Rămâi conectat

Actualitate

Duminică, 2 iulie 2023: Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă duminică la Vinerea (în Poiana cu goruni)

cugirinfo.ro

Publicat

în

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă duminică, 2 iulie 2023, la Vinerea (în Poiana cu goruni), reunind reprezentanți ai comunităților rurale din zona Cugirului.

Evenimentele vor debuta la ora 12:00 și pe parcursul zilei, comunitățile participante se prezintă în fața publicului și a juriului cu soliști vocali, grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști instrumentiști, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

„Festivalul concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” rămâne cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial din județul Alba, fiind un proiect unic la nivel european. Scopul este de a păstra și valorifica zestrea extraordinară de tradiții și obiceiuri a satului românesc, astfel încât să poată fi transmisă mai departe generațiilor viitoare. Vă invităm cu mare drag, duminică, la etapa de la Vinerea, în Poiana cu goruni, și le mulțumim tuturor comunităților rurale care ni s-au alăturat în acest proiect cultural”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” reunește, în lunile iunie și iulie, comunitățile rurale din județul Alba într-un proiect cultural unic în Europa. În anul 2023, festivalul cuprinde patru etape: Blaj (11 iunie 2023), Ciugud (18 iunie 2023), Vinerea – Poiana cu goruni (2 iulie 2023) și Poiana Călineasa (16 iulie 2023). În acest an, juriul concursului „Cultură pentru cultură” reunește personalități marcante din domeniul patrimoniului cultural imaterial din România: Elise Stan – etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului „Vedeta populară” – TVR1, Gheorghița Nicolae – etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folcloric” la Televiziunea Română, Doina Ișfanoni – cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Nicolae Moldovan – maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud.

Ediția din anul 2023 a debutat, în data de 11 iunie, la Blaj, pe Câmpia Libertății. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, iar în urma concursului au fost acordate următoarele premii: Premiul I – Comunitatea din Sâncel, Premiul II – Comunitatea din Mihalț, – Premiul III – Comunitatea din Valea Lungă, Premiul IV – Comunitatea din Livezile și Premiul V – Comunitatea din Cergău.

Comuna Șona a câștigat cea de-a doua etapă a Festivalului – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, care s-a desfășurat la Ciugud. Din cauza condițiilor meteo imprevizibile și pentru a proteja costumele tradiționale ale participanților, vechi și de peste 100 de ani, precum și obiectele de patrimoniu expuse de comunitățile rurale prezente, festivalul a fost organizat în zona Școlii Gimnaziale Ciugud (curtea școlii și sala de sport). Evenimentul s-a dovedit a fi un real succes, iar publicul a putut vizita și unitatea de învățământ din Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, descoperind cum trecerea spre era tehnologiei poate fi făcută cu păstrarea tradițiilor și identității rurale. În final, juriul a acordat premiul I Comunei Șona, locul II Comunei Stremț, locul III Comunei Roșia de Secaș, locul IV Comunei Unirea și locul V Comunei Rădești.

„Cultură pentru Cultură” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul primăriilor Blaj, Ciugud, Cugir și Gârda de Sus, dar și cu aportul celorlalte comunități participante.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir