cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Eveniment organizat de SPAS Cugir în memoria victimelor Holocaustului

Eveniment organizat de SPAS Cugir în memoria victimelor Holocaustului

Publicat în 24.02.2017 la ora 21:46

Sala de festivităţi a Băii Sociale, din cartierul cugirean George Coșbuc, a găzduit astăzi  o manifestare consacrată comemorării Holocaustului, eveniment organizat de Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS) Cugir în colaborare cu instituțiile de învățământ din localitate.

Programul reuniunii a constat întrr-o paletă de activități vizând teme sensibile legate de un capitol trist de istorie pe care tinerii de astăzi, viitorii cetățeni ai unei Europe democratice, lipsite de prejudecăți xenophobe și rasiale trebuie să-l învețe încă de pe băncile școlii.

Prin expuneri precum: ,,Holocaustul – barbaria secolului XX”, „Evreii şi viaţa în lagăre”, ,,Exterminarea ca soluție finală”, ,,Dimensiunea Holocaustului în Europa”, ,,Holocaustul rromilor”, ,,Holocaustul între comemorare și educație”, au vorbit elevii Școlii Gimnaziale ,,Singidava” Cugir(pregătiți de prof. doc.Adam Florica și mediator școlar Pienar Gabriela), ai școlii Gimnaziale nr.3(prof. Satmari Daniela și cons. ed. Câmpean Cristina), Colegiul Tehnic Ion D. Lăzărescu și Colegiul Național ,,David Prodan”( asist. social Perianu Alexandru și bibliotecar Cărpinișan Alina.

Activitatea de comemorare a Holocaustului a reușit să scoată în evidență tragedia atâtor crime împotriva evreilor, a altor minorităţi etnice, religioase şi de altă natură, funcţionarea oribilei „industrii a morţii’’, dar şi eroismul celor care au rezistat răului şi urii. Câteva grupuri de elevi de la Școala Gimnazială ,,Singidava” au prezentat scenete din viața romilor, momente artistice cu melodii și dansuri țigănești, momente privind preocupările populației de etnie romă etc.

La finalul manifestării au vorbit profesorul de istorie Nicolae Florea și părintele paoh, preotul greco – catoolic Viorel Codrea. În alocuțiunile lor, cei doi invitați, care au vizitat lagărul morții de la Auscwitz au vorbit despre oribilele crime petrecute în urmă cu aproape 75 de ani, îndemnând participanții la reflecție, pentru ca astfel să cunoască o lecţie tristă de istorie, legată de cei care au pierit în lagărele naziste, singura lor vină fiind aceea de a nu fi arieni şi de a fi consideraţi, sub aspect rasial, inferiori.

Aceștia au apreciat dezbaterea drept o lecţie importantă de istorie, menită să aducă aminte de un capitol tulburător, care n-are voie să se mai repete şi pe care tânăra generaţie trebuie să-l cunoască. La eveniment au luat parte șefa Serviciului SPAS, Viorica Nedel, directorul adj. al Școlii Gimnaziale ,,Singidava” prof. Stela Predescu, Elena Muțiu –facilitator ROMACT, reprezentanții SPAS Adriana Crișan, Adrian Frățilă, Cristian Roman ș.a.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 77 ori

Eveniment organizat de SPAS Cugir în memoria victimelor Holocaustului
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.