cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Expoziție columbofilă organizată la Cugir de asociația „Voiajorul Hunedorean”

Expoziție columbofilă organizată la Cugir de asociația „Voiajorul Hunedorean”

Publicat în 18.12.2016 la ora 13:32

Crescătorii de porumbei de pe raza orașului Cugir și din județul Hunedoara s-au reunit ieri la Cugir, în cadrul unei gale de final de an, organizată de către Asociația „Voiajorul hunedorean”, organizație în cadrul careia columbofilii de la poalele Drăganei funcționează de mai mulți ani.

Evenimentul a debutat sâmbătă dimineața cu „Expoziția județeană „ a porumbeilor, expoziție la care au participat 80 de crescători de porumbei, care au înscris în competiție 88 de exemplare,fiecare dintre aceștia clasându-se la competițiile de profil în top 3.

Cei prezenți la manifestare au putut admira în cadrul expoziției trei porumbei campioni naționali dintre care unul ar putea deveni anul viitor, campion olimpic, la Bruxelles.

Redăm mai jos câteva exemple de porumbei, care au realizat performanțe notabile: – Categoria viteză ( porumbel matur  – femelă )  – campion național – crescător : Laurențiu Pinca ( Cugir ) – în clasamentul general al categoriei porumbelul a însumat un punctaj total de 6,82 puncte.La aceast tip de categorie porumbelul trebuie să zboare aproximativ 350 de kilometri. – Categoria viteză ( porumbel pui – femelă) – campion național ( viitor posibil olimpic) –crescut în tandemul : Cure J .F. & Aurel Kriszte ( Simeria – Hunedoara) – în clasamentul general  al categoriei porumbelul a însumat un punctaj total de 2.36 de puncte.

La acest tip de categorie porumbelul trebuie să zboare aproximativ aceeași distanță ca ce de mai sus. -Categoria AS Speed  ( porumbel pui – mascul ) – campion național – crescut în tandemul: Cure J .F. & Aurel Kriszte ( Simeria – Hunedoara) – în clasamentul general  al categoriei porumbelul a însumat un punctaj total de 80.30 puncte.La acest tip de categorie porumbelul trebuie să realizeze norma de 10 etape de viteză și demifond.

Atracția evenimentului a constituit-o „balul columbofililor” moment emoționant, unde a avut loc și premierea celor mai bune rezultate obținute de către porumbeii crescuți de către  columbofilii din Cugir și județul Hunedoara la concursuriile naționale și internaționale.

Este vorba de reprezentanții din Cugir (la Cugir funcționează 3 cluburi), Hunedoara, Simeria, Deva, Brad, Vale Jiului(Petroșani si Petrila), Geoagiu, Vințu de Jos, care au în ,,gestiune” peste 10.000 de exemplare. Ceremonia de înmânare a trofeelor debutat cu un moment de reculegere în memoria cugireanului Sandu Micu, un coleg în domeniu,  care s-a dus la cele veșnice în urmă cu câteva luni. Președintele Asociației ,,Voiajorul” hunedoreanul Petre Părău împreună cu președintele Asociației columbofililor din Cugir, Daniel Arion au premiat cu cupe, 150 de columbofili pe 8 categorii de profil : Categoria Viteză , Demifond ,Fond , AS Fond , General, Maraton, Record și Berlin Național. Potrivit organizatorilor, la categoria „Berlin Național”, lansarea porumbeilor se face din capitala Germaniei ,Berlin, lansare la care au participat numai anul acesta 5000 de porumbei din întreaga țară.

În cadrul asociației Voiajorul hunedorean”avem 8 centre cu un număr total de 279 de membri și cu un total de 10.000 de porumbei.Anul acesta în cadrul Centrului Zonal Hunedoara am avut plăcerea de a-i primi pe colegii noștri din Cugir și Vințul de Jos. Am întâlnit în decursul timpului în Cugir , crescători desăvîrșiți, sportivi adevărați cărora le place să fie învingători. Aș dori ca și tinerii să se preocupe de acest sport, dar fiind unul costisitor nu prea se pot bucura de el”, ne-a declarat Petru Părău.

Acest articol a fost citit de 161 ori

Expoziție columbofilă organizată la Cugir de asociația „Voiajorul Hunedorean”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.