Învăţământ - Cultură
Guler Daniel Emanuel și Kiss Andra Maria, elevi ai Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificați la etapa națională a Olimpiadei de Religie
Într-o lume tot mai orientată spre știință, tehnologie și progres material, este cu adevărat remarcabil să vedem tineri care încă păstrează vie flacăra credinței și a valorilor spirituale.
În ciuda contextului actual, în care dimensiunea spirituală pare adesea marginalizată, doi elevi de excepție din clasa a IX-a, profil matematică-informatică intensiv informatică au demonstrat că valorile religioase nu doar că își păstrează relevanța, ci pot constitui un fundament solid pentru performanță și formare personală autentică.
Așadar, Guler Daniel Emanuel a obținut locul I și s-a calificat la etapa națională a olimpiadei de religie cultul baptist iar Kiss Andra Maria a obținut locul III la cultul ortodox.
Evident, nu am ratat șansa să stăm de vorba cu cei doi elevi, curioși și totodată plăcut surprinși de această realizare neașteptată a lor la o disciplină care nu este neapărat la îndemâna oricui.
„Mă bucur să împărtășesc această experiență specială – calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Religie cultul creștin baptist. Deși este a treia oară când trec mai departe, emoția rămâne la fel de intensă. Este o provocare, dar privesc cu speranță înainte, mândru să reprezint Colegiul Național „David Prodan”, orașul Cugir și județul Alba. Până în clasa a VII-a nici nu știam de existența acestei olimpiade. Știam doar de cea organizată pentru cultele ortodox și catolic, dar nu mă așteptam să existe și pentru cele protestante. Doamna profesoară de religie ortodoxă, trecând dincolo de „granițele” dintre culte, m-a provocat să particip. Așa a început această frumoasă experiență. De trei ani învăț cu pasiune o disciplină prin care Îl descopăr pe Dumnezeu, înțelegând că El nu este o noțiune abstractă, ci o prezență reală, plină de dragoste. Olimpiada nu este doar o competiție, ci și o călătorie spirituală, prin care aflu multe informații utile pentru întreaga viață. Sunt profund recunoscător familiei mele pentru sprijin, în special tatălui meu, pastor al Bisericii Creștine Baptiste Cugir, care mă ajută în pregătire. De asemenea, le mulțumesc profesorilor pentru susținere și încurajare!”, ne-a declarat Guler Daniel Emanuel.
„Participarea la Olimpiada de Religie a fost pentru mine o experiență deosebită, profundă, plină de emoții, învățare și bucurie. Rezultatul pe care l-am obținut mi-a adus bucurie, emoție și împlinire și m-a motivat și mai mult să continui să studiez cu pasiune și curiozitate. Eu am mai participat și în trecut la concursuri și la olimpiada de religie, pentru că această materie ocupă un loc special în inima mea. Cred sincer că religia nu este doar un obiect de studiu, ci un sprijin, o lumină și un mod de a înțelege mai bine lumea din jur și pe mine însămi. Într-o societate în continuă schimbare, credința ne oferă stabilitate și speranță, de aceea am ales să merg la această olimpiadă, fiindcă mă face să gândesc, să simt și să devin mai bună. Pe această cale țin să le mulțumesc din suflet profesorilor care m-au pregătit, pentru răbdarea, sprijinul și încrederea pe care mi le-au oferit. Fără ei, acest rezultat nu ar fi fost posibil!”, ne-a declarat Kiss Andra Maria.
După cum puteți vedea, acești tineri nu sunt doar premianți, ci adevărate modele de echilibru între rațiune și credință, între rigoarea studiului și deschiderea sufletească. Prin rezultatele lor, ne reamintesc tuturor că educația spirituală are un loc esențial în formarea omului complet, iar religia – ca disciplină școlară – a contribuit și contribuie profund la conturarea unei conștiințe morale și a unui sistem de valori solide.
Felicitări, Daniel și Andra, pentru dedicarea voastră. Sunteți o mândrie pentru școală, profesori și comunitate iar de la Daniel așteptăm vești bune din etapa următoare!
prof. Alisie Anca

Învăţământ - Cultură
Elevi de la Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu din Cugir”, vizită memorabilă la Auschwitz – Birkenau, Polonia
Un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu” Cugir, coordonați de către Suciu Cristian, Popa Codruț, Stoica Mihaela și Iancu Ionuț, au participat în perioada 24-27 aprilie 2025, la o excursie de studiu efectuată la Auschwitz – Birkenau, Polonia.
Cu vârste cuprinse între 14-18 ani, adolescenții au putut afla de la fața locului de ororile petrecute împotriva umanității, de crimele și nedreptățile suferite de victime, au pus întrebări și au primit răspunsuri privitoare la influențele de putere și nedreptățile ce au avut loc în acest spațiu devenit muzeu al memoriei colective.
Lecția predată s-a încheiat printr-o scurtă meditație privitoare la responsabilitate, pornind de la spusele unui supraviețuitor: „Opusul dragostei nu e ura, ci indiferența și fiecare dintre noi ar trebui să fie mai atent la ce se petrece în jurul său.”
Următoarea oprire a fost la Universitatea din Cracovia, unde încă din 1362 se studia, tinerii fiind curioși de evoluția științei pe parcursul atâtor secole.
Un ultim popas a fost făcut în capitala Ungariei – Budapesta, pentru a admira arhitectura, stilul de viață și deschiderea spre nou, elevii fiind încântați de aspectele geografice și culturale descoperite acum, în epoca contemporană.
Învăţământ - Cultură
O nouă performanță pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Cârjean Andreea Maria, mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Religie – Cultul Ortodox
Cârjean Andreea Maria, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Singidava Cugir, coordonată de către dna profesor Pascal Daniela, a reprezentat cu succes județul Alba la etapa națională a Olimpiadei de Religie, Cultul Ortodox, desfășurată în perioada 22-27 aprilie 2025, la Slobozia, județul Ialomița.
Competiția, un eveniment de înaltă ținută spirituală și educațională, a reunit peste 300 de elevi de gimnaziu din toate colțurile țării. Într-o atmosferă încărcată de emoție, credință și dorință de cunoaștere, Andreea a reușit o performanță deosebită, clasându-se pe locul al IV-lea la nivel național și obținând o merituoasă Mențiune.
Andreea Cârjean este recunoscută pentru seriozitatea, creativitatea și dăruirea sa în promovarea valorilor religioase și culturale. Prin implicarea și bucuria cu care abordează studiul religiei, ea contribuie activ la păstrarea și transmiterea valorilor ortodoxe și a tradițiilor naționale.
D-na. profesor Pascal Daniela subliniază faptul că: „Andreea a demonstrat că prin muncă și perseverență se pot atinge performanțe remarcabile, devenind un model pentru colegii săi. Rezultatul său remarcabil aduce onoare atât școlii, cât și comunității locale, fiind un exemplu de credință autentică în rândul tinerilor”.
La rândul ei, instituția locală de ănvățământ a declarat: „Suntem tare mândri de Andreea Cârjean, care a dus numele școlii noastre până la etapa națională a Olimpiadei de Religie și a reușit o performanță deosebită! Bravo, Andreea, pentru seriozitatea, credința și bucuria cu care ai muncit! Felicitări și doamnei profesoare Pascal Daniela, care a fost alături de Andreea cu răbdare, încredere și multă pricepere. Succesul vostru ne inspiră și ne dă încredere că, prin muncă și suflet, orice vis poate deveni realitate”.
O felicităm și noi pe ambițioasa performeră, familia acesteia și pe doamna profesor Daniela Pascal.
Îi dorim Andreei mult succes în continuare!
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Irina Rita Codrea, elevă a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir confirmă încă o dată statutul său de instituție educațională de prestigiu. Eleva Irina Rita Codrea (clasa a VIII-a) a fost distinsă cu Mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, desfășurată în perioada 14–18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Irina s-a remarcat printr-o cunoaștere temeinică a istoriei, un spirit analitic fin și o pasiune autentică pentru această disciplină, reușind să strălucească într-o competiție de nivel înalt, la care au participat cei mai buni elevi din întreaga țară.
Această realizare deosebită este și rezultatul unei colaborări excelente cu doamna profesor Irina Andrei, cea care a ghidat-o cu profesionalism, răbdare și dedicare în pregătirea pentru concurs.
„Irina este o elevă deosebită, pasionată de istorie și mereu dornică să învețe lucruri noi. A muncit mult și s-a pregătit cu seriozitate, iar rezultatul obținut este pe deplin meritat. Mă bucur că am putut să-i fiu alături și îi doresc mult succes în tot ce urmează!” a menționat doamna profesor Irina Andrei.
La rândul său, conducerea unității școlare a declarat: „Eleva Irina Rita Codrea este o tânără ambițioasă, cu un spirit competitiv puternic. A muncit mult, și-a dorit cu adevărat să se remarce și a reușit prin perseverență și seriozitate. Este genul de elev care nu se mulțumește cu puțin și care își dorește mereu să fie mai bun. Suntem mândri de parcursul ei și încrezători că va continua să ne surprindă plăcut și pe viitor. Le felicităm atât pe ea, cât și pe doamna profesor Irina Andrei pentru această performanță. Este o dovadă a muncii susținute și a valorii învățământului din Școala Singidava, cetate a străbunilor, vatră a urmașilor! Irina a dovedit că numele școlii nu este întâmplător! Istoria își găsește loc în specificul școlii noaste”.
Parcursul Irinei nu se oprește aici. Ea va reprezenta județul Alba și la Olimpiada de Religie – Cultul Greco-Catolic, care va avea loc în perioada 30 aprilie – 4 mai 2025, la Cluj-Napoca.
Felicitări, Irinei Rita Codrea și familiei sale! Felicitări, doamnei profesor Irina Andrei! Mult succes în continuare!
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum o săptămână
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum o săptămână
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu