cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Economie » După vizita efectuată la fabricile din Cugir, ministrul Niță a cerut ca acestea să facă investiţii în retehnologizare, pentru a creşte productivitatea muncii

După vizita efectuată la fabricile din Cugir, ministrul Niță a cerut ca acestea să facă investiţii în retehnologizare, pentru a creşte productivitatea muncii

Publicat în 22.05.2014 la ora 15:45

constantin-nita-la-cugirVizita la Cugir a ministrului Economiei, Constantin Niţă a început în această dimineață conform programului stabilit, cu o vizită la sediul Fabricii de Arme unde demnitarul, însoţit de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, comisarul şef Constantin Dancu, subprefectul  Cornel Murg şi deputatul Ioan Dârzu a avut o primă întâlnire cu conducerea unităţii.

 În cadrul întâlnirii, directorul general al societăţii, ing. Mircea Trifan l-a informat pe ministru în legătură cu faptul că unitatea are un efectiv de 930 salariaţi, situaţia unităţii privind încărcarea cu comenzi, realizarea indicatorilor de producţie, măsurile luate pentru retehnologizarea sectoarelor de producţie, situaţia datoriilor la bugetul de stat şi la terţi, starea forţei de muncă, relaţiile cu sindicatele etc.

În acelaşi cadru, ministrul Niţă a făcut referire la măsura stabilită de Guvern cu privire la ştergerea datoriilor istorice, menite să revigoreze sectorul de apărare. Niţă a recomandat conducerii să ia măsurile cele mai bune, încât la finele anului unitatea să nu mai fie pe minus. „Să scoateti 1 leu, dar să fiţi pe profit’’, a cerut ministrul.

Ultimul moment al vizitei la Fabrica de Arme s-a consumat la Poligonul de trageri al societăţii, locul unde a fost amenajată o expoziţie cu produsele fabricate de unitate.

În partea a doua a vizitei, delegaţia s-a deplasat la Uzina Mecanică Cugir, unitate ,,soră’’, după cum avea să precizeze Niţă, fiind întâmpinat la sosire de directorul general, ing. Romulus Micu, de membri ai conducerii societăţii şi reprezentanţi ai secţiilor de producţie.

Micu a prezentat ministrului faptul că, uzina, care numără 956 de angajaţi este societate cu capital majoritar de stat ( 67% Ministerul Economiei şi 33% Romarm), are o tradiţie de 215 ani, că deşi a trecut printr-o situaţie mai dificilă în urmă cu 5-6 ani, acum activitatea de exploatare se află pe profit. ,,Avem încărcare cu comenzi pentru mulţi ani de aici încolo, fapt pentru care am întocmit un memorandum pe care l-am înaintat Guvernului întrucât avem nevoie de forţă de muncă suplimentară de cca 100 persoane pentru a ne realiza angajamentele faţă de parteneri. Cifra de afaceri a societăţii depăşeşte 140 milioane de dolari’’, a precizat directorul general.

După dialogul purtat cu reprezentanţii UM Cugir, ministrul Constantin Niţă a vizitat expoziţia de arme amenajată în pavilionul administrativ, precum şi secţiile  de armament şi muniţie ale uzinei. La final, demnitarul a spus: ,,Am venut să văd ambele societăţi şi am constatat că amândouă au datorii la bugetul de stat. Vă recomand ca la finele anului să nu mai fiiţi pe pierderi, să scoateţi 1 leu, dar să fie profit. Să inchideţi platforma de jos a fabricii să vindeţi şi să nu mai îchiriaţi spaţiile. Este mai bine să vă restrângeţi activitatea şi să reduceţi cheltuielile. Săptămâna viitoare se discută în Parlament, Legea industriei de apărare, un demers care va schimba multe lucruri în acest sector. Trebuie să faceţi investiţii pentru retehnologizare, nu putem lucra cu maşini din anii 70. Aveţi nevoie de productivitate ridicată’’, a conchis ministrul Economiei.

Înainte de a părăsi oraşul, ministrul s-a oprit în faţa Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului’’ din Cugir unde s-a întâlnit  cu mai bine de 100 de localnici care au venit să-l salute şi să-i ceară să sprijine cele două unităţi vitale pentru cetăţenii urbei şi familiile lor.

 Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 963 ori

După vizita efectuată la fabricile din Cugir, ministrul Niță a cerut ca acestea să facă investiţii în retehnologizare, pentru a creşte productivitatea muncii
3 (60%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.