Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare de la Cugir, ediţia a II-a va avea loc în perioada 22-25 august 2013

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Oraşului Cugir organizează “Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare-Cugir” ce va avea loc în perioada 22-25 august, în “Poiana cu goruni” de la marginea de vest a localităţii Vinerea.

Festivalul este organizat cu fonduri europene, în baza programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, domeniul major de intervenţie 5.3 – „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

Festival Nationa de Dansuri si Traditii Populare la CugirAflat la a doua ediţie în cadrul proiectului, evenimentul a mai fost organizat şi acum trei ani cu fonduri de la bugetul local, bucurându-se până în prezent de o participare numeroasa atât din partea cugirenilor şi vinerenilor, cât şi a iubitorilor de folclor din întreg judeţul şi nu numai.

Anul acesta organizatorii au pregătit o mică surpriză, prin invitarea la festival a unor ansambluri străine, din Germania- Wasserburg şi din  Grecia. Bineînteles, folclorul românesc va fi pus la loc de cinste de către ansamblul local “Câmpul pâinii”, “Augustin Bena” (Alba Iulia), “Săpânţa” (Maramureş), “”Izvorul Almaşan” (Almaşu Mare), Germisara (Geoagiu), “Mărţişorul” şi ansamblul “Miercurea Sibiului”. Cei care îndrăgesc dansurile greceşti, îi vor revedea pe tinerii din ansamblul “Eftimos”, care au mai fost prezenţi la Cugir.

Potrivit reprezentanților Primăriei Cugir, “Festivalul Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare” îşi va deschide porţile joi, 22 august cu o preselecţie pentru concursul de tinere talente, cei selectaţi având şansa de a cânta pe scena festivalului, în cadrul Galei Laureaţilor din ultima zi a festivalului. Nu vor lipsi din program jocurile sportive tradiţionale, parada portului popular, focul de tabără şi jongleriile cu focuri. Serile vor fi încheiate cu muzică pop rock, în interpretarea formaţiei germane Just Duty Free, şi a celor locale Millenium C şi Equinoxe.

Proiectul “Festivalul naţional de dansuri şi tradiţii populare-Cugir” are o valoare de aproape 1.000.000 lei din care administraţia locală suportă din bugetul local cheltuielile neeligibile, reprezentând 2% din valoarea totală. Obiectivul proiectului este acela de a păstra vie flacăra tradiţiilor, de a promova turistic această zonă bogată atât din punct de vedere natural cât şi cultural, istoric şi etnofolcloric şi, de ce nu, economic.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Dezbatere despre relația de iubire dintre adolescenți, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul Proiectului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, în prezența directorului instituției, prof. Ionuț Iancu și a preotului Adrian Cebotari (Parohia 7 Cugir) a avut loc o întâlnire a elevilor (foto) cu doamna Tabita Botoi – Coordonatorul Centrului pentru Viață din cadrul Asociației „Filantropia  Ortodoxă” din Alba Iulia.

Tema abordată, „Ruptura dintre iubire și sexualitate din perspectiva sacralității ființei umane” a fost o dezbatere în jurul relației de iubire dintre adolescenți, pentru că în mijlocul lor apar dileme, apoi decizii care le vor forma caracterul.

„Coordonatoarea Centrului, doamna Tabita Botoi a oferit răspunsuri la frământările tinerilor din zilele noastre legate de prietenie, viața intimă, amintindu-le de responsabilitatea deciziilor luate și despre riscul bolilor cu transmitere sexuală. 

O gândire echilibrată din perioada pubertății și adolescenței, o relație de iubire sinceră, încredere și respect între un tânăr și o tânără, vor avea ca finalitate o viață sexuală corectă în cadrul căsătoriei”, ne-a declarat părintele Adrian Cebotari.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Oră de educație rutieră, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul  programului „Săptămâna altfel” desfășurată la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, în perioada 19 – 23 februarie 2024, elevii instituției au participat miercuri, 21 februarie 2024, la o lectie de educație rutieră, eveniment la care au luat parte agenți de poliție din cadrul compartimentul rutier al Poliției orașului Cugir, precum și cadre didactice de la unitatea de învățământ amintită. 

„Ora de educație rutieră a avut ca temă de dezbatere, circulația pe drumurile publice ale bicicliștilor și mopediștilor precum și a pietonilor.  Activitatea a fost  benefică datorită faptului că infrastructura orașului Cugir a suferit în ultima vreme modificări majore,  trotuoarele fiind prevazute în principal cu piste de biciclete”, ne-a declarat organizatorul acțiunii, dr. ing. Alexandru Micaciu, profesor la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Deținuți din Penitenciarul Aiud le-au împărtășit elevilor de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir detalii despre viața din spatele gratiilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La inițiativa preotului Cebotari Adrian, paroh al Parohiei Ortodoxe Cugir VII, reprezentanți ai sectorului reintegrare socială din Penitenciarul Aiud, în colaborare cu Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, au desfășurat marți, 20 februarie 2024, o activitate dedicată prevenirii consumului de droguri și delicvenței juvenile.

Astfel, începând cu orele dimineții, elevii colegiului au putut afla poveștile de viața a două persoane private de libertate – tineri, aflați în custodia Penitenciarului Aiud ca urmare a consumului de droguri și a infracțiunilor asociate acestei dependențe.

Tot în cadrul întâlnirii, tinerii liceeni au putut afla detalii despre viața din spatele gratiilor, stările sufletești care îi încearcă pe deținuți de-a lungul pedepsei privative de libertate și lucrurile cu adevărat importante în viața omului, familia, sănătatea și tinerețea. De asemenea, activitatea a fost însuflețită de un dialog plin de întrebări și de curiozități.

Menționăm că în cadrul acestei activități, tinerilor elevi ai colegiului le-a fost prezentată oferta educațională a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Acțiunea are totodată scopul de a-i atenționa pe tineri că orice drum greșit și orice plăcere ilegală poate avea consecințe distructive, atât pe plan familial, cât și pe plan socio-profesional.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir