cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Exponate pe standurile Muzeului din Cugir, clopote marca „Valea Dăii” – Cugir, la două biserici din Transilvania

Exponate pe standurile Muzeului din Cugir, clopote marca „Valea Dăii” – Cugir, la două biserici din Transilvania

Publicat în 08.02.2017 la ora 10:00

Platforma muzeală din Cugir se va îmbogăţi în curând cu o colecţie de fotografie reprezentând clopote de biserică fabricate la Cugir în perioada interbelică.

Din iniţiativa Asociaţiei „Pro Cugir” condusă de inginerul Aurel Voicu au fost contactate mai multe primării din Transilvania, care au la bisericile din comunităţile lor clopote fabricate la Cugir. Cei care au fost primii care au dorit să dovedească existenţa acestora au fost primăriile din localităţile Dobrin şi Nuşfalău, din judeţul Sălaj. Primăria Dobrin, prin amabilitatea primarului Bogdan Ferenc Istvan, a trimis mai multe fotografii pe adresa Asociaţiei „Pro Cugir”, cu clopote mari şi clopote mici de la Biserica Reformată din Doba Mare fabricate la turnătoria lui Klein K. Oszkar, din Cugir.

Fotografiile sunt însoţite de unele date de referinţă privind dimensiunile acestora, astfel: clopot mare, fabricat 1931: diametru – 75 cm, înălţime – 65 cm, grosime perete – 7 cm. Clopot mic, fabricat 1930: diametru – 50 cm, înălţime – 45 cm, grosime perete – 5 cm. Din cartea „Monografia Cugirului – 1932”, a inginerului Augustin Berian, rezultă că în 1922 s-a înfiinţat la Cugir o instalaţie pentru turnarea clopotelor situată la gura de la „Valea Dăii”. Autorul monografiei vorbeşte despre faptul că, în timpul războiului, multe biserici au rămas fără clopote, acestea fiind rechiziţionate pentru muniţii şi alte efecte de război, fapt ce făcea ca mulţi credincioşi să caute clopote pentru biserici. „Cum Klein K. Oszkar, originar din Cugir, avea cunoştinţe şi experienţe în acest «ram» industrial, a înfiinţat prima turnătorie de clopote la Cugir cu un capital de 60.000 de lei.

Materiile prime, ca şi cuprul, se găseau în ţară, cositorul se aducea din Anglia, iar combustibilul (cărbunii) se aducea în mare parte din Cehoslovacia. Modesta fabrică de clopote se compunea din: Atelierul mecanic cu diferite strunguri; turnătoria de clopote propriu – zisă; turnătoria de fontă cu două cuptoare”, precizează Augustin Berian. Tot în monografia sa, Augustin Berian vorbeşte despre frumoasele obiceiuri ale locuitorilor comunelor învecinate, care veneau în localitate pentru ridicarea clopotelor cu câte două sau trei perechi de boi, legaţi la un car frumos, garnisit cu verdeaţă, flori şi panglici tricolore, împreună cu pogănicii (care mânau boii).

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 309 ori

Exponate pe standurile Muzeului din Cugir, clopote marca „Valea Dăii” – Cugir, la două biserici din Transilvania
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Un Comentariu la Exponate pe standurile Muzeului din Cugir, clopote marca „Valea Dăii” – Cugir, la două biserici din Transilvania

  1. Dorin Răspunde

    08.02.2017 la 15:58

    Despre protestele din Cugir nu se scrie nimic?
    Multumesc.

    Părerea ta despre acest comentariu: Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.