cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 i-au colindat pe colegii lor mai mari de la Colegiul Național „David Prodan’’ din Cugir

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 i-au colindat pe colegii lor mai mari de la Colegiul Național „David Prodan’’ din Cugir

Publicat în 14.12.2015 la ora 19:41

colinde-elevi-cugir-14-decembrie-2015Colindele, poeziile şi voia bună au împodobit ziua de astăzi, 14 decembrie 2015, la Cabinetul de Documentare și Informare al Colegiului Naţional „David Prodan’’ din Cugir, când elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 3, alături de cei ai Colegiului „David Prodan’’ au colindat, recitat şi desenat împreună înveseliţi de spiritul Crăciunului, într-o acțiune numită „De ce sărbătorim Crăciunul?” aflată sub semnul parteneriatului educaţional încheiat între cele două unităţi de învăţământ amintite.

,,Micii istorici,, s-au documentat asupra Crăciunului, realizând un scurt istoric al sărbătorii şi al bradului pe care îl împodobim cu toţii, eseu care a fost citit de Mihaela Dicu din clasa a VII-a B.

Elevii au aflat că tradiţia bradului de Crăciun a fost instaurată pentru prima dată în Germania, cu aproape 1.000 de ani în urmă, că beteala a fost inventată în Germania pe la 1610, la acea vreme ea fiind chiar din argint.

Au aflat că brazii de Crăciun au fost decoraţi cu îngeraşi şi clopoţei, pentru a se alunga spiritele rele. În Polonia, de exemplu, bradul era decorat cu steluţe, îngeraşi şi păsări, în Suedia era ornat cu mici figurine colorate din lemn, ce reprezentau animale, copii şi îngeraşi, în timp ce în Danemarca brazii „purtau” cu cinste steaguri mici, clopoţei sau inimioare. În China, ornamentele erau confecţionate din hârtie, lituanienii îşi acopereau brazii cu forme geometrice şi cuiburi de păsări, cehoslovacii foloseau pentru decorare coji de ouă colorate iar bradul ucrainean era ornat cu o pânză de păianjen, pentru noroc!

Au fost lecturate de către Alexandru Ştefan şi Raul Negrea din cls. a V-a A şi Denisa Fleşeriu din cls.a V-a B, poeziile ,,Noapte de iarnă,, a lui G. Topârceanu, ,,Colinde, colinde,, a lui M. Eminescu şi ,,Ajun de Crăciun,, de Cezar Viziniuck.

Ajutaţi de colegii liceeni, elevii au realizat apoi desene de iarnă, ornamente şi felicitări de sărbători, care au fost expuse ulterior pe panourile din CDI.

Acompaniaţi de chitariştii Adi Ghişa cls. a VI-a B şi Andi Shadi cls. a VI-a B, elevii de gimnaziu au colindat ,,Sloboade-ne gazdă-n casă,, şi ,,Bucurie se arată!,, iar liceenii ne-au încântat cu ,,Colind,, de Cargo şi ,,Afară ninge liniştit,, a lui Ştefan Hruşcă.

Au cântat împreună cu elevii, onorând momentul magic al Crăciunului pe care îl aşteptăm totdeauna cu nerăbdare şi cu suflete curate, profesoarele Daniela Satmari, Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu.

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 132 ori

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 i-au colindat pe colegii lor mai mari de la Colegiul Național „David Prodan’’ din Cugir
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.