Actualitate
Duminică, 2 iulie 2023: Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă duminică la Vinerea (în Poiana cu goruni)
Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă duminică, 2 iulie 2023, la Vinerea (în Poiana cu goruni), reunind reprezentanți ai comunităților rurale din zona Cugirului.
Evenimentele vor debuta la ora 12:00 și pe parcursul zilei, comunitățile participante se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.
„Festivalul concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” rămâne cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din județul Alba, fiind un proiect unic la nivel european. Scopul este de a păstra și valorifica zestrea extraordinară de tradiții și obiceiuri a satului românesc, astfel încât să poată fi transmisă mai departe generațiilor viitoare. Vă invităm cu mare drag, duminică, la etapa de la Vinerea, în Poiana cu goruni, și le mulțumim tuturor comunităților rurale care ni s-au alăturat în acest proiect cultural”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” reunește, în lunile iunie și iulie, comunitățile rurale din județul Alba într-un proiect cultural unic în Europa. În anul 2023, festivalul cuprinde patru etape: Blaj (11 iunie 2023), Ciugud (18 iunie 2023), Vinerea – Poiana cu goruni (2 iulie 2023) și Poiana Călineasa (16 iulie 2023). În acest an, juriul concursului „Cultură pentru cultură” reunește personalități marcante din domeniul patrimoniului cultural imaterial din România: Elise Stan – etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului „Vedeta populară” – TVR1, Gheorghița Nicolae – etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric” la Televiziunea Română, Doina Ișfanoni – cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Nicolae Moldovan – maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud.
Ediția din anul 2023 a debutat, în data de 11 iunie, la Blaj, pe Câmpia Libertății. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, iar în urma concursului au fost acordate următoarele premii: Premiul I – Comunitatea din Sâncel, Premiul II – Comunitatea din Mihalț, – Premiul III – Comunitatea din Valea Lungă, Premiul IV – Comunitatea din Livezile și Premiul V – Comunitatea din Cergău.
Comuna Șona a câștigat cea de-a doua etapă a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, care s-a desfășurat la Ciugud. Din cauza condițiilor meteo imprevizibile și pentru a proteja costumele tradiționale ale participanților, vechi și de peste 100 de ani, precum și obiectele de patrimoniu expuse de comunitățile rurale prezente, festivalul a fost organizat în zona Școlii Gimnaziale Ciugud (curtea școlii și sala de sport). Evenimentul s-a dovedit a fi un real succes, iar publicul a putut vizita și unitatea de învățământ din Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, descoperind cum trecerea spre era tehnologiei poate fi făcută cu păstrarea tradițiilor și identității rurale. În final, juriul a acordat premiul I Comunei Șona, locul II Comunei Stremț, locul III Comunei Roșia de Secaș, locul IV Comunei Unirea și locul V Comunei Rădești.
„Cultură pentru Cultură” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor Blaj, Ciugud, Cugir și Gârda de Sus, dar și cu aportul celorlalte comunități participante.
Actualitate
Campania „Moș Crăciun Motociclist” – un deceniu de zâmbete aduse pe chipurile familiilor nevoiașe din Cugir
Campania „Moș Crăciun Motociclist” aduce de deceniu zâmbetul pe chipurile familiilor nevoiașe din Cugir, iar anul acesta, acțiunea umanitară organizată de Clubul Lupii Sigidavei a ajuns la o ediție aniversară.
Evenimentul devenit deja tradiție în orașul de la poalele Drăganei, aduce deja de 10 ani magia Crăciunului în casele a zeci de oameni nevoiași din oraș, care au simțit cu adevărat spiritul sărbătorilor de iarnă datorită motocicliștilor inimoși care le trec pragul an de an încărcați de daruri.
„Am ajuns la ediția a X-a de „Moș Crăciun Motociclist”. Ne bucurăm și am putea spune chiar, că este ediție aniversară anul acesta. Împreună cu voi am dat viață acțiunilor umanitare de acest fel… împreună readucem zâmbetul pe buzele familiilor aflate în impas! Pentru mai multe detalii legate de acțiune sau pentru donații, puteți lua legătura cu oricare membru al asociației sau să ne contactați pe pagina Oficială Lupii Sigidavei Cugir”, au transmis bikerii din Cugir pe pagina de Facebook a evenimentului.
Actualitate
Sute de persoane au asistat, în seara de Sfântul Nicolae, la aprinderea iluminatului festiv în orașul Cugir
Moș Nicolae a sosit în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou vineri, 6 decembrie 2024, din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.
Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde ale grupului Mlădițe Cugirene, Fanfara Cugir și Vasile Palfi!
Ca în fiecare an, momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, iar majoritatea dintre cei prezenți au făcut poze.
O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.
Actualitate
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale din Vinerea
Cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, la Centrul Social Multifuncțional pentru Persoanele cu Nevoi Speciale s-a desfășurat manifestarea cu tema: “Construirea rezilienței la persoanele cu dizabilități”, evenimentul având ca invitați beneficiari ai serviciilor centrului.
„Acestora le-a fost prezentată importanța construirii rezilienței, depășirea obstacolelor fizice și emoționale, promovarea independenței și îmbunătățirea calității vieții. Invitații au fost provocați la un exercițiu de autocunoaștere și comunicare asertivă, dezvoltând un dialog animat și autentic între participanți”, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Cugir, ec. Silviu Samoilescu.
Specialiștii Centrului au fost : psihologii: Olteanu Corina și Florea Andreea, kinetoterapeutul Radu Aurel și coordonatorul Nestian Iulia.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului