Rămâi conectat

Actualitate

Expoziție columbofilă organizată la Cugir de asociația „Voiajorul Hunedorean”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Crescătorii de porumbei de pe raza orașului Cugir și din județul Hunedoara s-au reunit ieri la Cugir, în cadrul unei gale de final de an, organizată de către Asociația „Voiajorul hunedorean”, organizație în cadrul careia columbofilii de la poalele Drăganei funcționează de mai mulți ani.

Evenimentul a debutat sâmbătă dimineața cu „Expoziția județeană „ a porumbeilor, expoziție la care au participat 80 de crescători de porumbei, care au înscris în competiție 88 de exemplare,fiecare dintre aceștia clasându-se la competițiile de profil în top 3.

Cei prezenți la manifestare au putut admira în cadrul expoziției trei porumbei campioni naționali dintre care unul ar putea deveni anul viitor, campion olimpic, la Bruxelles.

Redăm mai jos câteva exemple de porumbei, care au realizat performanțe notabile: – Categoria viteză ( porumbel matur  – femelă )  – campion național – crescător : Laurențiu Pinca ( Cugir ) – în clasamentul general al categoriei porumbelul a însumat un punctaj total de 6,82 puncte.La aceast tip de categorie porumbelul trebuie să zboare aproximativ 350 de kilometri. – Categoria viteză ( porumbel pui – femelă) – campion național ( viitor posibil olimpic) –crescut în tandemul : Cure J .F. & Aurel Kriszte ( Simeria – Hunedoara) – în clasamentul general  al categoriei porumbelul a însumat un punctaj total de 2.36 de puncte.

La acest tip de categorie porumbelul trebuie să zboare aproximativ aceeași distanță ca ce de mai sus. -Categoria AS Speed  ( porumbel pui – mascul ) – campion național – crescut în tandemul: Cure J .F. & Aurel Kriszte ( Simeria – Hunedoara) – în clasamentul general  al categoriei porumbelul a însumat un punctaj total de 80.30 puncte.La acest tip de categorie porumbelul trebuie să realizeze norma de 10 etape de viteză și demifond.

Atracția evenimentului a constituit-o „balul columbofililor” moment emoționant, unde a avut loc și premierea celor mai bune rezultate obținute de către porumbeii crescuți de către  columbofilii din Cugir și județul Hunedoara la concursuriile naționale și internaționale.

Este vorba de reprezentanții din Cugir (la Cugir funcționează 3 cluburi), Hunedoara, Simeria, Deva, Brad, Vale Jiului(Petroșani si Petrila), Geoagiu, Vințu de Jos, care au în ,,gestiune” peste 10.000 de exemplare. Ceremonia de înmânare a trofeelor debutat cu un moment de reculegere în memoria cugireanului Sandu Micu, un coleg în domeniu,  care s-a dus la cele veșnice în urmă cu câteva luni. Președintele Asociației ,,Voiajorul” hunedoreanul Petre Părău împreună cu președintele Asociației columbofililor din Cugir, Daniel Arion au premiat cu cupe, 150 de columbofili pe 8 categorii de profil : Categoria Viteză , Demifond ,Fond , AS Fond , General, Maraton, Record și Berlin Național. Potrivit organizatorilor, la categoria „Berlin Național”, lansarea porumbeilor se face din capitala Germaniei ,Berlin, lansare la care au participat numai anul acesta 5000 de porumbei din întreaga țară.

În cadrul asociației Voiajorul hunedorean”avem 8 centre cu un număr total de 279 de membri și cu un total de 10.000 de porumbei.Anul acesta în cadrul Centrului Zonal Hunedoara am avut plăcerea de a-i primi pe colegii noștri din Cugir și Vințul de Jos. Am întâlnit în decursul timpului în Cugir , crescători desăvîrșiți, sportivi adevărați cărora le place să fie învingători. Aș dori ca și tinerii să se preocupe de acest sport, dar fiind unul costisitor nu prea se pot bucura de el”, ne-a declarat Petru Părău.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.

Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.

Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.

Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.

„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mai multe blocuri de pe strada George Coșbuc au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie 2023, furnizarea apei este întreruptă în orașul Cugir pe strada George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii produse la o conductă.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 20.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.

Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Cugir a avut loc o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, orașul Cugir este solidar cu eforturile depuse în întreaga lume de a curăța deșeurile de pe suprafața Pământului într-o singură zi, printr-o campanie derulată în peste 190 de țări simultan.

Astfel, sâmbătă 16 septembrie, sub sloganul Let’s do it, Romania!- Let’s do it, Cugir!, 60 de voluntari din localitate s-au mobilizat și au adunat gunoaiele aruncate de către unii cetățeni iresponsabili, din zona albiilor Râului Mare și Râului Mic, a Drumului Județean 704, între Șibot și Vinerea și din pășunea Sub vii din Vinerea. .

Voluntarii Cugirului au colectat selectiv 160 de saci cu pet-uri și alte materiale plastice, hărtie, sticle, metal, dar și deșeuri mari precum mobilier, saltele, anvelope, etc. Acestea au fost predate operatorului de salubritate SC RER Vest SA.

Acțiunea a fost organizată de Primăria Cugir și Serviciul Public de Gospodărire Locală, iar voluntarii implicați fac parte din Asociația Năsăpiște, Colegiul Național “David Prodan”, Romsilva-Ocolul Silvic Cugir precum și simpli cetățeni.

Echipamentele necesare demersului de curățenie (saci și mănuși) au venit din partea echipelor de organizare Let’s Do It, Romania!

Campania Let’s Do It, Romania! a fost organizată pentru prima dată pe 16 septembrie 2009. Patrusprezece ani mai târziu, pe 16 septembrie 2023, la nivelul întregii țări s-a dorit implicarea a 100.000 de cetățeni în ceea ce se consideră „cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi” și pentru a crește gradul de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir