Rămâi conectat

Actualitate

Glorie eternă eroilor cugireni căzuți pe câmpul de luptă, pentru apărarea patriei!

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, de Ziua Eroilor, în Cugir vor avea loc manifestări consecrate luptătorilor din linia întâi, căzuți la datorie, în cadrul cărora vor fi evidențiate faptele lor de ostași ai tranșeelor garantându-le recunoștința și respectful cuvenit.

La 103 ani de la încheierea Primului Război Mondial, se poate preciza faptul că de la Cugir și-au găsit sfârțitul pe frontul ucigător 60 de ostași. Au scăpat cu viață 78 de luptători, fiind demobilizați la sfârșitul războiului.

De la Vinerea au pierit în luptă 51 de ostași, iar acasă s-au întors un număr de 66. După război, veteranii s-au integrat în activitățile locale cu rezultate de excepție. Un număr însemnat dintre ei au participat la Marea adunare națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, au constitui Garda Națională locală și au organizat alegeri pentru primar. De asemenea, au participat la împroprietărirea cu pământ arabil, păduri și pășuni din anul 1922. Tot ei au realizat troița monument ce poartă denumirea ,,Războiul Sfânt” ridicată în 1919.

Un alt moment care se referă la Primul Război Mondial este „Crucea de Război” ridicată în curtea Bisericii Romano – Catolice ridicate în strada Colinei nr. 2. Veteranii din Vinerea au contribuit la ridicarea Monumentului  Eroilor  situat în centrul localității.

La împlinirea a 76 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial se pot preciza urmările acestuia pentru Cugir: au pierit în acest război 30 de ostași și au fost demobiliziați 40. Din Vinerea au pierit 43 și au fost lăsați la vatră 57.

Veteranii s-au angajat în fabrica din Cugir fiind repartizați la locuri de muncă importante, aceștia lucrând cu multă îndârjire pentru a se reafirma, dorind să arate că sunt la fel de buni ca și cei tineri de leat care nu au fost mobilizați fiind scutiți pentru a merge pe front pentru a lucra la producția de război.

Un caz deosebit pentru istoria locală îl constituie faptul că în 1945 troița monument ridicată în 1919 a fost înlăturată la ordinul autorităților pentru a fi distrusă , însă grupul de veterani au ascuns troița până în anul 1980, aceasta fiind depusă în curtea bisericii ,,Sf. Nicolae” din localitate.

După 1989 aceasta a fost depozitată la Clubul elevilor din Cugir. Un lucru ce merită consemnat este acele că veteranii români care au luptat pe frontul de Vest au primit indemnizații, iar cei care au luptat pe cel de Est (teritoriul fostului URSS) au fost privați de aceste avantaje.

Pentru ași apăra drepturile, veteranii din al Doilea Război Mondial au inființat Asociația veteranilor de război „Mihai Viteazul”, sub coordonarea profesorului Câmpeanu Ioan, acetuia urmându-i la conducere Dăucean Cristache. În prezent, în Cugir se mai află în viață 3 veterani de război. Menționăm că în programul „Onoare și respect veteranilor de război”, desfășurat de către Asociația „Pro Cugir” prin președintele Aurel Voicu și a comunității cugirene, veteranilor li s-au înmânat bunuri de câte 75 lei/ persoană, bunuri provenite de la diverse firme donatoare din oraș.

În mod excepțional, la Cugir, pentru ostașii din linia întâi, în cadrul muzeului local se organizează sub coordonarea lui Aurel Voicu „Memorialul Eroilor” constând din portrete înrămate ale tuturor celor 184 de ostași căzuți pe front și cei 241 de veterani. Din păcate, urmașii eroilor sau veteranilor nu au reușit să ofere toți, portrete ale acetora datorită timpului îndelungat scurs de la încheierea războilui.

„În legătură cu acest demers, așteptăm o mai mare implicare a autorităților locale, dar și a asociațiilor nonguvernamentale de pe raza localității și nu numai”, ne-a declarat președintele „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir