cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » Fabricile de armament si muniție din Cugir aniverseaza 220 de ani de activitate

Fabricile de armament si muniție din Cugir aniverseaza 220 de ani de activitate

Publicat în 19.03.2019 la ora 12:00

Cunoscute în întreaga lume pentru calitatea produselor și serviciilor furnizate partenerilor de afaceri de piața internă și mai ales externă, Societățile Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir aniverseaza anul acesta 220 ani de activitate. 

Istoria fabricii incepe în anul 1799, când în Cugir se pun bazele unor ateliere pentru obținerea oțelului, una din primele fabrici cu acest profil din Transilvania. S-au fructificat, astfel, condițiile naturale favorabile și mineritul practicat în zonă. Calitatea oțelului produs aici era apreciată atât ân Imperiul Austro-Ungar, cât și în afara acestuia.

În cei 220 de ani de existență uzina a cunoscut un process continuu de înoire și dezvoltare atât din punct de vedere al dotărilor cât și al produselor realizate, perioada anilor antebelici fiind momentul în care activitatea de bază devine fabricarea produselor militare.

După trecerea în proprietatea statului și până în anul 1990 obiectul de activitate al uzinei a fost diversificat prin dezvoltarea de noi capacităț destinate produselor civile dintre care amintim: mașini unelte și agregate, produse electrocasnice, produse industriale.

După Revoluția din 1989, societatea a trecut printr-o serie de dificultăți economice, fiind nevoită să-și reducă activitatea și personalul. În anul 2004, din Societatea Uzina Mecanică Cugir SA s-a divizat Societatea Fabrica de Arme Cugir SA. Astăzi, Societatea Uzina Mecanică Cugir SA dispune de investitii moderne pentru fabricarea de armament de infanterie și muniție prin asimilarea de produse NATO.

Prin achiziționarea liniilor de fabricație pentru produsele NATO, societatea dispune de o bază comparabilă cu producătorii consacrați din acest domeniu. Achiziționarea echipamentelor și tehnologiilor aferente muniției de infanterie cal. 5.56, 7.62 și 12.7 mm conduce la un înalt nivel de automatizare, consum energetic redus, acuratețe deosebită a execuției, calitate ridicată a produsului finit, flexibilitate sporită și productivitate ridicată a muncii.

La rândul său, Societatea Fabrica de Arme Cugir s-a dezvoltat continuu realizează  arme de vânătoare și de tir pentru parteneri străini cu care are încheiate contracte de zeci de milioane de dolari. Clientii principali ai celor două societăși sunt organisme militare ale statului român (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor, Poliția de Frontieră, Jandarmeria Română, Serviciul de Protecție și Pază – SPP), precum și firme comerciale autorizate pentru produse de tehnică militară din tară și din străinătate.

De-a lungul timpului, în cei 220 ani de la înființare, la Cugir s-a creat un adevarat brand și o dorință de a duce mai departe, cu respect si condescendență, numele Cugirului, ca o adevarată cetate a tehnicii din România. De menționat faptul că reprezentanți celor două societăți au luat în calcul sărbătorirea celor două secole de activitate printr-un eveniment aniversar.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 1043 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.