Actualitate
Explicațiile CNADNR și ale lui Teodor Atanasiu cu privire la racordarea Cugirului la Autostrada Orăștie – Sibiu
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a explicat cum stă treaba cu demersurile făcute de liberali în vederea racordării Cugirului la Autostrada Orăștie –Sibiu.
Precizăm faptul că, în acest moment, nu a fost început nici un demers tehnic, respectiv proiectare sau alocare de resurse bugetare, pentru această lucrare.
Primele declarații (2013)
Senatorul liberal a afirmat, în 2013, că se lucrează deja la proiectul de construcție a accesului la A1, în zona ieșirii din direcția orașului Cugir la DN 7. Anunțul venea, potrivit declarațiilor de atunci ale parlamentarului, în urma asigurărilor date de ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, în cadrul unei întâlniri cu Atanasiu.
Se mai preciza faptul că demararea construcției va fi posibilă doar după finalizarea tronsonului de Autostradă Orăștie-Sibiu și după recepția acesteia de către CNADNR.
Declarație deputat PNL Dan Simedru (2014)
Săptămâna trecută, deputatul liberal Dan Coriolan Simedru a abordat subiectul racordării Cugirului la A1, pentru a îl aduce la zi. Acesta a relatat modul în care s-a desfășurat audierea la Comisia de Transporturi și Politici Economice, a ministrului Dan Șova, pe care la determinat să își actualizeze public promisiunile legate de această investiție.
Simedru a explicat că, spre deosebire de promisiunile făcute într-un context privat, de ministrul Șova senatorului de Alba Teodor Atanasiu, cu privire la demararea procedurilor de construcție a racordului din DN 7 la A1, acum și-a asumat acest lucru într-un cadru oficial și instituțional – existând și stenograme publice în acest sens pe site-ul Parlamentului.
Situația prezentată de CNADNR (2014)
Cugirul nu va avea ieşire directă la autostrada Orăştie – Sibiu în acest an, având în vedere că, potrivit unei adrese oficiale transmise ziarului Unirea de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), nu există un proiect în acest sens care să fi fost bugetat pentru anul 2014.
Specialiştii din CNADNR consideră că cei din Cugir pot circula foarte bine pe DN7, eliberat de trafic după inaugurarea celor 3 loturi ale Autostrăzii Orăştie – Sibiu. Pe de altă parte, aceiaşi specialişti susţin că accesul pe autostradă se poate face cu uşurinţă prin nodurile rutiere deja existente în proiect, adică prin cel de la Gelmar (Hunedoara) aflat la o distanţă de circa 9 km sau prin cel de la Vinţişoara (Sebeş) aflat la o distanţă de circa 11 km.
CNADNR: “Proiectul autostrăzii Orăştie – Sibiu lot 1 km 0+000 – km 24+110 prevede construirea a două noduri rutiere: nodul rutier Orăştie la km 1+400 (n.a. – Gelmar – Hunedoara) şi nodul rutier Sebeş Vest la km 24+065 (n.a. – Vinţişoara – Sebeş). Din cauza scăderii semnificative a volumului de trafic pe drumul naţional DN7, în zona Şibot, nu este prevăzut un astfel de obiectiv de investiţii. Odată cu punerea în funcţiune a autostrăzii, accesul traficului din zona Şibot pe autostradă se face din drumul naţional DN7 pe drumul judeţean DJ 704. Menţionăm că accesul locuitorilor din zonele limitrofe pe autostradă se poate face cu uşurinţă prin nodurile rutiere deja existente în proiect”.
Explicațiile senatorului Teodor Atanasiu (14 martie 2014)
Întrebat despre proiectul racordării Cugirului la A1, președintele PNL Alba a reamintit despre ce s-a stabilit la întâlnirea de la minister cu Dan Șova și reprezentanți ai CNADNR, în primăvara anului trecut. Atanasiu a precizat că, din motive obiective, precum lipsa unei date clare pentru recepția întregului tronson de autostradă Orăștie-Sibiu, lucrarea privind racordarea DN 7 la A1, în zona Cugirului, a fost trecută generic, la fel ca și alte astfel de proiecte de investiții, la “racorduri la drumuri naționale și autostrăzi”.
„Eu am discutat cu ministrul Șova și mi-a spus că pe programul CNADNR va fi prinsă și racordarea orașului Cugir la autostradă. Deși pe autostradă nu se fac racorduri din 2 în 3 kilometri și în general la 25 de kilometri, înțelegându-se necesitatea economică a acestui racord cu Cugirul, Șova a transmis atunci companiei din propria subordine să prindă pe costurile acestui an (n.a. anul 2014) acest racord la autostradă”, a explicat Teodor Atanasiu.
Senatorul de Alba susține că va continua demersurile pentru realizarea acestui racord, pentru că implică niște costuri nesemnificative pentru avantajele pe care le va aduce cugirenilor și investitorilor care își desfășoară activitatea la Cugir.
În final, Atanasiu a reamintit că datorită demersurilor liberalilor din Alba, în speță a lui Florin Roman, a fost modificat de câteva ori proiectul Autostrăzii Sebeș – Turda, reușindu-se adăugarea unor noi puncte de acces la viitoarea A 10, la Alba Iulia și Ocna-Mureș/Unirea.
FOTO: ARHIVĂ

Actualitate
17 aprilie 2025: Obiceiul „Păștenilor” din Vinerea – o tradiție păstrată cu sfințenie de la o generație la alta
În cadrul comunității din Vinerea, Joia Mare nu este doar un moment de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, ci o adevărată celebrare a tradiției, credinței și legăturii între generații.
Un astfel de moment deosebit se regăsește în frumosul obicei al „Păștenilor”, o tradiție care datează încă din anul 1948 și care a fost inițiată de vrednicul de pomenire preot Ioan Sabău, ctitor al Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate.
Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezența primarului orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali și județeni, care s-au alăturat „Păștenilor” în celebrarea acestui moment deosebit al comunității.
„Păștenii” – bărbații și femeile care împlinesc 60 de ani – au fost cei care au pregătit toate cele necesare pentru slujba de binecuvântare. În dimineață de Joia Mare, aceștia s-au adunat la biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, alături de preot, și au pornit spre casă gazdei pentru slujba pascală.
Pâinea și vinul au fost consacrate, devenind Sfintele Paști, iar la final, toți participanții au primit o felie de cozonac și un pahar de vin, păstrând astfel vie legătură cu tradițiile strămoșești.
Un moment special al ceremoniilor a fost și parastasul pentru cei care au plecat dintre noi, un gest de respect și omagiu adus celor care nu mai sunt printre noi.
Actualitate
78 de cugireni, care au împlinit 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere
Miercuri, 16 aprilie 2025, orașul Cugir a găzduit unul dintre cele mai vechi și reprezentative obiceiuri ale Săptămânii Mari și anume Tradiția Păștenilor.
În acest an, la biserica „Sfânta Treime” din cugir, 78 de pașteni femei și bărbați care au împlinit vârstă de 60 de ani, s-au implicat în pregătirea Sfintelor Paști, constând în pâine și vin, care vor fi sfințite și împărțite credincioșilor în Noaptea de Înviere.
La eveniment au participat primarul orașului Cugir, Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui, consilieri locali, precum și numeroși membri ai comunității.
Obiceiul își are originile în localitatea vinerea, în anul 1948, la inițiativa preotului Ioan Sabău. Acesta a propus că persoanele care împlinesc 60 de ani într-un anumit an să devină pastenisi să pregătească sfintele paști pentru întreagă comunitate, că semn de recunoștință, binecuvântare și unitate.
Menționăm că tradiția pastenilor va continuă și în dată de 17 aprilie 2025, la două lăcașuri de cult: biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din localitatea vinerea și parohia ortodoxă română Cugir V (Catedrala). Ambele comunități vor celebra cu aceeași emoție acest obicei străvechi, prin implicarea noilor pasteni și desfășurarea rânduielilor specifice perioadei pascale.
Astfel, întreagă zona a cugirului este cuprinsă de spiritul pregătirii pentru înviere, printr-un exemplu viu de credință, solidaritate și continuitate a tradiției.
Pregătirile au inclus confecționarea vaselor din lemn de brad împodobite cu verdeață și flori, procesiunea religioasă și toate rânduielile păstrate cu sfințenie de-a lungul anilor.
Actualitate
Restricții temporare de circulație, în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, cu ocazia tradiției Păștenilor
Primăria orașului Cugir anunță că în zilele de 16 și 17 aprilie 2025, în Vinerea și Cugir vor fi impuse următoarele restricții temporare de circulație, cu ocazia tradiției Păștenilor:
Cugir, 16 aprilie 2025, orele 14.30 – 17.00:
Traseu: Casa Parohială Pintea Dumitrean – str. 21 Decembrie 1989 – str. Spicului – Biserica Sf. Treime.
Trafic deviat dinspre str. Victoriei pe str. V. Alecsandri și str. Spicului – str. 21 Decembrie 1989;
Trafic deviat dinspre str. 21 Decembrie 1989 pe str. Spicului – str. V. Alecsandri – str. Ion Creangă.
Vinerea, 17 aprilie 2025, orele 07.30 – 10.00:
Traseu: Biserica Mare – str. Principală (până la nr. 248) și retur.
Trafic deviat dinspre Șibot pe str. Culturii – Șos. de centură;
Trafic deviat dinspre Cugir pe str. Zăvoiului – str. Morilor – str. Mesteacănului.
Cugir, 17 aprilie 2025, orele 17.00 – 18.00:
Traseu: str. Ion Creangă 133A – str. Tineretului – str. Alexandru Sahia – Parohia Ortodoxă Română Cugir V (Catedrala).
Trafic deviat pe str. Alexandru Sahia – str. Nicolae Bălcescu.
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu