cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Elevii de la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir l-au omaginat pe Leonardo da Vinci

Elevii de la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir l-au omaginat pe Leonardo da Vinci

Publicat în 16.04.2016 la ora 8:54

leonardo-da-vinci-CDI-Cugir-apr-2016Leonardo da Vinci, cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, a fost omagiat de elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir în cadrul Cabinetului Documentare Informare (C.D.I.) al instituției locale de învățământ.

Prin referate şi prezentări în power point susţinute de ei, elevii clasei a XI-a C au  realizat o frumoasă  activitate de informare a colegilor lor privind genialitatea  lui Leonardo da Vinci.

Despre  Leonardo di ser Piero da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise, Franța) elevii au aflat că a fost  nu numai pictor, sculptor, arhitect şi  muzician, dar a avut şi numeroase studii în domenii ca  anatomie, aeronautică, astronomie, inginerie civilă, matematică, geometrie, hidrodinamică, mecanică sau optică.  Studiile lui da Vinci au fost adunate în colecţia cunoscută sub numele de Codex Atlanticus, cuprind aproximativ 13.000 de pagini. În documente au fost găsite desenele ingenioase care conceptualizează primul elicopter, paraşuta, costumul de scafandru, primul tanc, puterea solară concentrată, coca dublă sau  teoria  sa despre plăcile tectonice.

Foarte interesantă a fost  vizita imaginară  a elevilor în lumea picturilor lui Leonardo, prin power pointul „În căutarea perfecţiunii”.  Multe dintre picturile sale  au fost recunoscute, informaţiile  primite  fiind  suplimentate de atlasele de pictură pe care elevii le -au putut răsfoi la CDI. Discuţiile  au fost purtate mai ales  asupra celebrei „Mona Lisa” în care se crede că s-a reprezentat pe sine insuşi, precum   şi asupra  „Cinei de taină” , pictură care a  fost intens dezbătută de Dan Brown în nu mai puţin celebra lui carte „Codul lui da Vinci.”

Au admirat frumuseţea gândurilor şi picturilor alături de  elevii colegiului, profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 50 ori

Elevii de la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir l-au omaginat pe Leonardo da Vinci
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *