cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Expoziție aniversară de monede și prezentare de referate, la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

Expoziție aniversară de monede și prezentare de referate, la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

Publicat în 05.12.2019 la ora 10:00

Într-o ambianță festivă, în cabinetul de istorie al Colegiului Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir a avut loc o activitate științifică, având ca temă spiritul unității naționale și contribuția marilor eroi la făurirea României Mari.

Cu acest prilej, în calitate de organizatori, profesorii Gabriela Urs și Ionuț Iancu au inaugurat expoziția de monede utilizate la Marea Unire, expoziție ce va fi permanentă în incinta unității școlare, începând cu anul acesta.

Un grup de elevi din clasa a XI-a A, cu profil economic, a reușit să adune valoroasa colecție, consacrând-o manifestărilor dedicate lunii decembrie, în cadrul căreia se vor  prezenta mai multe referate și lucrări.

Eleva Bianca Deaconu a vorbit într-un referat despre tragicul sfârșit al artiștilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în timp ce eleva Timeea Cerchizan a relatat povestea singurului fotograf al Unirii. Două lucrări importante au fost susținute de elevele clasei a XI-a A, Larisa Andrei („Avocatul României Mari, Emmanuel de Martonne”) și Ioana Rusu („Cugireni la Marea Unire”), iar pentru o înțelegere mai profundă a fenomenului istoric trăit în 1918,  prof. Gabriela Urs a făcut precizări privind poziția țării noastre la Conferința de Pace de la Paris (1919-1920).

În calitatea sa de profesor de limba română, prof. Ionuț Iancu a sensibilizat auditoriul făcând referire la simbolistica portului popular ardelenesc, port ce reflectă durerile pătimite de-a lungul timpului, dar și dorul de puritate,  prin costume purtate cu atâta mândrie de către înaintașii noștri.

Evenimentul s-a încheiat prin mulțumirea adresată de către organizatori celor ce, prin contribuție personală au făcut posibilă deschiderea acestei valoroase expoziții.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 52 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.