Rămâi conectat

Politică

După 12 ani de politică, Adrian Teban întreabă: “QUO VADIS?”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Adrian-Teban-primar-Cugir-feb-2016În data de 3 februarie 2016 s-au împlinit 12 ani de când am decis să îmi asum responsabilitatea publică şi politică, acceptând invitaţia organizaţiei PNL Cugir de a candida la primăria oraşului.

De atunci şi până în prezent mi-am pus întreaga mea capacitate pentru a demonstra că se poate face performanţă administrativă şi politică oriunde, chiar şi acolo unde lucrurile par iremediabil pierdute. Trebuie doar să îţi doreşti acest lucru şi să nu te abaţi de la câteva principii simple, dintre care consider esenţial să respecţi ordinea priorităţilor pe care le deserveşti: interesul public, urmat de interesul de partid şi abia la urmă, după ce acestea au fost atinse, să te gândeşti la interesul personal. Ion I.C. Brătianu spunea că “un partid politic nu poate fi un instrument de rezolvare a intereselor şi ambiţiilor personale, ci de promovare şi satisfacere a nevoilor generale.”

Am văzut de multe ori acest principiu încălcat cu seninătate. Mi-aş dori să pot spune că am fost surprins de fiecare dată, însă nu am fost. Ceea ce totuşi m-a surprins constant a fost că cei care puneau interesele proprii sau de partid înaintea interesului public se aşteptau (cu aceeaşi seninătate) să aibă rezultate electorale.

Este cazul celor care au renunţat la alegerile în două tururi, deşi orice om normal înţelege că interesul general este acela de a avea oameni reprezentativi şi legitimi în funcţiile publice. Alţii, străini de orice principiu deontologic şi ignorând criteriile de competenţă, şi-au angajat soţiile, copii, nepoţii, etc. în cabinete, cu toate că mult mai mulţi oameni din rândul propriului partid sau din societate puteau ocupa cu profesionalism aceste funcţii. Unii au crezut că pot lua decizii ca pe moşia lor, fiind superficiali cu nevoile, aşteptările şi părerile celor ce contează cu adevărat. Nu puţini au fost cei care s-au preocupat de propria îndestulare, mai multe decât de problemele celorlalţi şi pe urmă cereau votul populaţiei, trimiţând tinerii la campanie “door to door”.

Sunt câteva dintre multele motive care mă determină să mă întreb: în ce direcţie o luăm? Oare putem înţelege ce ne-au învăţat Bratienii cu privire la performanţa politică sau lăsăm politica celor care cred că pot câştiga voturi cu altfel de “principii”? Dacă alegem a doua variantă, atunci să ne amintim că problema cu voturile este foarte grea: s-ar putea să le câştigi, însă vine timpul când trebuie să ştii foarte clar ce faci cu ele, altfel te vor zdrobi. Deci nu voturile sunt miza! Voturi s-au mai câştigat, promisiuni s-au mai făcut, alianţe, chiar neaşteptate, s-au mai construit, dar în acelaşi timp s-au risipit speranţe, au crescut amăgiri, s-a pierdut încredere.

Fără nici cea mai mică intenţie demagogică, va spun că SPER că trăim alte vremuri. Vreau să cred că electoratul s-a maturizat, că este mai exigent cu oamenii politici, că tacticile parşive şi mincinoase nu mai prostesc decât o mică parte a societăţii.

Într-adevăr, oamenii ne-au transmis deja mesajele cu privire la nevoia de schimbare, au amendat ce s-a întâmplat în politica de până acum. După mult timp, am auzit din nou vocea tinerilor care cer schimbarea profundă. E timpul să ne întrebăm: ce facem noi cu această nevoie de schimbare? Ţinem cu adevărat cont de ea sau doar ne prefacem? Vom asculta în continuare glasul celor care opun rezistenţă la schimbare, sau îi vom asculta pe cei mulţi care au nevoie de altceva?

La rândul lor, oamenii trebuie să înţeleagă că nu-şi mai permit să fie indiferenţi la viaţă politică, pentru că somnul raţiunii naşte monştri. Am auzit de multe ori afirmaţia “nu mă interesează politica”. Ba chiar am auzit şi politicieni care spun “eu nu fac politică”(??). Convingerea mea este că pe toţi trebuie să ne preocupe politica, pentru că prin politică se trasează direcţii, se iau decizii cu impact general. Am văzut cât ne-a costat uşurinţa cu care o parte importantă a electoratului şi-a vândut votul pentru o porţie de cârnaţ cu fasole sau pentru o găleată. Ne-a costat nici mai mult, nici mai puţin de 26 de ani. De aceea, e timpul ca cetăţenii să se întrebe: schimbarea trebuie să se producă doar în politică sau trebuie să înceapă cu fiecare în parte, pornind de la atitudinea faţă de vot până la decizia de a te implica activ atunci când crezi că poţi face ceva pentru binele comun?

Vă întreb pe voi, cei care activaţi în partide politice, dar mai ales, pe voi, cei care priviţi spre scena politică şi speraţi o dată la patru ani că lucrurile se vor schimbă: QUO VADIS? SUNTEM PE DIRECŢIA CARE TREBUIE?

Tu ce zici? Ar fi timpul să spui ceva…..

Adrian Teban, un om cu aspirații liberale


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

2 Comments

 1. Avatar

  Alegătorul mai puțin turmentat

  06.02.2016 la 17:58

  Povesti de adormit bebelușii. Că pe votanți n-ai cum să-i mai îmbeți cu apă tulbure. O nouă politică, asta vrei să spui? Gargară. Rămâne ce ai învățat de la mentorii bătrâni, de la care ai preluat obiceiuri nocive. E prea târziu sa mai fii ascultat.By, by!

 2. Avatar

  Vrajeala de campanie

  06.02.2016 la 21:51

  Esti la fel ca si ceilalti mincinosi,hoti,corupti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Miercuri, 22 martie 2023, femeile social democrate din Cugir și-au ales o nouă conducere

cugirinfo.ro

Publicat

în

În sala de reuniuni a Centrului Cultural Cugir a avut loc miercuri, 22 martie 2023, Conferința de dare de seamă și alegeri a Organizației de Femei a PSD Cugir, eveniment la care au fost prezente peste 100 de participante.

Au luat parte ca invitați: Marcela Daramus-președinta organizației de femei Alba a PSD, deputatul Radu Tuhuț – președintele Organizației Județene Alba a PSD, subprefectul Județului Alba, Corneliu Mureșan – secretar executiv al PSD Alba, ing. Mircea Trifan – președintele organizației Cugir a PSD – director general la Societatea Uzina Mecanică Cugir.

Conferința a ales un birou format din: președinte, trei vicepreședinți și 11 membri.

În funcția de președinte a fost aleasă Ancuța Mizgai – de profesie psiholog la Societatea Uzina Mecanică Cugir, iar ca vicepreședinți: Mirela Cutean, Julieta Isarie și Mihaela Găldău.

În funcșia de secretar a fost aleasă Georgiana Jurj.

Invitații au felicitat-o pe noua președintă a organizației și i-au urat mult success în noua sa misiune care i-a fost încrdințată.

„Felicitări și mult succes, Ancuța Mizgai, pentru alegerea ta în fruntea Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) Cugir. Felicitări tuturor doamnelor alese astăzi în Biroul Politic OFSD Cugir! Mulțumesc domnului președinte PSD Cugir, Mircea Trifan și întregii sale echipe. Mulțumesc organizației PSD a județului Alba pentru sprijin acordat organizației de femei social democrate din Județ”, a ținut să transmită participanților, Marcela Dărămuș.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Județul Alba, prezent la Ședința Biroului Național al Seniorilor Liberali, destinată convocării Congresului din aprilie 2023

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cursul zilei de ieri, 18 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat  Ședința Biroului Național al Organizației Naționale a Seniorilor  Liberali, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai tuturor organizațiilor liberale de pensionari din țară și din municipiul București.

Din partea organizației județene Alba a pensionarilor PNL a participat ing. Aurel Voicu, reales președinte al pensionarilor PNL Alba la alegerile din octombrie 2022.

Potrivit lui Voicu, reuniunea de la București a avut pe ordinea de zi 3 puncte: Pregătirea Congresului seniorilor liberali care va avea loc pe 28 aprilie 2023 (ocazie cu care s-a format o comisie de pregătire a congresului);  Discuții pe problemele organizatorice ridicate de filiale; Prezentarea moțiunilor celor 2 candidați la funcția de președinte al seniorilor PNL pentru desemnarea candidatului ce urmează a fi ales la Congresul din aprilie. Este vorba despre liberalii Lucrețiu Todoroiu și Victor Paul Dobre. Aceste moțiuni urmează să fie discutate în fiecare birou județean al organizațiilor de pensionari.

La ședința biroului central al organizației pensionarilor a luat parte parlamentarul Virgil Guran, vicepreședinte al PNL.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Sărmășan Andrei Călin și Cutean Maria Mirela sunt noii consilieri locali în tabăra social democraților din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a luat act de încetarea de drept a mandatelor de consilieri locali aparținând lui Sava Gheorghe (director general adjunct la Societatea Uzina Mecanică Cugir) și Mihu Valentin, aleși pe listele Partidului Social Democrat – organizația Cugir, la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2020.

Locurile  celor doi fiind declarate vacante, au fost ocupate de următorii supleanți pe lista PSD și anume: Sărmășan Andrei – Călin, respectiv Cutean Maria Mirela.

Aceștia au depus jurământul și au fost validați în ședința extraordinară de astăzi, 18 noiembrie 2022, a Consiliului Local Cugir.

În ceea ce îl privește pe Sava Gheorghe, încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir s-a produs ca urmare a opțiunii acestuia de a exercita calitatea de Director general adjunct la Uzina Mecanică Cugir, iar în cazul lui Mihu Valentin  încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local Cugir a avut loc ca urmare a demisiei acestuia (prin schimbarea temporară a domiciliului în altă țară). De menționat că Sărmășan Andrei – Călin este salariat al Fabricii de Arme Cugir, iar Cutean Maria Mirela este angajată la Uzina Mecanică Cugir.

Potrivit art. 9, alin. 2, lit. b din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de incompatibilitate sau demisie și se constată de către consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier local.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir