Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Elevii Şcolii „Singidava” Cugir sunt mici cetăţeni europeni

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Scoala-Singidava-CugirÎn săptămâna educaţiei permanente, Şcoala Gimnazială „Singidava” din Cugir, alături de alte şcoli din judeţ, a desfăşurat numeroase activităţi incluse în cadrul „Festivalului Naţional al Şanselor Tale”, ediţia a XIV-a, proiect inclus în planul de acţiune al Ministerului Educaţiei Naţionale. Anul acesta, festivalul s-a desfăşurat sub genericul „Cetăţean român – Cetăţean european”, Comisia Europeană numind anul 2013, „Anul European al Cetăţeanului”.

Elevii şcolii au făcut cunoştinţă cu drepturile cetăţeanului european, au realizat în timpul orelor de Dirigenţie şi Educaţie/Cultură civică diverse materiale care ilustrează aceste drepturi, unii au redactat şi scurte eseuri pe această temă, toate exemplele de bună practică reunindu-se într-o revistă, numită sugestiv „EU, despre mine”. Între activităţile derulate s-a aflat şi un lectorat cu părinţii elevilor şcolii, prilej cu care
s-au dezbătut drepturile copilului din perspectiva celor implicaţi. Elevii şcolii au desfăşurat alături de profesorii lor şi o acţiune de voluntariat pentru a observa, printr-un sondaj de opinie, dacă aceste drepturi sunt cunoscute şi de cetăţenii oraşului Cugir. Întrucât voluntariatul reprezintă o activitate importantă în educaţia europeană, la nivelul şcolii s-a organizat şi un concurs de sloganuri şi mascote pentru colectarea selectivă a deşeurilor.
S-a transmis mesajul că un adevărat cetăţean european este acela care cunoaşte cel puţin două limbi străine. Din acest motiv, pe parcursul orelor de limbi moderne s-a organizat workshop-ul „A doua limbă maternă”. Elevii claselor de frecvenţă redusă au fost învăţaţi să-şi facă un CV Europass şi, totodată, să-şi găsească locuri de muncă în Uniunea Europeană prin intermediul reţelei europene EURES. Pe de altă parte, elevii claselor speciale au descoperit diversitatea culturală europeană realizând „brăţările prieteniei”. În ultima zi a proiectului, elevii s-au bucurat de prezenţa unui reprezentant al Centrului Europe Direct Regiunea Centru – Alba Iulia.
Spectacolul „EU, micul cetăţean european”, o încununare a acestor activităţi, a început cu acorduri muzicale şi versuri în limba italiană („Si sei felice”) interpretate de grupul vocal al Şcolii „Singidava”. Tot în versuri s-au rememorat Drepturile copilului, ca mai apoi să fie recitate câteva crâmpeie din lirica daneză şi engleză. Copiii s-au familiarizat apoi cu limba germană tot prin acorduri muzicale prin cântecul „Bienchen summ herum”. Cum proiectul a cuprins şi activităţi ecologice, elevii şcolii şi-au amintit cum trebuie să menţina sănătatea pământului, prin intermediul unei scenete, tot cu nuanţe educative şi ecologice, numită „Într-o şcoală ca oricare…” Pentru că spectacolul a reprezentat şi un prilej de bucurie, grupul vocal a interpretat şlagărul în limba spaniolă „La cucaracha”, iar micii actori au pus în scenă un fragment comic. Partea finală a spectacolului a fost rezervată colegilor francofoni, mai întâi prin scurte fragmente lirice, iar mai apoi prin acorduri de folk dedicate renumitului Champs-Élysées. „Micul prinţ” este oricare copil, dar mai ales celebrul personaj imaginat de scriitorul Antoine de Saint- Exupéry, căruia i-au dat viaţă elevii şcolii printr-o scenetă.
În finalul spectacolului, toţi cei prezenţi la eveniment au interpretat împreună imnul Uniunii Europene, „Oda bucuriei’’.
„În cadrul proiectului au fost implicaţi toţi elevii şcolii şi toate cadrele didactice, motiv pentru care ne putem declara mulţumiţi’’, ne-a declarat coordonatorul educativ al şcolii, prof. Dan Moldovan.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Dezbatere despre relația de iubire dintre adolescenți, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul Proiectului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, în prezența directorului instituției, prof. Ionuț Iancu și a preotului Adrian Cebotari (Parohia 7 Cugir) a avut loc o întâlnire a elevilor (foto) cu doamna Tabita Botoi – Coordonatorul Centrului pentru Viață din cadrul Asociației „Filantropia  Ortodoxă” din Alba Iulia.

Tema abordată, „Ruptura dintre iubire și sexualitate din perspectiva sacralității ființei umane” a fost o dezbatere în jurul relației de iubire dintre adolescenți, pentru că în mijlocul lor apar dileme, apoi decizii care le vor forma caracterul.

„Coordonatoarea Centrului, doamna Tabita Botoi a oferit răspunsuri la frământările tinerilor din zilele noastre legate de prietenie, viața intimă, amintindu-le de responsabilitatea deciziilor luate și despre riscul bolilor cu transmitere sexuală. 

O gândire echilibrată din perioada pubertății și adolescenței, o relație de iubire sinceră, încredere și respect între un tânăr și o tânără, vor avea ca finalitate o viață sexuală corectă în cadrul căsătoriei”, ne-a declarat părintele Adrian Cebotari.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Oră de educație rutieră, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul  programului „Săptămâna altfel” desfășurată la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, în perioada 19 – 23 februarie 2024, elevii instituției au participat miercuri, 21 februarie 2024, la o lectie de educație rutieră, eveniment la care au luat parte agenți de poliție din cadrul compartimentul rutier al Poliției orașului Cugir, precum și cadre didactice de la unitatea de învățământ amintită. 

„Ora de educație rutieră a avut ca temă de dezbatere, circulația pe drumurile publice ale bicicliștilor și mopediștilor precum și a pietonilor.  Activitatea a fost  benefică datorită faptului că infrastructura orașului Cugir a suferit în ultima vreme modificări majore,  trotuoarele fiind prevazute în principal cu piste de biciclete”, ne-a declarat organizatorul acțiunii, dr. ing. Alexandru Micaciu, profesor la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Deținuți din Penitenciarul Aiud le-au împărtășit elevilor de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir detalii despre viața din spatele gratiilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La inițiativa preotului Cebotari Adrian, paroh al Parohiei Ortodoxe Cugir VII, reprezentanți ai sectorului reintegrare socială din Penitenciarul Aiud, în colaborare cu Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, au desfășurat marți, 20 februarie 2024, o activitate dedicată prevenirii consumului de droguri și delicvenței juvenile.

Astfel, începând cu orele dimineții, elevii colegiului au putut afla poveștile de viața a două persoane private de libertate – tineri, aflați în custodia Penitenciarului Aiud ca urmare a consumului de droguri și a infracțiunilor asociate acestei dependențe.

Tot în cadrul întâlnirii, tinerii liceeni au putut afla detalii despre viața din spatele gratiilor, stările sufletești care îi încearcă pe deținuți de-a lungul pedepsei privative de libertate și lucrurile cu adevărat importante în viața omului, familia, sănătatea și tinerețea. De asemenea, activitatea a fost însuflețită de un dialog plin de întrebări și de curiozități.

Menționăm că în cadrul acestei activități, tinerilor elevi ai colegiului le-a fost prezentată oferta educațională a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Acțiunea are totodată scopul de a-i atenționa pe tineri că orice drum greșit și orice plăcere ilegală poate avea consecințe distructive, atât pe plan familial, cât și pe plan socio-profesional.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir