Rămâi conectat

Actualitate

Fosta brutărie „Albapam” din Cugir și-a închis cuptoarele, după o activitate neîntreruptă de 63 de ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Dacă orașul Cugir a fost și a rămas o marcă la nivel naţional prin armele sale, prin maşina de spălat „Albalux“ şi cea de cusut „Ileana“, fabricate la Uzina Mecanică, sunt încă mulți probabil, cei ce își aduc aminte că în orașul de la poalele Drăganei a existat și o fabrică de pâine ce a reprezentat, de asemenea, un brand care a promovat urbea timp de mai bine de 6 decenii.

Din păcate, aceasta a rămas doar o amintire şi subiect de povestit de către cei care au lucrat zeci de ani în acea unitate de prestigiu.

Una dintre cele mai cunoscute fabrici de pâine din Județul Alba – Albapam SA Punct de lucru Cugir și-a închis definitiv cuptoarele, după o activitate neîntreruptă de 63 de ani.

Potrivit surselor, brutăria a luat ființă în 1952 funcționând la început în halta „Ciocanul” cu un cuptor improvizat, pâinea deservind și navetiștii care lucrau la Uzina Mecanică, iar mai târziu s-a mutat în cartierul „Cânepi”, pe strada „Spicului” la Nr. 16.

După cum ne-au relatat unii dintre salariații care au lucrat în această unitate se scoteau în jur de 3.200 de pâini în 24 de ore: pâine de 1,5 kg, la care se adăuga pâine ,,bătută”, colaci, covrigi, parastase ș.a.

Pâinea trebuia să asigure atât necesitățile de consum ale localnicilor, cât și ale navetiștilor sau a cetățenilor din localitățile vecine. Produsele de panificație marca Cugir începuseră să fie solicitate chiar și de unii dintre delegații din alte localități din țară, care veneau pentru diverse probleme la Uzina Mecanică.

„Se lucra pe 3 schimburi, câte 12 persoane/schimb, se pregăteau 21 de cazane de aluat frământat în 24 de ore, cantitate preparată din 4,8 tone de făină”, își amintește N.B. fost salariat al acestei unități.

Așadar, pâinea de Cugir a devenit un brand, considerată a fi cea mai bună pâine din județ. „Odată gustate, îți dădeai seama ce diferenția produsele noastre de celelalte si de ce atât de multi clienți reveneau în cele 5 magazine de desfacere situate în zonele orașului Cugir. Misiunea noastră era satisfacerea nevoilor clientilor de a achiziționa produse sigure din punct de vedere alimentar, fabricate prin metode traditionale si cu un excelent raport preț – calitate. Respectând traditia, promovând „calitatea înainte de toate”, am dorit să răspundem prin produsele noastre la toate solicitările consumatorilor”, ne spunea unul dintre vechii angajați ai firmei.

Așadar, una dintre cele mai cunoscute brutării din Județul Alba și-a închis definitiv cuptoarele în anul 2015.

Conform unor foști angajați, firma s-ar fi închis datorită faptului că afacerea a devenit nerentabilă prin înființarea în oraș a unor firme private care vindeau la un preț mai mic și a achiziției de pâine de la alte brutării din zonele vecine.

În locul unde s-a produs pâine timp de decenii de ani, nu s-a ridicat niciun spațiu commercial.

După cum am aflat, salariații au fost concediați, iar de 8 ani, clădirea a rămas cu porțile încuiate și utilajele nemișcate, iar terenul a devenit obiectul unui litigiu ce se judecă și astăzi, între reprezentanți ai Albapam și un proprietar al terenului pe care s-a ridicat construcția.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir