Rămâi conectat

Administraţie

Horia ROTCHE, viceprimar Cugir: „Promovarea unor proiecte valoroase schimbă înfăţişarea localităţii şi se reflectă benefic la nivelul civilizaţiei urbane”

cugirinfo.ro

Publicat

în

horia-rotcheInterviu cu viceprimarul oraşului Cugir – profesor Horia ROTCHE

– Domnule profesor Horia Rotche, sunteţi viceprimar al oraşului Cugir de mai bine de trei ani. Cum apreciaţi evoluţia localităţii în perioada în care v-aţi exercitat parte din mandatul dumneavoastră de edil şi cum vedeţi viitorul urbei?

– Sintetic, apreciez evoluţia oraşului îndeosebi din punct de vedere edilitar-gospodăresc, drept bună. Au fost puse în operă sau sunt în curs de derulare proiecte importante cum ar fi: reabilitarea spitalului, a ambulatoriului, a canalizării, modernizarea străzilor ş.a., proiecte care schimbă înfăţişarea oraşului şi care se reflectă benefic asupra vieţii cetăţenilor la nivel de civilizaţie urbană. Nu intru în detalii pentru că asupra acestor proiecte s-a mai făcut vorbire în presa locală şi în cea judeţeană. Fără a fi subiectiv, pot afirma cu toată certitudinea că numai din interior îţi poţi da seama cu adevărat de câtă implicare şi eforturi din partea administraţiei publice locale a fost nevoie pentru elaborarea şi implementarea acestor proiecte. Într-o opinie personală, apreciez că aceste eforturi ar trebui să fie mai bine conştientizate de către comunitatea locală, care ar trebui să dovedească mai multă conştiinţă civică, mai multă implicare, în păstrarea şi buna utilizare a ceea ce s-a făcut şi ceea ce se va face. În ceea ce priveşte a doua parte a întrebării, cu referire la perspectiva de viitor a localităţii, eu mă declar optimist, cred în viitorul oraşului meu, mai ales dacă acest viitor va aduce şi noi oportunităţi de dezvoltare economică. Prin Strategia de dezvoltare elaborată pentru perioada 2014 – 2020, administraţia publică locală şi-a propus obiective şi ţinte ambiţioase, care dacă vor fi realizate, vor duce la o nouă treaptă de dezvoltare a oraşului.

– De-a lungul carierei dumneavoastră didactice, aţi îndeplinit funcţii de profesor, director de şcoală şi de inspector şcolar la I.S.J. Alba. Cum apreciaţi modul în care s-a desfăşurat şi se desfăşoară învăţământul la nivel local şi care este, în opinia dumneavoastră, percepţia despre viitorul învăţământului cugirean?

– Nu cred că sunt subiectiv dacă afirm că şcoala cugireană a fost şi este o şcoală de valoare, fapt dovedit de rezultatele obţinute de-a lungul timpului. Şcoala din Cugir a fost formată de generaţii de cadre didactice bine pregătite, responsabile, care au imprimat seriozitate, rigurozitate în muncă, disciplină, motivând cultul lucrului bine făcut (ca să-l citez pe Kotarbinski). Amprenta lor pozitivă s-a imprimat asupra generaţiilor de elevi, absolvenţii şcolii cugirene remarcându-se în varii domenii. Drept recunoştinţă şi pentru a onora munca depusă de elevii şcolilor din oraş şi de către cadrele didactice, Primăria oraşului Cugir organizează în fiecare an un eveniment special şi editează un album intitulat „Performerii Oraşului Cugir”, album ce cuprinde elevii performeri şi cadrele didactice ce i-au condus spre performanţă, acordându-le premii constând în diplome, cărţi, dulciuri şi bani. Trecutul şcolii cugirene coboară în timp la peste 200 de ani şi cred că a venit vremea evaluării exhaustive a învăţământului cugirean, care trebuie să se bazeze pe redactarea unei monografii pentru fiecare unitate de învăţământ. Aceasta rămâne o sarcină pentru colectivele didactice din fiecare şcoală. După părerea mea, şcoala cugireană se confruntă cu două mari probleme: scăderea efectivelor de elevi şi schimbarea generaţiilor de cadre didactice. De evoluţia acestor probleme va depinde în viitor nu numai restructurarea reţelei şcolare, dar şi calitatea procesului de învăţământ. Calitatea colectivelor didactice din unităţile de învăţământ de pe raza oraşului şi deschiderea autorităţii publice locale faţă de problemele şcolii mă fac să fiu optimist asupra viitorului învăţământului cugirean.

– Care este opinia dumneavoastră legată de învăţământul profesional în sistem dual? Dar în ceea ce priveşte desfăşurarea cursurilor de formare profesională pe bază de proiecte finanţate de Uniunea Europeană?

– Învăţământul dual cred că oferă o oportunitate de dezvoltare pentru învăţământul profesional românesc, pentru racordarea acestuia la noile evoluţii economice. Autoritatea publică locală a sesizat acest aspect şi a demarat prima iniţiativă din judeţ în acest sens. Iniţiativa a fost finalizată prin crearea, la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu”, a unei şcoli profesionale de tip dual. Din păcate, nu toate societăţile din oraş au achiesat la această idee. Pentru un oraş mic şi izolat cum este Cugirul, cu un anumit specific, este greu să implementezi acest sistem. Pentru dezvoltarea învăţământului profesional, pentru a asigura condiţii bune de instruire, autoritatea publică locală a luat hotărârea reabilitării clădirii atelierului şcoală de la colegiul menţionat, investind sume mari în acest scop, lucrarea fiind aproape finalizată. Consider benefice proiectele de formare profesională finalizate prin fonduri europene pentru că permit calificarea unor categorii socio-profesionale, în vederea găsirii unui loc de muncă. Astfel de proiecte s-au derulat prin preocuparea Parcului Industrial Cugir şi a Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, beneficiare fiind câteva sute de persoane.

– Domnule viceprimar, având în vedere că răspundeţi şi de activitatea culturală, vă rog să ne răspundeţi succint cum vedeţi funcţionarea acestui sector la nivel de oraş?

– În raport cu resursele alocate, consider că oferta de activităţi culturale făcute de Casa de cultură este destul de bogată şi variată, răspunzând dorinţelor locuitorilor oraşului. Drept mărturie stau spectacolele artistice şi de valorificare a tradiţiilor locale, precum: „Tradiţii Pascale Vinerene” spectacole de teatru, de muzică simfonică, evocări istorice, conferinţe pe diverse teme, lansări de carte etc. La acestea se adaugă cele două mari festivaluri: „Festivalul Internaţional de Folclor” de la Poiana cu Goruni – Vinerea, şi Festivalul „Toamna Cugireană”. A crescut numărul cercurilor organizate de casa de cultură, precum şi audienţa acestora în rândul copiilor, manifestate în creşterea numărului de copii înscrişi în aceste cercuri. Vreau să remarc calitatea formaţiilor ce activează în cadrul Căminului Cultural din Vinerea şi anume, Ansamblul folcloric „Câmpul Pâinii” şi formaţia de căluşari. Sunt formaţii ce se bucură de un mare prestigiu în ţară şi străinătate, prin profesionalismul dovedit în vizite şi schimburi culturale în ţări ca: Germania, Franţa, Malta. O menţiune deosebită şi pentru taraful Casei de Cultură, care s-a remarcat de fiecare dată. În ceea ce priveşte activităţile culturale din şcoli, cred că se poate face mai mult, dacă ar exista o mai mare implicare. Dintre formaţiile existente în instituţiile locale de învăţământ vreau să remarc Grupul Folcloric „Mlădiţe Cugirene”, ce reuneşte elevi de la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir şi Şcoala Gimnazială Vinerea, precum şi formaţia „Aprentis” de la Colegiul Naţional „David Prodan”.

– Ca edil al oraşului, aveţi contacte cu cetăţenii, în special în cadrul audienţelor organizate. Care sunt problemele cu care vin în general aceştia la întâlnirile cu viceprimarul Cugirului?

– Problemele cu care vin oamenii la audienţe se grupează în patru categorii: locuri de muncă, locuinţe sociale, ajutoare sociale şi probleme edilitar – gospodăreşti. Multe dintre ele se pot rezolva ţinând seama şi de resursele aflate la dispoziţie. Altele, precum sunt cele legate de problema locurilor de muncă, de exemplu, se pot rezolva foarte greu, totul rezumându-se în a-i consilia pe petenţi. Nu toate problemele edilitar-gospodăreşti pot fi rezolvate cu maximă celeritate, aşa cum îşi doresc cei care le ridică, ci după un anumit interval de timp, ceea ce provoacă şi anumite nemulţumiri. Important este faptul că administraţia publică are deschiderea necesară pentru problemele cetăţenilor şi depune eforturi pentru rezolvarea acestora.

– Ce priorităţi v-aţi propus până la finele anului şi până la alegerile locale din 2016?

– În cele trei luni rămase până la finele anului, în faţa administraţiei publice cugirene stau câteva priorităţi importante precum: finalizarea lucrărilor de reabilitare a străzilor şi de modernizare a ambulatoriului de la spital. Vom urmări buna funcţionare a unităţilor de învăţământ, a spitalului, transpunerea în practică a măsurilor sociale şi a acţiunilor culturale prevăzute în programele specifice. Pentru anul 2016, se va urmări implementarea măsurilor şi îndeplinirea obiectivelor înscrise în strategia de dezvoltare pentru anul 2016.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.

• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă

Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.

Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.

• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu

Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:

– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.

Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.

După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.

Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

SPAS Cugir anunță că între în perioada 4 – 12 mai 2023 se distribuie pachete alimentare destinate categoriilor defavorizate ale populației. Vezi detalii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Serviciul Public de Asistență Socială Cugir vă informează că în perioada 04.05.2023-12.05.2023 se va desfășura activitatea de distribuire pachete alimentare acordate categoriilor defavorizate ale populației, prin intermediul POAD 2018-2021 tranșa VI, astfel :

– între orele 09.00 și 16.00, în zilele lucrătoare, la sediul Băii Sociale din Cugir, str. Gheorghe Asachi, nr.13A

Beneficiarii pachetelor cu produse alimentare distribuite in etapa 1 sunt:
a). familiile și persoanele singure beneficiare de venit minim garantat;
b). persoanele beneficiare de alocație pentru susținerea familiei.

Ridicarea personală a ajutoarelor distribuite sub forma produselor alimentare se face în baza prezentării actului de identitate valabil însoțit de dovada încadrării în categoria de beneficiari (dispoziția Primarului privind stabilirea dreptului pentru beneficiarii de venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei).

Începând cu data de 15.05.2023, după încheierea primei etape, pachetele alimentare rămase vor fi distribuite persoanelor/familiilor aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și alte situații asemănătoare și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în cadrul celei de-a doua etape.

Informații suplimentare se pot obține la nr de telefon: 0258/750764, 0258/750370, 0258/750738.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir