cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Florin Arion, manager Spitalul orășenesc Cugir: „Nu se poate ca tu să fii manager și șoția să fie director medical”

Florin Arion, manager Spitalul orășenesc Cugir: „Nu se poate ca tu să fii manager și șoția să fie director medical”

Publicat în 17.11.2016 la ora 11:12

arion-florin-manager-spital-cugirGuvernul a adoptat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă privind managementul spitalelor. În acest context, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a precizat că actul normativ prevede două lucruri importante: deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe în acest sens şi interdicţia ca managerii de spitale să deţină funcţii de conducere în partide politice.

Managerul Spitalului Orășenesc Cugir susține modificările. ”Vă spun foarte clar, administrația e administrație și sunt de acord cu interzicerea politicii în spitale. E o idee binevenită pentru că oricum există o pârghie politică asupra spitalelor în consiliile de administrație, care sunt numite de către reprezentați ai Consiliului Local, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și reprezentanți ai primarului. Există, astfel, o oarecare subordonare politico-administrativă. O astfel de propunere e de bun augur”, a spus Florin Arion.

De asemenea, el este de acord cu extinderea conflictului de interese pentru persoanele din conducerea spitalului, opinând că ”nu se poate ca tu să fii manager și șoția să fie director medical sau șef de secție”, iar ”cât ai vrea să creezi o imparțialitate devii subiectiv în anumite situații”.

”Eu personal sunt de acord cu toate modificările. Sistemul sanitar e destul de sensibil și dintre cele mai importante, dacă nu cel mai important. Deci aici managementul trebuie să fie management, administrația administrație și politica își are rolul ei dar nu în cadrul spitalelor”, a spus Florin Arion.

Totodată, el susține, fiind întrebat despre eliminarea obligației managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar, că ”interesele medicilor și ale personalului medical și auxiliar sunt reprezentate de către directorul medical. Deci și această modificare este binevenită”.

Declarațiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la această ordonanță:

„Nu mai vrem politică de partid în spitale – e motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot începând de azi să deţină funcţii de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice – am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani în toată ţară şi, după cum ştim, sefii partidelor politice, în general, se tratează la spitalele din străinătate chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe”.

„Această ordonanţă este despre deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe. Asta nu înseamnă că scoatem universităţiile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri, dar alături de el vor putea participa şi profesionişti care nu provin exclusiv din mediul academic. De ce? Cazurile în care eşti în acelaşi timp un chirurg foarte bun şi un profesor foarte bun şi un cercetător foarte bun şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam. Tocmai de aceea, dacă există într-o comunitate un manager foarte bun care este interesat de managementul unui spital concursurile pentru conducerea spitalului din acea comunitate îi vor fi deschise şi lui sau ei”.

De asemenea, potrivit ministrului Sănătăţii, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00 şi 16.00, iar „orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval”.

Acest articol a fost citit de 786 ori

Florin Arion, manager Spitalul orășenesc Cugir: „Nu se poate ca tu să fii manager și șoția să fie director medical”
4.3 (86.67%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.