Rămâi conectat

Actualitate

Ieri, 20 noiembrie 2018, la Cugir au avut loc o serie de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 20 noiembrie 2018, la Cugir au avut loc o serie de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, la Cugir. Vernisare expoziții de fotografie și documente istorice, simpozion dedicat Centenarului și dezvelire placă comemorativă

Alături de alte zeci de localități din Județul Alba și la Cugir au avut loc marți, activități dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. Manifestarea a debutat la ora 15.00, cu vernisajul unei expoziții în cadru căreia au fost prexentate o colecție de fotografii cu subiect tematic, (momentul 1 Decembrie 1918), documente personale sau din arhivele statului român sau maghiar.

În același cadru a fost prezentat și proiectul cultural „Istorisiri din vreme de război”, un demers finanțat de către Ministerul Culturii și Indentității Naționale. Din partea Muzeului Cugir, au fost expuse mai multe documente și fotografii din perioada Marii Uniri, de către organizatorul muzeului ing. Aurel Voicu. Cei prezenți au putut admira: cel de-al doilea aparat foto aparținând lui Samoilă Mârza, lista cu reprezentanții delegației orașului Cugir și a localității Vinerea, la Alba Iulia în 1918, fotografie care înfățișează delegația transilvăneană în audiență la Viena, la  împărartul Imperiului Austro – Ungar.

Următorul moment s-a derulat la sediului Primăriei orașului Cugir, locul unde s-a dezvelit o placă comemorativă, pe care se regăsesc numele a 11 delegați, care au reprezentat orașul Cugir și localitatea Vinerea, la Marea Unire de la 1918, de la Alba Iulia.

Cei 11 delegați prezenți la Marea Unire din 1918 au fost: Romul Crișan, Traian Lupea, George Jibotean, Petru Roman, Ioan Mihu, Ioan Marghita,Ariton Migia, Aurel Muntean, Nicolae Muntean, Aurel Vlad și Ioan I. Vulcu. Alături de ei îi amintim și pe Ioan Lupuțiu – stegar al delegației de la Marea Unire și Ion Muntean. Cu acestă ocazie, urmașii celor opt delegați cugireni care au primit credenționale (permis de acces la adunarea din Sala Unirii de la Alba Iulia), au primit  diplome și plachete de onoare din partea adminstrației locale.  Acestia au fost: Ariton Migia, Romul Crișan, Traian Lupea, George Jibotean, Petru Roman, Ioan Mihu, Ioan Lupuțiu și Ion Muntean. Un sobor de preoți a sfințit placa comemorativă și au făcut o rugăciune pentru pomenirea eroilor neamului.

La evenimentul solemn au fost prezenți Adrian Teban – primarul orașului Cugir, Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir, dr. ing. Emil Muntean, care a dat citire actului solemn trimis special de către Consiliul Județean Alba, alături de reprezentanți ai Consiliului Local Cugir, cadre dicactice însoțite de către elevi ai instituțiilor locale  de învățământ. A fost prezentă de asemenea, directorul general al Centrului Cultural Cugir, Diane Dobrean.

Un sobor de preoți a sfințit placa comemorativă și au făcut o rugăciune pentru pomenirea eroilor neamului. Evenimentul s-a încheiat  cu simpozionului științific intitulat „Cugirul și Unirea” în cadrul căruia s-au prexentat prelegeri dedicate momentului Marii Uniri de la 1918 în orașul Cugir și localitatea Vinerea. Programul a fost unul interesant și plin de semnificații, menit să atragă atenția auditoriului. Au prezentat prelegeri: prof. Alin Teodorescu – Liceul Teoretic ,,David Prodan” Cugir – „Documentele Unirii la Cugir”, prof.Nicolae Florea – istoric – „Făuritori ai Marii Uniri: preot Ariton Migia”, ing. Dorin David -” Ioan Mihu și Marea Unire”, Raul Gavra și Tudor Țigănilă – elevi ai Colegiului Tehnic Ion D. Lăzărescu – „Despre personalitățile Marii Uniri de la 1918„.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Proiectil de calibru 88 mm, din al doilea Razboi Mondial, descoperit la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un proiectil exploziv  calibru 88mm, din al doilea Razboi Mondial, fără focos, a fost asanat la Cugir de echipa pirotehnică a ISU Alba.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost solicitată sa intervină în orasul Cugir, pentru asanarea unui proiectil rămas neexplodat. A fost asanat un proiectil exploziv de cal. 88 mm din al doilea Razboi Mondial fara focos. Forțe alocate: 1 x Autospecială Pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

15-16 iunie 2024: La Vinerea, un colț de rai în inima naturii – Poiana cu lavandă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În acest weekend la Vinerea (POIANA CU GORUNI) are loc un eveniment destinat iubitorilor de natură și de frumos. Evenimentul promite să ofere o combinație unică de natură și relaxare.

Intrarea este liberă, cu condiția achiziționării unui produs pe bază de lavandă de la standul amenjat special (buchețel, apă de lavandă, ulei).

Adresa la care va avea loc evenimentul este Calea Gorunilor, Nr. 14, sat Vinerea.

Vizitatorii pot admira câmpuri de lavandă unde se pot face poze superbe într-un peisaj de vis;

Mâncare delicioasă care va satisface toate gusturile;

Limonadă răcoritoare și cafeluță aromată pentru a vă hidrata și energiza;

Spațiu de joacă pentru copii, astfel încât cei mici să se distreze în siguranță.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 13 iunie 2024, eroii neamului au fost comemorați la Vinerea și Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 iunie, cu prilejul Zilei Înălțării Domnului, au fost comemorați martirii din Cugir și Vinerea, care au pierit în cele două războaie mondiale.

Evenimentul comemorativ organizat de Primărie şi Centrul Cultural a avut loc la cele două monumente din Cugir şi Vinerea. Programul activităților s-a derulat, ca de fiecare dată, cu slujbe religioase, intonarea Imnului de Stat, cel al Eroilor și al marșului Drum Bun, urmat de cântece și poezii.

La Vinerea au participat preoții și enoriașii care au sosit cu alai direct de la biserica, fluturând tricolorul. Au susținut cântece şi poezii patriotice elevii școlii gimnaziale Ioan Mihu Vinerea, însoțiți de cadrele didactice.

La Cugir au participat un sobor de preoți împreună cu enoriași pentru susținerea momentelor religioase. Momentele de cântece și poezii au fost susținute de Corul Școlii Iosif Pervain și elevii de la Cercul de Teatru al Centrului Cultural Cugir.

Cu ocazia comemorării s-au depus coroane din partea Primăriei şi a Consiliului Local Cugir, Asociației Veteranilor de Război şi a formațiunilor politice din oraş.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir