Învăţământ - Cultură
Elevii de la Școala Gimnazială Singidava din Cugir au sărbătorit Ziua Internațională a Fracncofoniei
Ca în fiecare an, conform unei tradiţii deja îndelungate, elevii de la Scoala Gimnazială “SINGIDAVA” din Cugir, au sărbătorit cu multă bucurie Ziua internaţională a limbii franceze – Ziua Francofoniei.
Stabilită la data la care s-a născut fondatorul acestui concept, Leopold Cedar Senghor, odată cu primăvara, această zi este un prilej pentru cunoscători de a omagia o limbă, o cultură şi o civilizaţie milenară, care a avut şi are în continuare o mare influenţă asupra culturii şi civilizaţiei romaneşti. Cu mare satisfacție, cei mai interesaţi de studiul limbii franceze dintre elevii şcolii, au pregătit o serie de activităţi care s-au desfăşurat in Centrul de Documentare şi Informare.
Astfel, cei care au făcut parte din auditoriu, în special cei mai mici, elevi ai claselor a V-a, au primit explicaţii despre însemnătatea zilei, li s-a definit în termeni clari pentru varsta lor conceptul de “francofonie”; cei care au participat şi în anii anteriori au avut ocazia să aducă şi completări şi, în felul acesta, să-şi aprofundeze cunoştinţele.
Sub drapelele Franţei şi Romaniei, ca un simbol al apartenenţei la marea familie francofonă, s-a desfăşurat şi un scurt program artistic, susţinut de elevii talentaţi la recitări şi muzică. Programul s-a desfăşurat sub influenţa întoarcerii la origini, la Evul Mediu timpuriu, o perioadă care îndeamnă la visare şi care dă frau liber imaginaţiei. O prezentare PPT a fost primită cu foarte mult interes, pentru că i-a purtat pe copii în lumea castelelor medievale din întreaga Franţă şi i-a făcut să viseze la cavaleri şi domniţe. Pe acest fond, aproape de basm pentru secolul nostru, s-a citit un fragment reprezentativ dintr-un roman medieval a lui Chretien de Troyes, şi anume “Yvain sau cavalerul cu leul”. Citirea expresivă şi nuanţată a elevului Borza Matteo a făcut o reală plăcere copiilor. Au putut consta, la finalul lecturii, o mare asemănare cu basmele noastre populare. Un mic grup de fetiţe din clasa a VI-a au interpretat un vechi cantec popular francez, o baladă medievală – “La fantana cea limpede” (A la Claire fontaine), care i-a încântat pe copii. Au mai urmat recitări de poezii, iar elevul Muntean Mihai din clasa a VI-a s-a remarcat prin pronunţia foarte frumoasă .
La final, ca o încununare a acestei activităţi , după o animaţie foarte expresivă, şi o variantă accesibilă a melodiei, copiii au învăţat un cântec în limba franceză, care să-i facă să iubească şi mai mult această limbă, pe care ei o studiază cu mare interes.
Activitatea desfăşurată şi-a atins scopul, a fost plăcută şi instructivă. Copiii au aflat multe lucruri noi şi interesante. Partea practică, pentru toţi cei prezenţi, a fost foarte atractivă şi plăcută. Cântecul învăţat va rămâne în mintea şi în sufletul lor mult timp de acum încolo, ca un act de cultură la care au participat direct şi pe care şi l-au însuşit.
Profesorii care au organizat şi coordonat activităţile dedicate acestei frumoase zile, profesoarele Eugenia Bălteanu, Gabriela Lupu şi Florica Adam au fost mulţumiţi de rezultatele muncii lor. Când o activitate de învăţare se produce cu mare bucurie şi cu o reală plăcere, răsplata dascălului este primită. Misiunea lui a fost îndeplinită.
Copiii au aplaudat, au primit diplome de participare şi au afirmat că aşteaptă deja 20 martie ….2018!
Profesor Eugenia BĂLTEANU

Învăţământ - Cultură
Săptămâna Verde la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Educație pentru mediu și experiențe de neuitat
În perioada 5 – 9 mai 2025, Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir a desfășurat activități inedite în cadrul Programului „Săptămâna Verde”, parte a unei inițiative naționale finanțate prin Fondul pentru mediu al Ministerului Educației și Cercetării. Scopul acestui program este de a cultiva responsabilitatea față de natură și dezvoltarea durabilă în rândul elevilor.
Grație acestei finanțări, 92 de participanți – elevi din ciclul primar și gimnazial, părinți și cadre didactice – au luat parte la două excursii educative, pline de conținut practic și interdisciplinar.
Prima excursie, organizată pe 6 mai, a avut ca destinație orașul Sebeș. Aici, participanții au vizitat Envipco, singura companie din România specializată în fabricarea automatelor de colectare a ambalajelor de băuturi. Activitățile au continuat la Râpa Roșie, unde elevii au devenit mici detectivi ai naturii, identificând insecte cu ajutorul borcănașelor cu lupă și sprijinul domnului Vasile Țîrlea, reprezentant al Asociației de Ecologie și Turism Năsipiște. Programul zilei a inclus și o vizită la linia de producție Star Assembly Sebeș, urmată de ateliere de lucru în echipe mixte, într-un spațiu generos oferit de companie.
A doua activitate s-a desfășurat pe 8 mai și a început cu o experiență cinematografică 3D, prin vizionarea filmului „Minecraft” la Inspire Cinema Alba Iulia. Partea educativă a continuat la Muzeul Apor, unde istoricul dr. Claudiu Purdea le-a vorbit elevilor despre obsidianul prezent în film, precum și despre istoria daco-romană, alături de membri ai grupului „Dacii liberi” din Cugir. Ziua s-a încheiat cu o vizită la ruinele Castelului Martinuzzi din Vințu de Jos, urmată de o oprire la Domeniile Martinuzzi, unde participanții au fost impresionați de atmosfera regală și ospitalitatea gazdelor. Un moment deosebit l-a reprezentat întâlnirea cu marele fotbalist Gică Popescu.
Elevii olimpici ai școlii au fost recompensați prin participarea la aceste activități, ca semn de recunoaștere a performanțelor lor. Coordonatoarele proiectului, profesoarele Stăvar Maria, Andrei Irina și Niculaș Delia, au reușit să ofere tuturor participanților o experiență educativă memorabilă.
„Acest proiect este una dintre frumoasele activități desfășurate în cadrul Săptămânii Verzi. Mulțumim din suflet echipei coordonatoare, elevilor noștri entuziaști și părinților care au sprijinit aceste demersuri. De asemenea, ne exprimăm aprecierea față de partenerii locali care ne-au fost alături, contribuind la succesul activităților. Prin colaborare și implicare, reușim să transmitem tinerei generații respectul față de natură și grija pentru viitor”, a transmis conducerea Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Profesoara Nicoletta Huștiuc, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, particpare la Conferința de promovare a educației desfășurată în Salonic – Grecia
Nicoletta Huștiuc – professor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, a participat recent, în calitate de speaker, la STEM Spring Conference, un eveniment educațional de anvergură organizat de EASE – European Association of STEAM Educators, o asociație internațională dedicată promovării educației STEM/STEAM la nivel european.
Comform relatărilor sale, Conferința a avut loc într-un cadru academic de excepție – Anatolia College din Salonic, Grecia, o instituție de învățământ prestigioasă, recunoscută pentru excelența sa în educație și pentru infrastructura sa modernă.
Evenimentul a reunit cadre didactice din întreaga Europă – Portugalia, Madeira, România, Italia, Belgia, Franța, Grecia, Albania și Luxemburg – oferind un cadru multicultural ideal pentru schimbul de bune practici și idei inovatoare.
„În cadrul conferinței, am avut plăcerea să susțin prezentarea „Coding in STEM eTwinning Projects”, unde am demonstrat modul în care codarea poate deveni un instrument esențial în proiectele internaționale educaționale. Publicul a fost receptiv și interesat, iar discuțiile care au urmat au fost cu adevărat valoroase.
Pe lângă propria contribuție, am asistat la o serie de prezentări excepționale susținute de colegi din diverse țări, fiecare aducând perspective unice asupra educației STEM. De asemenea, conferința a beneficiat de prezența reprezentanților Scientix de la Bruxelles, o inițiativă europeană dedicată sprijinirii colaborării între profesorii STEM. În calitate de ambasador Scientix, am fost onorată să fac parte din acest grup dedicat educației de calitate
Unul dintre punctele care m-au impresionat profund a fost biblioteca colegiului, un spațiu generos și inspirațional, care reflectă respectul pentru cunoaștere și pentru dezvoltarea intelectuală a elevilor”, susține Nicoletta Huștiuc
Potrivit profesoarei, una dintre cele mai memorabile zile ale conferinței a fost cea dedicată atelierelor interactive de robotică și demonstrațiilor susținute de elevi, fapt ce i-a dat posibilitatea să descopere noi aplicații educaționale și materiale didactice inovatoare.
„În încheiere, am avut ocazia să explorăm și puțin din frumusețea culturală a orașului Salonic, în ciuda provocărilor cauzate de greva transportului public de 1 mai, zi liberă în Grecia. Cu toate acestea, atmosfera orașului, încărcată de istorie și farmec balcanic, ne-a oferit un cadru minunat pentru reflecție și conectare.
Recomand cu căldură participarea la astfel de evenimente internaționale tuturor cadrelor didactice. Dincolo de noile cunoștințe, venim mai bogați spiritual, profesional și uman, purtând cu noi inspirația și energia unor comunități educaționale pasionate și unite de un scop comun: transformarea educației”, a conhis profesoara din Cugir.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Triff Tania Ștefania, elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”
Colectivul Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir are din nou motive de mândrie! Triff Tania Ștefania, elevă în clasa a VI-a A, s-a calificat la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”, o competiție ce le oferă elevilor prilejul de a-și pune întrebări esențiale despre identitate, valori, sens și credință, dar și satisfacția de a constata că răspunsurile nu vin doar din cărți, ci îmbină profunzimea cunoașterii religioase cu sensibilitatea culturii românești.
„O felicit pe Tania pentru efortul depus și pentru maturitatea de care a dat dovadă. De asemenea, felicit și profesorii îndrumători, Igna Daniela și Sgubea Luminița care, prin implicare și dăruire, contribuie la formarea unor tineri cu viziune și integritate. Performanțele obținute confirmă faptul că talentul înflorește atunci când este hrănit cu muncă și susținut de valori solide. Mă bucur că școala noastră rămâne un loc unde elevii sunt sprijiniți să se descopere ca oameni – creativi, sensibili și responsabili”, a transmis prof. Anca Stela Țîrlea.
Despre valoroasa performeră a vorbit și prof. Daniele Igna, care a spus: „Această competiție școlară este cu adevărat unică: nu valorifică doar cunoștințele, ci și profunzimea gândirii, sensibilitatea sufletească și capacitatea de a reflecta asupra lumii, așa cum se dezvăluie ea ochilor inocenți ai copiilor. Calificarea la etapa națională reprezintă o recunoaștere a muncii constante, a pasiunii pentru studiu și a perseverenței de care Tania a dat dintotdeauna dovadă. Rezultatul obținut vine ca o încununare a efortului ei din acest an școlar, deoarece s-a evidențiat la mai multe etape județene ale olimpiadelor, obținând premiul al III-lea la Olimpiada de Limba și Literatura română și mențiune la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață.”
La rândul său, profesoara de Religie, Sgubea Luminița a precizat: „A lucra cu un elev pasionat este o binecuvântare. Olimpiada Transdisciplinară ”Cultură și Spiritualitate Românească” este mai mult decât o competiție școlară, e o experiență de formare, în care elevii se întâlnesc cu tradiția, literatura, arta și spiritualitatea poporului român. Este o punte între generații, o expresie a inimii și a spiritului. Felicitări, Tania Ștefania!”
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 3 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 8 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Sportacum 7 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
-
Din judeţacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro