Sport
Gheorghe CONSTANTIN: „Vreau să formez o echipă valoroasă, care să ducă în lume faima boxului cugirean!”
Gheorghe (Gigi) Constantin s-a născut la 7 aprilie 1956, în localitatea Dragalina, judeţul Călăraşi. În timpul studiilor primare şi gimnaziale pe care le-a urmat în comuna natală, a avut o perioadă în care a cochetat cu fotbalul la echipa de copii şi juniori a asociaţiei din localitate, sport agreat de mama sa şi mai puţin de tatăl acestuia.
După absolvirea clasei a VIII-a, s-a înscris la Şcoala profesională din cadrul Întreprinderii Maşini Grele Bucureşti (I.M.G.B.), loc în care îşi desăvârşeşte activitatea de pregătire profesională şi care îi dă posibilitatea să joace fotbal la echipa de juniori a Trustului Municipal de Construcţii Bucureşti. Un accident nedorit la picior îl determină pe Constantin să întrerupă definitiv activitatea fotbalistică. Pasiunea pentru sport a lui Gheorghe Constantin se îndreaptă spre o altă ramură sportivă, şi anume boxul, pe care avea să-l slujească cu sfinţenie timp de 16 ani. Un sport care a însemnat multă muncă şi dăruire, dar care i-a adus satisfacţii şi împliniri. A jucat la Clubul Armatei Steaua Bucureşti, a învăţat să boxeze de la antrenori consacraţi şi a avut ca modele campioni români de mare valoare. Are în palmares peste 200 de meciuri organizate de federaţia de specialitate. În perioada cât a fost legitimat la „Metalurgistul Cugir”, a participat la aproape 50 de meciuri, dintre care 10 au fost competiţii finale pe ţară, fiind considerat printre cei mai buni jucători la categoria 75 kg, mijlocie-mare. Anul 1984 avea să reprezinte anul de mare succes al lui Constantin, aducându-i titlul de campion balcanic, fiind primul român care cucereşte turneul internaţional „Ring Sofia”. De doi ani desfăşoară activitatea de antrenor la secţia de box a Clubului Sportiv Orăşenesc Cugir, unde şi-a propus să creeze un lot de jucători de valoare, care să ducă în lume faima oraşului de la poalele Drăganei.
-De pe terenul de fotbal din Dragalina, la clubul Armatei Steaua Bucureşti
Împreună cu un prieten hotărăsc să încerce boxul, o nouă pasiune şi provocare şi nu oriunde, ci la Clubul Armatei Steaua Bucureşti. Aici îl cunoaşte pe „marele” Nicolae Gâju – fost campion european în 1962. Anii petrecuţi la clubul de renume îi dezvoltă personalitatea şi, pe zi ce trece, învaţă tot mai mult de la marii boxeri: Alec Năstase, Aurel Dumitrescu, Florin Livădaru, pe care îi consideră adevărate modele, „furând” totodată din tainele experienţei în box practicat de alţi „grei” ai pugilismului românesc, precum: Nicolae Gâju, Şerbu Neacşu, Constantin Ciucă, antrenori români de top la acea vreme.
Clubul Steaua i-a oferit posibilitatea să facă deplasări în toată ţara, reuşind să joace aproximativ 50 de meciuri oficiale sau amicale. Îşi întrerupe activitatea sportivă pentru efectuarea stagiului militar pe care îl urmează la o unitate din Orăştie. Ca urmare a relaţiilor pe linie militară între unităţile din Orăştie şi Cugir, este transferat la unitatea din Cugir, care asigură paza fabricii din localitate, fiind legitimat să boxeze pentru secţia de box a Asociaţiei „Metalurgistul” Cugir. Aici îl întâlneşte pe antrenorul Constantin Stănescu, care îi descoperă adevărata valoare, dar care în 1977, îl îndrumă să se întoarcă la Clubul Steaua Bucureşti. Îi urmează sfatul, dar la clubul bucureştean stă un timp destul de scurt, pentru că „cine a băut o dată apă din Cugir, se reîntoarce în acel loc”, mărturiseşte Constantin.
Component al lotului ASM Cugir, Gigi reuşeşte, în perioada 1978-1988, să ia parte la 10 competiţii finale organizate la nivel naţional. „O perioadă deloc uşoară, când boxul era cu adevărat box şi când pentru calificări la zone, erau câte 120-130 de boxeri. Existau 4 zone la care se adăuga municipiul Bucureşti. La finale, întâlneai de fiecare dată mari campioni ai României precum: Valentin Silaghy – Dinamo Bucureşti, Doru Maricescu şi Dumitru Senciuc – Steaua Bucureşti sau pe marele Sandu Târâlă de la Box Club Galaţi”, afirmă Gigi Constantin.
În anii 1983-1984, este selecţionat în lotul de box al României pentru „Centura de Aur”, ultimul an reprezentând anul de succes al vieţii lui Constantin. El reuşeşte să cucerească Turneul Internaţional „Ring Sofia”, unde în urma a trei meciuri preliminare, îl întâlneşte în finală pe campionul balcanic, grecul Siridochis, pe care îl învinge la puncte, devenind, astfel, primul campion balcanic al României.
-În anul 1989, se retrage din activitatea competiţională, dar nu abandonează boxul
După aproape 16 ani de box, în luna septembrie 1989, Gheorghe Constantin se retrage din activitatea de performanţă, căreia i-a dăruit peste 200 de meciuri. Se înscrie la şcoala de antrenori de la Bucureşti şi în 1992 este calificat ca antrenor. Începe activitatea de antrenor la AS Metalurgistul Cugir, în condiţiile situaţiei postdecembriste deloc uşoare. Cu toate acestea, în anul 1993 reuşeşte să cucerească titlul de vicecampion naţional cu juniorul Cosmin Braşovean, iar în 1995 dă lovitura cu Vasilică Florea, care câştigă titlul de campion naţional la juniori. În acelaşi an, Gheorghe Romaniuc urcă pe locul II al podiumului Campionatului Naţional de Seniori. În anul 1996, Gheorghe Constantin este disponibilizat de la UM Cugir şi timp de 12 ani trăieşte şi munceşte atât în Italia, cât şi în Spania.
-Un nou început
În anul 2008, se întoarce definitiv în Cugir, unde peste patru ani se reactivează ca antrenor la Clubul Sportiv Orăşenesc Cugir. „Graţie înţelegerii şi sprijinului primit din partea d-lui primar Adrian Teban şi a conducerii clubului, am reuşit să înfiinţăm secţia de box ca o nouă ramură sportivă în cadrul CSO Cugir. Nu ne-am aşteptat la minuni chiar de la început, dar în 2013 apar primele rezultate. Cu doi dintre boxerii clubului şi anume Alexandru Turlea şi Victor Viziteu, am reuşit să ne situăm pe locul II respectiv III la Cupa României şi la finala pe ţară a Campionatului Naţional de Box”, mărturiseşte antrenorul Constantin Gheorghe.
Potrivit acestuia, există serioase preocupări pentru formarea viitorilor boxeri, fiind deja constituite grupe de cadeţi şi seniori. În opinia sa, lotul de boxeri ai CSO Cugir conţine nume despre care se va vorbi cât de curând: Beniamin Roşu, Mihai Hristea, Adrian Almăşan, Nicolae Buta, Adrian Moldovan, Sebastian Antone ş.a. „Chiar dacă este destul de greu, ştiut fiind faptul că boxul de azi nu mai este ceea ce a fost cândva, sunt hotărât să muncesc cu devotament şi dăruire, în speranţa formării unei echipe valoroase, care să ducă în lume faima boxului cugirean. Vreau să fiu mândru atunci când voi constata că boxerii mei şi-au întrecut maestrul”, a conchis antrenorul Gheorghe Constantin.
Sport
Metalurgistul Cugir are imn, compus de cugireanul Grațian Tomescu
Metalurgistul Cugir, grupare de tradiție a fotbalului din Transilvania are imn conpus de un suporter, un cugirean.
„Clubul Metalurgistul Cugir aduce prin această cale, mulțumiri și îi este recunoscător domnului Gratian Tomescu, pentru realizarea unui imn dedicat echipei noastre și a clubului din orașul său de suflet. Mulțumim, Grațian!”, a anunțat echipa „roș-albastră”
Este o inițiativă de apreciat a autorului, pentru echipa din orașul natal, Mertalurgistul Cugir fiind un club înființat în 1939, care a activat mai bine de două decenii în Divizia B.
Sport
Altletul cugirean Vasile Hârjoc, premiat de Federația Europeană de Atletism Master
Federația Europeană de Atletism Masters (EMA) a premiat sportivii Masters pentru anul competițional 2024, eveniment care s-a dorit să sărbătorească, nu doar performanțele sportive,ci și curajul, pasiunea și spiritul de viață fără vârstă al câștigătorilor premiilor speciale pe anul trecut.
Sportivii Masters amintesc în fiecare zi bucuria de a traăi intens la toate vârstele.
Câștigătorii premiilor speciale Masters 2024 sunt: Vasile Hârjoc – România (Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir); Emma Mazzenga – Italia, Aur la Campionatele în sală de la Torun – Polonia (probele 60 m, 200m și 400m. Aur la Campionatul de la Goteborg – Suedia, la 200 m; Escadrilo Angelo din Italia – Aur la C.E. de la Goteborg în cursa de 10 km (la 95 de ani, Angelo este un exemplu de rezistență și dăruire); Konstantinos Chatzimmanouil – Grecia, Aur în 5 curse în sală și în aer liber cu record mondial în probele de 100 m, 400 m, 800 m și săritură în lungime.
În ceea ce îl privește pe atletul de la poalele Drăganei, Vasile Harjoc , acesta s- remarcat printr-o călătorie incredibilă de la București la Paris cu bicicleta pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară, apoi la Goteborg pentru turneul WMACS – 2024, trecând prin Spania pentru C.M. de Alergare Montană, iar în sfârșit la București pentru a alerga în C.M. de Maraton ŴMA. Peste 6500 km parcurși cu bicicleta prin 12 tări în 105 zile (1 Iulie până pe 13 octombrie 2024).
O viată de pasiune pură pentru sport. Printre alte performanțe: Vasile Harjoc – Argint cu echipa României la C.E.de la Torun în proba de Maraton( 42,195 km); Bronz cu echipa României la a C.M.de Alergare Montană – Canfranc Spania în proba de 34 km cu diferența pozitivă de 1960 m; Argint cu echipa României la C.M.de Maraton 42,195 km de la București. Performanâele acestor sportivi demonstrează ca vârstă nu este o limită, ci o sursa de inspirație continuă.Fie ca exemplul lor să ne însoțească spre un viitor plin de entuziasm și noi provocări.
Constantin PREDESCU
Sport
Metalurgistul Cugir se reunește luni, 20 ianuarie 2025. Până în acest moment au fost stabilite 4 meciuri de pregătire
Metalurgistul Cugir va avea reunirea în 20 ianuarie, gruparea „roș-albaștrilor” având programate 4 jocuri de verificare în această iarnă, dar și un stagiu centralizat de pregătire, timp de 12 zile, pe plan local.
Oponenții divizionarei terțe vor fi Performanța Ighiu (25 ianuarie), CIL Blaj (8 februarie), CSC Șelimbăr și Gloria Geoagiu (22 februarie), mai fiind o dată liberă, în 15 februarie
Echipa cugireană iernează pe poziția a opta în Seria 7, cu 17 puncte. Deocamdată nu sunt noutăți în privința transferurilor, fiind certă plecarea juniorului A. Barbu. În plus atacantul Marian Codrea va absenta în primăvară o perioadă mai îndelungată, întrucât a fost admis la Școala de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro