Rămâi conectat

Actualitate

Eveniment umanitar la Cugir, pentru strângerea de fonduri necesare operării unei tinere care suferă de o malformație artero-venoasǎ la creier

cugirinfo.ro

Publicat

în

Povestea care urmeazǎ este una tristă… Este povestea unei copilării și adolescențe greu încercate de o boalǎ necruțǎtoare, care s-a abǎtut asupra Andreei, în urmǎ cu 6 ani, la vȃrsta de doar 11 ani. Ceea ce ne motiveazǎ sǎ îi întindem o mȃnǎ de ajutor și sǎ-i facem cunoscutǎ povestea, este tocmai optimismul și creadința de care aceasta dǎ dovadǎ.

Andreea este o elevǎ de 17 ani care are neapǎratǎ nevoie de bunǎvoința și ajutorul nostru. Ȋncǎ de la vȃrsta de 11 ani, suferǎ de o malformație artero-venoasǎ, ceea ce înseamnǎ cǎ la nivelul creierului existǎ un grup de vase de sȃnge goale, care în momentul în care se umplu cu sȃnge apasǎ pe creier și de acolo încep problemele.

Ȋn primii ani ai bolii, crizele Andreei apǎreau cam de 3 ori pe lunǎ. Acestea erau foarte violente, afectau întreg organismul, erau însoţite de pierderea cunoștintei și de fiecare datǎ era necesarǎ internarea în spital. După un timp indelungat de consultații și încercǎri, Andreei i s-a prescris un alt tratament. Ȋn urma acestuia, crizele cauzate de boalǎ nu mai sunt atat de violente, însǎ apar zilnic și lipsa medicamentelor este fatalǎ.

Andreea începe sǎ își piardǎ, rȃnd pe rȃnd, mobilitatea, nu își mai simte membrele, își pierde vǎzul, auzul și apoi cunoștința, avȃnd nevoie imediatǎ de medicamente.

Tocmai din acest motiv, Andreea nu mai poate merge la școalǎ. Dupǎ ce a fost consultatǎ de numeroși medici din Tȃrgu-Mureș, Timișoara și București i-a fost stabilit diagnosticul: malformație artero-venoasǎ.

La un moment dat, situația pǎrea cǎ se va schimba, Andreea fiind internatǎ la București pentru a fi operată. Cu toate acestea, se pare cǎ destinul are alte planuri pentru ea și atȃta timp cȃt Dumnezeu ne dǎ zile, nimeni nu ni le poate lua. La controlul pacienților, care a avut loc în dimineața zilei în care era programatǎ operația, s-a întȃmplat sǎ ia parte și un medic din Franța, care și-a dat seama că Andrea nu poate fi operată fiindcă situaţia ei e mult mai gravă decât a constata-o doctorul român.
 El a recomandat medicului sǎ anuleze operaţia. Pentru cǎ o astfel de operație, în condițiile date, ar fi eșuat din start, iar Andreea urma fie sǎ moară sau să rămână imobilizată la pat că o legumă pentru totdeauna.

Andreea a început un tratament medicamentos și a gǎsit cu greu, în toți acești ani, un medic care a acceptat sǎ o opereze la clinica MedLife din Bucuresti pentru a putea solidifica acele vase de sȃnge. Ȋn prezent, tratamentul pe care Andreea îl urmeazǎ, nu îi mai permite sǎ meargǎ la scoalǎ, deși prin strǎdanie și ambiție mai are doar un pas pȃnǎ la finalizarea liceului.

Desigur, deoarece suma unei astfel de operații este foarte mare și anume 17.000 €, Andreea are mare nevoie de sprijinul și generozitatea noastrǎ, a fiecǎruia. Ȋn condițiile în care fiecare persoanǎ ar dona un euro, ar fi nevoie de aproximativ jumatate din populatia orașului Cugir pentru a strânge această sumă.

Cu siguranțǎ nu trebuie să uităm un lucru și anume faptul că “Nici o bogăţie nu este mai presus de sănătatea trupească.” – Septuaginta

Haideți sǎ ne mobilizǎm și sǎ-i întindem o mȃnǎ de ajutor, deoarece solidaritatea prieteniei este divinǎ.
Donaţii se pot face:
Andreea Boltașu
Lei RO70RNCB0009155202670002
EURO RO86RNCB0009155202670005 deschise la BCR sucursala Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.

Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:

 Structura capelei:

• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.

La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.

Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.

La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.

Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sute de credincioși au participat duminică, 8 iunie 2025, la slujba de Rusalii oficiată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 8 iunie 2025, sute de credincioși au participat la slujba de Rusalii, la Catedrala din Cugir. S-au rugat pentru sfintirea tarinilor, a spicelor de grau si a apei.

Creștinii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc astăzi Sărbătoarea Rusaliilor, care reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli adunați în foișorul din Ierusalim. Este praznuita la 50 de zile de la Invierea Domnului. Sfântul Duh le-a dăruit Sfințiilor Apostoli, le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

La Catedrala Ortodoxă din orașul Cugir a fost sărbătoare, sute de credincioși au participat la slujba Sfântei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.

După taina Sfantei Liturghii, pe esplanada din fața lăcașului de cult, preoții au rostit rugăciuni pentru sfințirea țaranilor (holdelor), a spicelor de grâu și a apelor. La finalul slujbei, credincioșii au luat acasă spice de grâu și apă sfințită, cu care își vor binecuvanta casele.

De altfel, în Duminica Rusaliilor se obișnuiește să fie aduse spice de grâu, amintind de vremea secerișului. Spicele de grau simbolizeaza și „limbile de foc ale Sfântului Duh care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli”.

 

Sorin GIURCA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La finalul acestei săptămâni, comunitățile din orașul Cugir și localitatea Vinerea s-au unit pentru a celebra cu evlavie și bucurie sărbătoarea Rusaliilor, una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe Române.

Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. Cu rădăcini adânci în spiritualitatea românească, această sărbătoare marchează Pogorârea Sfântului Duh și este însoțită de obiceiuri menite să protejeze gospodăriile și sufletele oamenilor.

Un moment cu profundă încărcătură simbolică a fost sfințirea spicelor de grâu, oficiată de preoți în cadrul slujbei. Acest gest ritualic exprimă recunoștința față de roadele pământului și binecuvântarea muncii câmpului, având o semnificație aparte pentru comunitățile care își păstrează legătura cu natura și agricultura. Grâul ca simbol al vieții, al renașterii și al belșugului, este adus înaintea altarului ca ofrandă și este binecuvântat de preoți. În tradiția ortodoxă, grâul este strâns legat de taina Euharistiei – el devine pâine, trup dăruit. Grâul sfințit a fost apoi împărțit credincioșilor, ca simbol al belșugului și al protecției divine.

Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, semn că aceste tradiții continuă să unească generații și să întărească spiritul comunitar.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir