Învăţământ - Cultură
„Formarea profesională înseamnă, pentru instituţia noastră, factorul hotărâtor în asigurarea forţei de muncă calificate”
- Interviu cu ing. Alexandru MICACIU – director la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir
– Dle director Alexandru Micaciu, conduceţi una din instituţiile recunoscute ale învăţământului din judeţ, cu o tradiţie în ceea ce priveşte formarea a numeroase generaţii de elevi pentru muncă şi viaţă. Care sunt perspectivele acestei prestigioase şcoli pentru perioada care urmează?
– Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir s-a dovedit şi se dovedeşte în continuare ca o unitate reprezentativă în ceea ce priveşte pregătirea elevilor pentru profilul tehnic, iar formarea profesională înseamnă, pentru instituţia noastră, factorul hotărâtor în asigurarea forţei de muncă calificate. Unii dintre elevii absolvenţi ai instituţiei noastre îşi continuă studiile urmând învăţământul superior sau alte forme de pregătire, alţii au posibilitatea de a se angaja conform meseriei dobândite în activităţi desfăşurate de agenţii economici locali. În anul de învăţământ 2012-2013, s-a reînfiinţat învăţământul profesional tehnic, iar din anul de studii 2013-2014, în cadrul colegiului funcţionează o clasă de învăţământ profesional care are o strânsă colaborare cu agenţii economici locali unde îşi desfăşoară activitatea practică. Demersul are la bază învăţământul de tip dual după modelul german. În acest scop, din anul de învăţământ 2014-2015, agenţii economici implicaţi şi-au manifestat interesul să continue colaborarea şi pe viitor, astfel că elevii din clasa a IX-a care îşi vor manifesta interesul şi dorinţa de a urma cursurile unei şcoli profesionale vor beneficia de sprijinul agenţilor economici tot după acest model. Din experienţa scurtă de când am demarat această formă de pregătire, am constatat o bună colaborare între şcoală şi agenţii economici, iar implicarea acestor doi factori (tip dual) aduce avantaje atât cursanţilor, cât şi agentului economic ca beneficiar al cadrelor pregătite sub această formă.
– Există o preocupare de viitor din partea colegiului şi pentru alte forme de pregătire?
– Pot să vă spun că în decursul chiar a acestui an, în afară de profilul mecanic, colegiul îşi propune să şcolarizeze şi elevi în domeniul electromecanic, după sistemul clasic de pregătire, formă de învăţământ unde se pot înscrie şi absolvenţi ai claselor a IX-a, care vor putea fi specializaţi tot în domeniul mecanic. Noutatea este că în acest an, şcoala profesională va fi de trei ani şi singurii beneficiari de învăţământ de tip dual sunt absolvenţii clasei a VIII-a care aleg domeniul mecanic, domeniu prin care agentul economic se va implica cu o bursă lunară conform unor criterii prestabilite, la care se implică şi Guvernul României, care alocă o bursă de 200 de lei/lună pentru fiecare cursant. Această bursă este primită şi de cei care optează pentru sistemul clasic, respectiv elevii claselor a VIII-a pentru domeniul electromecanic şi elevii claselor a IX-a care aleg varianta de a se înscrie la şcoala profesională în domeniul mecanic.
– Domnule director, joi, 10 aprilie, aveţi organizat un important eveniment în cadrul instituţiei pe care o conduceţi şi anume „Ziua porţilor deschise”, prilej cu care veţi primi vizita elevilor din clasa a VIII-a reprezentând şcolile din Cugir şi pe cei din unităţile de învăţământ aparţinând comunelor apropiate. Cu ce ofertă educaţională îi întâmpinaţi pe oaspeţi?
– Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” dispune de cadre bine pregătite pentru formarea elevilor care urmează cursurile instituţiei noastre, majoritatea profesorilor având gradul didactic I. Totodată, datorită tradiţiei în domeniul prelucrărilor mecanice, în cadrul liceului funcţionează încă din anul de învăţământ 2012-2013 o clasă de şcoală tehnică postliceală în domeniul Mecanic – Calificarea profesională „Tehnician operator pe maşini unelte cu comandă numerică”. La această formă de învăţământ se poate înscrie orice absolvent de 12 clase, iar examenul de bacalaureat nu constituie o cerinţă de bază. Unitatea dispune de 26 de săli de clasă şi 6 laboratoare, locaţii dotate cu aparatură specifică pentru activităţi didactice, calculatoare, maşini de încercare tracţiune, durimetre, cuptor pentru tratamente termice, precum şi cu materiale specifice activităţii economice. Avem un atelier-şcoală dotat cu maşini unelte clasice, precum şi cu maşini cu comandă numerică. Atelierul este compartimentat pe principalele domenii de pregătire, în special domeniul mecanic şi domeniul electric. Vizitatorii însoţiti de diriginţi vor avea posibilitatea să vadă laboratoarele, cabinetele instituţiei, atelierele-şcoală, baza sportivă şi pot participa la întâlniri şi activităţi organizate de elevi ai colegiului. Pentru anul şcolar 2014-2015, colegiul îşi propune, în afara şcolii profesionale şi a şcolii postliceale, realizarea a două clase pentru profilul „Servicii” în domeniul economic şi o clasă profilul Tehnic, domeniul Electronică şi Automatizări, cu 28 de locuri. Această ofertă vine în întâmpinarea elevilor care în anul 2013-2014 vor absolvi clasa a VIII-a şi vor să urmeze învăţământul liceal pentru acest profil.
– Care sunt, în opinia dumneavoastră, priorităţile pe care le consideraţi ca fiind de maximă importanţă pentru instituţia pe care o conduceţi?
– Aş vrea să pornesc de la deviza şcolii noastre care spune că: „Fiecare elev are condiţiile sale specifice de viaţă, experienţele proprii, caracteristicile sale, originalitatea sa. Noi, şcoala, împreună cu familia, îl vom călăuzi cu mult tact şi cu răspundere spre reuşită şi împlinire, pentru că el ne reprezintă”. De aici şi opinia mea că, în societatea actuală, pregătirea profesională reprezintă cheia succesului. După însuşirea unei calificări profesionale, absolvenţii îşi pot continua traseul educaţional şi pot accede către alte niveluri de pregătire. Cred că de aceea şi pe plan mondial se discută tot mai mult despre „învăţare pe tot parcursul vieţii”. În ceea ce ne priveşte, vom ţine seama de propunerile care vin de la agenţii economici locali, vom întări colaborarea cu aceste societăţi, în aşa fel încât să putem oferi forţă de muncă cât mai bine pregătită. Vreau ca la final să mulţumesc Primăriei şi Consiliului Local Cugir pentru interesul şi contribuţia adusă la reabilitarea şi modernizarea atelierului-şcoală.
– Domnule director, vă doresc mult succes!

Învăţământ - Cultură
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir va reprezenta județul Alba la faza naţională a concursului „Sanitarii Pricepuţi”
Aproximativ 300 de elevi de gimnaziu și de liceu au participat vineri, 6 iunie 2025, la faza județeană a concursului „Sanitarii Pricepuți”, cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România.
Competiția este organizată anual de Crucea Roșie Română Filiala Alba și are ca scop formarea elevilor din școlile gimnaziale și liceele din județul Alba, în domeniul educației pentru sănătate și al primului ajutor. Și în acest an, concursul a fost organizat cu sprijinul companiei Star Assembly.
La faza județeană a concursului au fost invitate echipaje de la toate unitățile de învățământ din județul Alba, de nivel gimnazial și liceal. Potrivit regulamentului, competiția a însemnat o probă teoretică de verificare a cunoștințelor de sănătate și prim ajutor, precum și o probă practică în cadrul căreia concurenții au trebuit să își demonstreze abilitățile de a reacționa și a interveni într-o situație de urgență.
„Concursul național „Sanitarii Pricepuți” este mai mult decât o competiție, este o adevărată lecție de viață! Cu o tradiție neîntreruptă de peste 60 de ani, „Sanitarii Pricepuți” este cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România. Acesta este locul unde cunoștințele se împletesc cu pasiunea, iar spiritul de echipă se întâlnește cu dorința sinceră de a salva vieți. Pe parcursul competiției, elevii și-au testat abilitățile și cunoștințele legate de sănătate și acordarea primului ajutor, dovedind că educația poate fi nu doar utilă, ci și captivantă. Și, fără să fim considerați lipsiți de modestie, vă spunem că multe cadre medicale au făcut primii pași în domeniul sanitar chiar în cadrul concursului nostru sau ca voluntari ai Crucii Roșii”, a spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.
În urma competiției, clasamentul la școli generale s-a prezentat astfel:
locul 1: Școala Gimnazială „Singidava” Cugir – profesor coordonator doamna Stela Predescu,
locul 2: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud – profesor coordonator doamna Mardare Monica Maria,
locul 3: Școala Gimnazială „Decebal” Cricău – profesor coordonator doamna Blagu Ionela și Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Incze Monica.
La licee, clasamentul a fost:
locul 1: Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș – profesor coordonator doamna Pârțilă Doriana,
locul 2: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Tudor Adela,
locul 3: Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Pașca Adriana.
În acest an, județul Alba va fi reprezentat la Faza Națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” de echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir.
„De la an la an, competiția este tot mai strânsă, toate echipajele remarcându-se printr-o foarte bună pregătire în domeniul primului ajutor. Dorim pe această cale să felicităm toți participanții și mulțumim în mod deosebit cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. Nu în ultimul rând, suntem profund recunoscători partenerului nostru Star Assembly care ne este alături în toate acțiunile ce vizează educația pentru sănătate și primul ajutor în rândul tinerilor”, a mai spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.
„Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs dedicat sănătății și primului ajutor în școlile din România, încă din anul 1962, având o contribuție însemnată la instruirea elevilor în acordarea primului ajutor, în orice situație: la școală, pe stradă, în cadrul diverselor evenimente publice și orice alte împrejurări în care este nevoie de pricepere, promptitudine și dorință de implicare.
Concursul presupune reguli stricte și o tematică care vizează aspecte legate de: noțiuni generale de igienă și educație pentru sănătate, regimul de activitate și odihnă al elevului, prevenirea bolilor contagioase, consumul de droguri, noțiuni de siguranță rutieră, principiile primului ajutor psihologic, noțiuni de protecție civilă.
Totodată tematica concursului conține o secțiune consistentă privind acordarea primului ajutor (principii de bază, etape în acordarea primului ajutor, suport vital de bază și defibrilare externă automată, primul ajutor de bază în urgențe de ordin medical, în caz de leziuni, probleme de sănătate cauzate de animale, probleme de sănătate cauzate de mediu etc).
Învăţământ - Cultură
Festivitatea de absolvire a promoțiilor 2025, de la Colegiul Național „David Prodan” și Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir
Vineri, 6 iunie 2025, într-un cadru festiv, plin de emoție și semnificație, a avut loc ceremonia de încheiere a anului școlar pentru elevii claselor a XII-a de la Colegiul Național „David Prodan” și Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu”.
Acest moment solemn a adus împreună elevi, profesori, părinți și membri ai comunității, marcând cu respect și admirație finalul unei etape esențiale în parcursul educațional al tinerilor absolvenți.
Alături de emoțiile firești ale despărțirii de anii de liceu, festivitatea a fost încărcată de bucuria realizărilor, de aplauze sincere și de priviri pline de speranță.
Pe podiumul evenimentului au luat cuvântul mai multe personalități ale comunității. Primararul orașului Cugir, Adrian Teban, a adresat un mesaj emoționant și plin de încurajare:
„De fiecare data când particip la această manifestare de absolvire, sunt înconjurat atât de fericire dar și tristețe. Ne bucurăm cu toții că ați ajuns la această vârstă frumoasă și la terminarea liceului. Acest moment reprezintă finalul unei etape și începutul altei etape din viața voastră. Fiecare generație are provocările ei. Importantă este educația și informațiile acumulate în timpul liceului precum și lucrurile pe care le veți acumula de-a lungul timpului, în universitățile pe care le veți urma. Să aveți puterea de a face față la oricare provocare! Cu siguranță, unii veți pleca, alții veți rămâne iar alții vor reveni. Trebuie să beneficiați de toate oportunitățile pe care le aveți. Aici mă refer la Erasmus și alte programe care sunt puse la dispoziție voastră, pentru a vă putea atinge potențialul. Asta este cel mai important! Vă urez mult succes!”
Părintele Cebotari Adrian a oferit un moment de reflecție spirituală și binecuvântare.
Directorii celor două instituții de învățământ au vorbit despre parcursul educațional al elevilor și munca depusă de cadrele didactice, precum si alte oficialități locale care au adresat cuvinte de apreciere și încurajare.
În cadrul ceremoniei, absolvenții au fost felicitați și premiați pentru rezultatele obținute pe parcursul anilor de studiu, pentru implicarea în activitățile școlare și extracurriculare și pentru spiritul lor de echipă.
Promoția 2025 pășește acum către un nou început – spre universități, cariere și proiecte de viitor. Le dorim tuturor mult succes la examenele de Bacalaureat, curaj în alegerile ce vor urma și încredere în forțele proprii!
Felicitări, Promoția 2025!
Învăţământ - Cultură
Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, la Simpozionului Național „Sustenabilitate în educație prin proiecte eTwinning și Erasmus”
Peste 200 de cadre diactice din toată țara s-au înscris la cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Național (desfășurat online) „Sustenabilitate în educație prin proiecte eTwinning și Erasmus”.
Simpozionul se desfășoară anual prin bunăvoința Școlilor eTwinning în care sunt Ambasadori eTwinning/Erasmus: Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și Liceul Tehnologic Aiud.
Cadrele didactice: Nicoletta Hustiuc, Corina Voicu și Maria Badale (Șc. Agârbiceanu Alba Iulia), în parteneriat cu Corpul Cadrelor Didactice Alba (reprezentată la simpozion de prof. Ligia Oros), ISJ Alba, inspector de proiecte Alina Miron și ANPCDEFP București, reprezentată de Nicușor Ciobanu, responsabil comunicare și rețea Ambasadori Erasmus România
Au participat cadre didactice din întreaga țară, care au prezentat proiecte de succes eTwinning și Erasmus, convingand toți participanții că se merită să acceseze acest tip de proiecte deoarece internaționalizarea este viitorul învățământului.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)