cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Elevii de la Școala Gimnazială Singidava din Cugir au sărbătorit Ziua Internațională a Fracncofoniei

Elevii de la Școala Gimnazială Singidava din Cugir au sărbătorit Ziua Internațională a Fracncofoniei

Publicat în 23.03.2017 la ora 11:02

Ca în fiecare an, conform unei tradiţii deja îndelungate, elevii de la Scoala Gimnazială “SINGIDAVA” din Cugir, au sărbătorit cu multă bucurie Ziua internaţională a limbii franceze – Ziua Francofoniei.

Stabilită la data la care s-a născut fondatorul acestui concept, Leopold Cedar Senghor, odată cu primăvara, această zi este un prilej pentru cunoscători de a omagia o limbă, o cultură şi o civilizaţie milenară, care a avut şi are în continuare o mare influenţă asupra culturii şi civilizaţiei romaneşti. Cu mare satisfacție, cei mai interesaţi de studiul limbii franceze dintre elevii şcolii, au pregătit o serie de activităţi care s-au desfăşurat in Centrul de Documentare şi Informare.

Astfel, cei care au făcut parte din auditoriu, în special cei mai mici, elevi ai claselor a V-a, au primit explicaţii despre însemnătatea zilei, li s-a definit în termeni clari pentru varsta lor conceptul de “francofonie”; cei care au participat şi în anii anteriori au avut ocazia să aducă şi completări şi, în felul acesta, să-şi aprofundeze cunoştinţele.

Sub drapelele Franţei şi Romaniei, ca un simbol al apartenenţei la marea familie francofonă, s-a desfăşurat şi un scurt program artistic, susţinut de elevii talentaţi la recitări şi muzică. Programul s-a desfăşurat sub influenţa întoarcerii la origini, la Evul Mediu timpuriu, o perioadă care îndeamnă la visare şi care dă frau liber imaginaţiei. O prezentare PPT a fost primită cu foarte mult interes, pentru că i-a purtat pe copii în lumea castelelor medievale din întreaga Franţă şi i-a făcut să viseze la cavaleri şi domniţe. Pe acest fond, aproape de basm pentru secolul nostru, s-a citit un fragment reprezentativ dintr-un roman medieval a lui Chretien de Troyes, şi anume “Yvain sau cavalerul cu leul”. Citirea expresivă şi nuanţată a elevului Borza Matteo a făcut o reală plăcere copiilor. Au putut consta, la finalul lecturii, o mare asemănare cu basmele noastre populare. Un mic grup de fetiţe din clasa a VI-a au interpretat un vechi cantec popular francez, o baladă medievală – “La fantana cea limpede” (A la Claire fontaine), care i-a încântat pe copii. Au mai urmat recitări de poezii, iar elevul Muntean Mihai din clasa a VI-a s-a remarcat prin pronunţia foarte frumoasă .

La final, ca o încununare a acestei activităţi , după o animaţie foarte expresivă, şi o variantă accesibilă a melodiei, copiii au învăţat un cântec în limba franceză, care să-i facă să iubească şi mai mult această limbă, pe care ei o studiază cu mare interes.

Activitatea desfăşurată şi-a atins scopul, a fost plăcută şi instructivă. Copiii au aflat multe lucruri noi şi interesante. Partea practică, pentru toţi cei prezenţi, a fost foarte atractivă şi plăcută. Cântecul învăţat va rămâne în mintea şi în sufletul lor mult timp de acum încolo, ca un act de cultură la care au participat direct şi pe care şi l-au însuşit.

Profesorii care au organizat şi coordonat activităţile dedicate acestei frumoase zile, profesoarele Eugenia Bălteanu, Gabriela Lupu şi Florica Adam au fost mulţumiţi de rezultatele muncii lor. Când o activitate de învăţare se produce cu mare bucurie şi cu o reală plăcere, răsplata dascălului este primită. Misiunea lui a fost îndeplinită.

Copiii au aplaudat, au primit diplome de participare şi au afirmat că aşteaptă deja 20 martie ….2018!

Profesor Eugenia BĂLTEANU

Acest articol a fost citit de 43 ori

Elevii de la Școala Gimnazială Singidava din Cugir au sărbătorit Ziua Internațională a Fracncofoniei
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.