cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Elevi de la colegiile și școlile gimnazile din Cugir prezenți la ultima manifestare dedicată „Zilei Internaționale a Romilor” din acest an

Elevi de la colegiile și școlile gimnazile din Cugir prezenți la ultima manifestare dedicată „Zilei Internaționale a Romilor” din acest an

Publicat în 14.04.2018 la ora 14:20

Ultimul și cel mai important moment din cadrul manifestărilor consacrate „Zilei Internaționale a Romilor”, organizate la Cugir, s-a consumat ieri, 13 aprilie 2018, și a cuprins mai multe activități dedicate acestui eveniment.  Acțiunea a debutat în incinta Colegiului Tehnic „Ion D. Lăzărescu”, în prezența elevilor de la Colegiile „David Prodan” și „Ion D. Lăzărescu”, Școala Gimnazială „Singidava”, precum și a mai multor cadre didactice de la instituțiile școlare amintite.

Aici, pentru prima data, au prezentat laolaltă, frumoase melodii instrumentale, membri ai formațiilor de fanfară de la Casa de Cultură și ai formației locale ,, Cultură și tradiție” din Cugir. În sala de festivități a Colegiului ,,Ion D. Lăzărescu”, a urmat apoi, o interesantă conferință având ca temă: Provocări privind integrarea socială a romilor în contextul dinamicii societății românești contemporane,  eveniment, care s-a dorit să  creeze un cadru de discuții privind  incluziunea socială  a romilor, identificare de metode de succes dar și de realizarea a unor viitoare parteneriate în domeniul incluziunii sociale a romilor.

Deschiderea conferinței a fost precedată de prezentarea unui moment muzical realizat de către un grup alcătuit din tineri  (Imnul romilor).

În calitate de gazdă, reprezentanta SPAS Cugir, Adriana Crișan a prezentat oaspeții participanți la conferință și anume: de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Prof. univ. dr. Mihai Pascaru: ,,Romii şi comunităţile marginalizate în strategiile de dezvoltare locală”. Cazul municipiului Alba Iulia;  Asist. univ.drd. Alin Tomuș : ,,Abandonul scolar in comunitatile de romi”; Asist. univ. dr. Ştefani Claudiu. Au fost de asemenea prezentați invitații locali: Din partea  SPAS Cugir: Șef serviciu Nedel Viorica- prezentare SPAS Cugir; Insp. Roman Cristinel: ,,Caracteristici ale  comunității de romi a orasului Cugir”; ,,Combaterea stereotipurilor despre romi în rândul tinerilor”, au prezentat echipe ale Colegiului Național ,,David Prodan” Cugir și Colegiului Tehnic ,,I.D.Lăzărescu Cugir”. Activitatea s-a încheiat cu un meci de fotbal organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Comunitară a Romilor( presedinte Cosmin Pienar) eveniment la care a luat parte și lideri ai asociaților de romi din județ, precum  Călin Pădurean, Petre Stoica și Petre Bologa.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 313 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.