Învăţământ - Cultură
Elevii şi învățătoarele clasei I A, Step by Step, de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir au sărbătorit împlinirea a 100 zile de şcoală
Cu ocazia activităților organizate cu prilejul „Zilei porților deschise”, la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, elevii şi învățătoarele clasei I A, Step by Step, de la instituția de învățământ amintită, au sărbătorit marți, 28 februarie, împlinirea a 100 zile de şcoală.
Cu acest prilej, învăţătoarele Sânza Ciucur și Olivia Pașca, împreună cu elevii lor, părinţii şi invitaţii au marcat această zi prin activități care au ca obiectiv principal evidenţierea cunoştinţelor instructiv-educative pe care le-au acumulat copiii în această perioadă.
Sărbătorirea celor 100 de zile de școală care au trecut de la începutul anului școlar , are ca specific prezentarea unor colecții de 100 de obiecte,realizate cu sprijinul membrilor familiei , pas cu pas, zi de zi , de care sunt tare mândri. În această perioadă, elevii au învăţat să fie prieteni, au avut posibilitatea să se bucure de fiecare zi petrecută în şcoală învăţând mereu ceva folositor. Zi de zi s-au pregătit pentru marea sărbătoare învăţând litere, cifre, poezii, cântece, poveşti. Copiii au răspuns cu entuziasm, prezentându-și colecțiile variate și interesante. Obiectele folosite au fost: șervețele, animale, flori, fluturi, bănuți, dinozauri, năsturei, mașinuțe, mingi, jucării kinder, copăcei, bărcuțe, pietricele și scoici.
Şi celelalte activități creative, specifice alternativei Step by Step s-au derulat tot sub semnul numărului 100. Plini de voioșie, elevii au interpretat „Cântecul celor 100 de zile de școală”și au prezentat prima lor cărticică intitulată sugestiv „Cărticica celor 100 zile de școală”, în care sub atenta îndrumare a învățătoarelor, au surprins 10 teme interesante ilustrate prin câte 10 desene frumos colorate completate cu denumirile acestora.
Încă de pe acum , elevii sunt familiarizați cu meseriile. Gândul la meseria ce o vor urma în viața s-a concretizat prin sceneta „Ce voi fi când voi fi mare?”. Elevii, costumați corespunzător meseriei și plini de nerăbdare, au recitat versuri și au interpretat cântece.
Au fost implicați și părinții copiilor, descoperind în mod creativ și interesant secretele numărului 100 ascunse sub „Inimioarele curioase”.
Cu acest prilej, elevii au marcat și „ Ziua Mărțișorului”oferind mamelor felicitări și mărțișoare însoțite de cântece închinate lor. Au participat la activitatea organizată directorul școlii, prof. Floare Vlasea, respectiv directorul adjunct Stela Predescu
Evenimentul s-a încheiat cu o surpriză oferită de părinții copiilor, pizza și tortul festiv, urmat de ritmuri muzicale.
Constantin Predescu

Învăţământ - Cultură
Școala Gimnazială „Singidava” Cugir va reprezenta județul Alba la faza naţională a concursului „Sanitarii Pricepuţi”
Aproximativ 300 de elevi de gimnaziu și de liceu au participat vineri, 6 iunie 2025, la faza județeană a concursului „Sanitarii Pricepuți”, cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România.
Competiția este organizată anual de Crucea Roșie Română Filiala Alba și are ca scop formarea elevilor din școlile gimnaziale și liceele din județul Alba, în domeniul educației pentru sănătate și al primului ajutor. Și în acest an, concursul a fost organizat cu sprijinul companiei Star Assembly.
La faza județeană a concursului au fost invitate echipaje de la toate unitățile de învățământ din județul Alba, de nivel gimnazial și liceal. Potrivit regulamentului, competiția a însemnat o probă teoretică de verificare a cunoștințelor de sănătate și prim ajutor, precum și o probă practică în cadrul căreia concurenții au trebuit să își demonstreze abilitățile de a reacționa și a interveni într-o situație de urgență.
„Concursul național „Sanitarii Pricepuți” este mai mult decât o competiție, este o adevărată lecție de viață! Cu o tradiție neîntreruptă de peste 60 de ani, „Sanitarii Pricepuți” este cel mai longeviv concurs de educație pentru sănătate și prim ajutor din România. Acesta este locul unde cunoștințele se împletesc cu pasiunea, iar spiritul de echipă se întâlnește cu dorința sinceră de a salva vieți. Pe parcursul competiției, elevii și-au testat abilitățile și cunoștințele legate de sănătate și acordarea primului ajutor, dovedind că educația poate fi nu doar utilă, ci și captivantă. Și, fără să fim considerați lipsiți de modestie, vă spunem că multe cadre medicale au făcut primii pași în domeniul sanitar chiar în cadrul concursului nostru sau ca voluntari ai Crucii Roșii”, a spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.
În urma competiției, clasamentul la școli generale s-a prezentat astfel:
locul 1: Școala Gimnazială „Singidava” Cugir – profesor coordonator doamna Stela Predescu,
locul 2: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud – profesor coordonator doamna Mardare Monica Maria,
locul 3: Școala Gimnazială „Decebal” Cricău – profesor coordonator doamna Blagu Ionela și Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Incze Monica.
La licee, clasamentul a fost:
locul 1: Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș – profesor coordonator doamna Pârțilă Doriana,
locul 2: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Tudor Adela,
locul 3: Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia – profesor coordonator doamna Pașca Adriana.
În acest an, județul Alba va fi reprezentat la Faza Națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” de echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir.
„De la an la an, competiția este tot mai strânsă, toate echipajele remarcându-se printr-o foarte bună pregătire în domeniul primului ajutor. Dorim pe această cale să felicităm toți participanții și mulțumim în mod deosebit cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. Nu în ultimul rând, suntem profund recunoscători partenerului nostru Star Assembly care ne este alături în toate acțiunile ce vizează educația pentru sănătate și primul ajutor în rândul tinerilor”, a mai spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.
„Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs dedicat sănătății și primului ajutor în școlile din România, încă din anul 1962, având o contribuție însemnată la instruirea elevilor în acordarea primului ajutor, în orice situație: la școală, pe stradă, în cadrul diverselor evenimente publice și orice alte împrejurări în care este nevoie de pricepere, promptitudine și dorință de implicare.
Concursul presupune reguli stricte și o tematică care vizează aspecte legate de: noțiuni generale de igienă și educație pentru sănătate, regimul de activitate și odihnă al elevului, prevenirea bolilor contagioase, consumul de droguri, noțiuni de siguranță rutieră, principiile primului ajutor psihologic, noțiuni de protecție civilă.
Totodată tematica concursului conține o secțiune consistentă privind acordarea primului ajutor (principii de bază, etape în acordarea primului ajutor, suport vital de bază și defibrilare externă automată, primul ajutor de bază în urgențe de ordin medical, în caz de leziuni, probleme de sănătate cauzate de animale, probleme de sănătate cauzate de mediu etc).
Învăţământ - Cultură
Festivitatea de absolvire a promoțiilor 2025, de la Colegiul Național „David Prodan” și Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir
Vineri, 6 iunie 2025, într-un cadru festiv, plin de emoție și semnificație, a avut loc ceremonia de încheiere a anului școlar pentru elevii claselor a XII-a de la Colegiul Național „David Prodan” și Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu”.
Acest moment solemn a adus împreună elevi, profesori, părinți și membri ai comunității, marcând cu respect și admirație finalul unei etape esențiale în parcursul educațional al tinerilor absolvenți.
Alături de emoțiile firești ale despărțirii de anii de liceu, festivitatea a fost încărcată de bucuria realizărilor, de aplauze sincere și de priviri pline de speranță.
Pe podiumul evenimentului au luat cuvântul mai multe personalități ale comunității. Primararul orașului Cugir, Adrian Teban, a adresat un mesaj emoționant și plin de încurajare:
„De fiecare data când particip la această manifestare de absolvire, sunt înconjurat atât de fericire dar și tristețe. Ne bucurăm cu toții că ați ajuns la această vârstă frumoasă și la terminarea liceului. Acest moment reprezintă finalul unei etape și începutul altei etape din viața voastră. Fiecare generație are provocările ei. Importantă este educația și informațiile acumulate în timpul liceului precum și lucrurile pe care le veți acumula de-a lungul timpului, în universitățile pe care le veți urma. Să aveți puterea de a face față la oricare provocare! Cu siguranță, unii veți pleca, alții veți rămâne iar alții vor reveni. Trebuie să beneficiați de toate oportunitățile pe care le aveți. Aici mă refer la Erasmus și alte programe care sunt puse la dispoziție voastră, pentru a vă putea atinge potențialul. Asta este cel mai important! Vă urez mult succes!”
Părintele Cebotari Adrian a oferit un moment de reflecție spirituală și binecuvântare.
Directorii celor două instituții de învățământ au vorbit despre parcursul educațional al elevilor și munca depusă de cadrele didactice, precum si alte oficialități locale care au adresat cuvinte de apreciere și încurajare.
În cadrul ceremoniei, absolvenții au fost felicitați și premiați pentru rezultatele obținute pe parcursul anilor de studiu, pentru implicarea în activitățile școlare și extracurriculare și pentru spiritul lor de echipă.
Promoția 2025 pășește acum către un nou început – spre universități, cariere și proiecte de viitor. Le dorim tuturor mult succes la examenele de Bacalaureat, curaj în alegerile ce vor urma și încredere în forțele proprii!
Felicitări, Promoția 2025!
Învăţământ - Cultură
Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, la Simpozionului Național „Sustenabilitate în educație prin proiecte eTwinning și Erasmus”
Peste 200 de cadre diactice din toată țara s-au înscris la cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Național (desfășurat online) „Sustenabilitate în educație prin proiecte eTwinning și Erasmus”.
Simpozionul se desfășoară anual prin bunăvoința Școlilor eTwinning în care sunt Ambasadori eTwinning/Erasmus: Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și Liceul Tehnologic Aiud.
Cadrele didactice: Nicoletta Hustiuc, Corina Voicu și Maria Badale (Șc. Agârbiceanu Alba Iulia), în parteneriat cu Corpul Cadrelor Didactice Alba (reprezentată la simpozion de prof. Ligia Oros), ISJ Alba, inspector de proiecte Alina Miron și ANPCDEFP București, reprezentată de Nicușor Ciobanu, responsabil comunicare și rețea Ambasadori Erasmus România
Au participat cadre didactice din întreaga țară, care au prezentat proiecte de succes eTwinning și Erasmus, convingand toți participanții că se merită să acceseze acest tip de proiecte deoarece internaționalizarea este viitorul învățământului.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)