Rămâi conectat

Actualitate

Exponat de excepție la Muzeul orașului Cugir – standul muzeal „Oameni și fapte” dedicat Revoluției din Decembrie 1989

cugirinfo.ro

Publicat

în

Standul este organizat după 32 de ani de la victoria Revoluției din Decembrie 1989 pe o suprafață de 6,66 mp și cuprinde obiecte volumice și documente relevante ale „Zilelor Revoluției Cugirene”.

De menționat, ca la ora 18.00 a zilei de 21 decembrie 1989, postul de radio național a transmis mesajul „Cugirul arde”, moment în care mapamondul a aflat de „primul oraș din România unde la amiaza zilei, administrația publică locală existentă a părăsit sediul Consiliului Popular” făcând loc noilor evenimente.

Prin conținut și semnificație, standul muzeal poate fi considerat unicat și de importanță națională.

Standul cuprinde obiecte și documente de excepție, unele prezentate publicului pentru prima dată, astfel:

1. Hotărârea nr. 1 din 01.03.1990, prin care s-a constituit „Consiliul orășenesc Cugir al Frontului Salvării Naționale” cuprinzând un număr de 21 persoane: un președinte, doi vicepreședinți, un secretar și șaptesprezece membrii.
2. Albumul „Revoluționarii Albei” ediția 2014, ce cuprinde în cele 134 pagini – certificate de revoluționari, ale membrilor „Asociației 21 Decembrie 1989 Alba Iulia” și membrilor „Asociației 21 Decembrie 1989 Cugir”.
3. Tabelul nominal, membrii „Asociației 21 Decembrie 1989-luptători pentru victoria Revoluției 1989”. Tabelul cuprinde următoarele categorii de persoane: eroi martiri (4), decedați după 1990 în urma rănilor primite și a condițiilor precare oferite în anii de după victoria revoluției din 1989 (23) și luptători, răniți, urmași ai martirilor și remarcați prin fapte deosebite (56).
4. Studiu de caz: Oportunitatea completării standului cu fotografii ale conducătorilor revoluționarilor.
5. Articole din presa vremii, majoritatea aparținând ziarului Unirea, toate fiind “în pas cu vremea”.

Ing. Voicu Aurel
Organizator Muzeu și custode


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir