidaritate față de copiii care au nevoie de ajutor. Un simplu leu poate face diferența între un început de an școlar dificil și unul plin de speranță pentru copiii care provin din familii defavorizate”, a transmis președintele Rotary Club Cugir.
• Un gest mic, un impact mare
În opinia lui Radu Julian, prin implicarea tuturor, fie că este vorba de membri ai cluburilor Rotary, parteneri sau simpli cetățeni, proiectul continuă să demonstreze că gesturile mici pot avea un impact uriaș.
„Încurajăm locuitorii din Cugir și din împrejurimi să participe la această acțiune, pentru a aduce împreună speranță și bucurie în viețile copiilor care au cea mai mare nevoie. Așadar, vă așteptăm cu drag pe 9 și 10 septembrie 2024, în fața Elco Business, pentru a susține educația și a contribui la un viitor mai bun pentru copiii din comunitatea noastră, copii cu nevoi reale”, este mesajul adresat oamenilor de bine de către președintele clubului cugirean, dr. Radu Julian.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 5 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro