Rămâi conectat
Călin Mătieș - Deputat

Învăţământ - Cultură

Fesivitate emoționantă de sfârșit de an școlar pentru absolvenții claselor a VIII-a, de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 11 iunie 2021, curtea Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir s-a umplut de flori, zâmbete, bucurie și multă emoție, iar clopoțelul a sunat pentru ultima dată, vestind sfârșitul anului școlar pentru elevii claselor a VIII-a. A fost o adevărată sărbătoare care a adunat împreună elevi și părinţi.

Un moment emoționant, de rămas bun, cu zâmbete și lacrimi deopotrivă, ce a pus capăt anilor petrecuți de cele două clase din cadrul instituției de învățământ.

Elevii cu buchete de flori în brațe au pășit în curtea școlii pe ritmurile „Gaudeamus Igitur”, iar șeful de promoție, elevul Răzvan Neamțu a susținut un emoționant discurs în care a rememorat amintiri și a adus mulțumiri cadrelor didactice. Este deja o tradiție a școlii ca șeful de promoție să fie premiat de către Asociația ,,Educator 2007” pentru performanța de a obține media 10 în anii de gimnaziu. În acest an Rotary Club Cugir Anima Mundi reprezentată de președinte psiholog Ancuța Mizgai și vicepreședinte Alin Molodeț, a ținut să premieze această performanță deosebită ca un semn de apreciere și încurajare a valorii. Sub egida campaniei „Uniți pentru educație” începând din acest an, Asociația Rotary Club Cugir Anima Mundi recunoaște și premiază excelența, rezultatele deosebite ale elevilor fiind speranța într-un viitor mai bun. „Performanţa este sărbătorirea faptului că avem în noi posibilităţi infinite”, Sydney Smith.

În același cadru festiv, după momente de o deosebită încărcătură pentru cei prezenți, elevii claselor a VIII-a au înmânat cheia succesului colegilor lor mai mici, iar reprezentantul clasei a VII-a, elevul Vlad Almășan a ținut să le adreseze cuvinte de încurajare și le-a urat mult succes la primul examen din viață.

Absolvenții au interpretat frumoase cântece, iar apoi a urmat premierea lor pentru rezultatele obținute la învățătură, festivitatea încheindu-se cu o surpriză din partea echipei de majorete a școlii care a susținut un moment artistic.

Directorul instituţiei de învăţământ, prof. Floare Vlasea le-a transmis  absolvenților câteva cuvinte: „Faptul că sunteți absolvenți, dovedește că ați reușit să rezolvați complicatele ecuații ale matematicii și ale vieții, problemele de fizică și chimie, ați parcurs istoria sau geografia lumii, ați reușit să stăpâniți limbajul cărților. Acum, la finalul unui drum, când închideți porțile Școlii Singidava și deschideți ușa către viața de licean, cu emoție vă doresc să aveți multe împliniri. Urmați-vă visul, alegeți-vă cu grijă drumul potrivit în viață, iubiți, luptați, priviți către viitor. O altă lumină va licări la capătul tunelului pentru ca voi să ajungeți la ea.”

La rândul său, directorul adjunct al școlii, prof. Stela Predescu a spus:  „De astăzi veți păși pe un nou drum în povestea vieții voastre încărcați de emoție, cu multe amintiri, dar mai ales cu multe planuri pentru viitor. Oriunde veți merge, amintiți-vă că ați prins rădăcini în aici, în școala noastră. Vă doresc să aveți înțelepciunea de a face mereu alegerile potrivite și să dați aripi viselor voastre. Nu uitați că visul este atins doar de cei ce cred în el!”

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Ziua Naţională a Comemorării Victimelor Holocaustului din România, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, în contextul zilei de 9 octombrie, marcăm Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului în România. Avem astfel ocazia unui moment solemn în care sa ne amintim de victimele evreiești și rome care au fost ucise  în Holocaust, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, holocaustul reprezintând unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității.

Miercuri  9 octombrie 2024 cei mai mari elevi ai Liceului Tehnologic  „I. D . Lăzărescu” din Cugir, elevii clasei a XII-a „privind în trecut“ în cadrul unei activități extrașcolare, coordonată de către doamna profesor Urs Gabriela, au comemorat acest  trist eveniment .

Doamna profesor, a prezentat în fața elevilor greșelile imense săvârșite în acea perioadă de timp, iar elevii au avut posibilitatea de a adresa întrebări și a participa la o dezbatere trecut – prezent, fiind prima generație a liceului ce a studiat Istoria Holocaustului ca disciplină de studiu. Elevii au purtat un dialog despre beneficiile informării corecte, rolul lecțiilor de istorie și au rememorat anumite evenimente care, în viziunea lor, nu pot fi date uitării.

Ziua s-a transformat int-un moment de reflectie asupra atrocitatilor comise, dar și un angajament de a lupta împotriva antisemitismului, rasismului si oricaror forme de discriminare.

La sesiunea de lucru a participat și directorul instituției, profesor Iancu Ionuț care a vorbit despre Auschwitz, ca o „Golgotă a lumii contemporane “ relatând anumite aspect redate în literatura de specialitate, dar și impresii în urma unor  vizite efectuate în această parte tristă a Europei.

Evenimentele vor continua întreaga săptămână, în cadrul orelor de istorie, doamna profesor  Urs Gabriela propunându-și sensibilizarea tuturor elevilor din liceu în privința efectelor dezastruoase ale prejudecăților asupra omenirii.

„A ne aminti de aceste grozăvii reprezintă o garanție pentru viitor. Abisul la care s-a ajuns în lagărele de exterminare naziste a început cu ură, prejudecăți și antisemitism. Amintirea acestor origini ne poate ajuta să fim mereu atenți la semnele de avertizare”, a precizat doamna profesor Urs.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Ziua Europeană a Limbilor, celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ca în fiecare an, la Cugir a fost sărbătorită „Ziua Europeană a Limbilor”, eveniment la care au fost reprezentate toate unitățile școlare din Cugir și Vinerea, dar si Centrul pentru tineri al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate – coordonat de părintele Adrian Cebotari. 

A fost un eveniment reușit la care au participat 180 elevi, părinți, profesori de limbi moderne, inspector școlar, poeți.

Evenimentul a avut loc la ora 14.00 la Centrul Cultural  „Valentin Uritescu” cu acordul directorilor unităților școlare.

Copiii s-au pregătit cu pliante, colaje, desene, discursuri consistente și cântece în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și maghiară.

În fiecare an, la 26 septembrie întreaga Europă sărbătorește Ziua Europeană aLimbilor printr-o serie de evenimente organizate de Consiliul Europei în diferitele state membre. Europa este un mozaic cultural bogat în care diversele limbi joacă un rol central în conturarea identităților naționale  și regionale. Pe un continent cu peste 200   limbi   vorbite,   comunicarea   devine   esențială pentru promovarea păcii și cooperării între națiuni. Astfel limbile  devin punți de comunicare, înțelegere și respect reciproc.

De-a   lungul   istoriei   Europa   a   cunoscut   numeroase   conflicte cauzate   tocmai   de   diferențele   lingvistice   și   culturale.

Uniunea Europeanăț își promovează, însă, multilingvismul  și dialogul intercultural.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, la întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, desfășurată la Constanța

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent a avut loc la Constanța, întâlnirea Ambasadorilor eTwinning din România, un eveniment dedicat promovării colaborării și inovării în educație prin proiecte europene și internaționale.

Județul Alba a fost reprezentat cu mândrie de Corina Voicu și Nicoletta Huștiuc, ambele ambasadoare eTwinning,   dar si parte din rețeaua de ambasadori Erasmus. Acestea au contribuit la activități și discuții despre dezvoltarea și implementarea proiectelor educaționale de succes.

După cum ne relata Nicoletta Huștiuc, prof. la Școala Gimnazială nr.3 Cugir, în agenda conferinței a inclus o gamă variată de activități și prezentări relevante pentru comunitatea eTwinning și Erasmus. Printre principalele puncte de interes s-au numărat exemplele de bune practici din proiectele anterioare, analiza detaliată a activităților derulate în anul precedent și consolidarea legăturii dintre platformele eTwinning și Erasmus. De asemenea, s-a discutat despre implementarea proiectelor de suport atât pentru profesorii începători, cât și pentru cei cu experiență, subliniind importanța sprijinului continuu în comunitatea educațională.

La eveniment au participat și personalități marcante din domeniul educației, cum ar fi Andreea Oprician și Robert Gorgota de la TREMEND România, Magda Cojocea și Irina Petcu din partea Asociației Europene a Profesioniștilor din Educație EDUMI, precum și Florin Tudose de la Asociația „Profesori instruiți, copii fericiți, părinți mulțumiți!”. Aceștia au adus un plus de valoare conferinței, oferind perspective variate și expertiză în implementarea proiectelor educaționale inovatoare.

„Cu ajutorul echipei NSO, formată din Mirela, Alexandra și Corina, proiectele eTwinning au reușit să ajungă în aproape toate școlile din România. Acest lucru subliniază impactul extins al eTwinning în formarea cadrelor didactice și dezvoltarea unui mediu educațional colaborativ, modern și accesibil.

Întâlnirea a fost o oportunitate valoroasă de colaborare, schimb de idei și de învățare, reflectând angajamentul ambasadorilor de a continua să promoveze și să dezvolte comunitatea educațională din România. Ambasadorii eTwinning sunt, de altfel, persoane resursa fiecare în școala din care provine, în care lucrează. ETwinning este alături de Erasmus parte din Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din  București”, a ținut să precizeze Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir