cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Ieri, 20 noiembrie 2019, la Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din Vinerea a luat ființă Cercul „Cultul Eroilor”

Ieri, 20 noiembrie 2019, la Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din Vinerea a luat ființă Cercul „Cultul Eroilor”

Publicat în 21.11.2019 la ora 0:50

În cursul zilei de ieri, 20 noiembrie 2019, la Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din localitatea Vinerea a avut loc un eveniment plin de semnificații cultural-istorice: înființarea Cercului „Cultul Eroilor” din această instituție de învățământ.

Momentul a fost cu atât mai important cu cât acesta a avut  loc în anul sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea școlii și în preajma sărbătoririi Zilei Naționale a României, la 1 Decembrie 2019.

Activitatea a fost organizată cu sprijinul: directorului adjunct al Școlii Gimnaziale nr. 3, profesoara  Laura Teban, a profesorilor: Dumbrăvescu Nicolae, Sibișan Nicoleta, Alisia Anca și Albu Maria.

Din partea Filialei Județene Alba a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a participat  col.(r)dr.ing. Constantin Avădanei, vicepreședinte al Filialei Județene Alba a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”

În cuvântul de deschidere, prof. Laura Teban, a descris atmosfera din școală, din cadrul cercului de istorie, a vorbit despre dorința și bucuria elevilor de a afla mai multe aspecte legate de istoria poporului român, despre eroii neamului care s-au jertfit în lupta pentru înfăptuirea Marii Uniri. A făcut de asemenea, o scută incursiune prin istoria localității Vinerea, evidențiind eroii satului, tradițiile școlii și monumentul eroilor.

Vicepreședintele Filialei Jedețene Alba, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, a prezentat salutul președintelui Asociației Naționale Cultul Eroilor, Generalul Maior(r)prof.univ.dr. Visarion Neagoe, după care s-a făcut o prezentare a Regulamentului Cercurilor Cultul Eroilor și a principalelor atribuții ce le revin membrilor acestora.

Vorbitorul a subliniat faptul că aceste cercuri  înființate în rândurile elevilor au o semnificație deosebită, atât pentru aceștia cât și pentru istoria școlilor.

Un moment important al intervenției col.(r) Constantin Avădanei a fost prezentarea activităților desfășurate la Viena de delegația pe care a condus-o, în calitate de invitați de onoare la evenimentele organizate sub egida „Centenar Marea Unire”, în perioada 25-27 mai 2018.

S-a trecut apoi la semnarea adeziunilor de către elevii doritori să facă parte din cerc și la înmânarea insignelor „Cercul Cultul Eroilor” de către vicepreședintele Filalei Județene Alba.

În încheiere, Constantin Avădanei i-a felicitat pe membrii cercului , a mulțumit conducerii școlii pentru sprijinul acordat și a dăruit  revista, în diferite numere,  „România Eroică”, școlii și cercului nou înființat.

Totodată a  asigurat cercul de elevi, școala, de tot sprijinul necesar pentru a desfășura în viitor interesante activități cultural-istorice și educative, la care să fie antrenați toți elevii acestei școli.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 272 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.