Rămâi conectat

Actualitate

Duminică, 2 iulie 2023: Etapa a III-a a Festivalului-concurs „Cultură Pentru Cultură”, în Poiana cu Goruni din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cea de-a III-a etapă a festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri „CULTURĂ PENTRU CULTURĂ”, ediția a XVI-a, va avea loc duminică, 2 iulie 2023, de la ora 12.00, în Poiana cu Goruni de la Vinerea.

Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri CULTURĂ PENTRU CULTURĂ este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural imaterial din județul Alba.

Vino și degustă din bucatele tradiționale preparate special pentru acest eveniment, adu-ți aminte sau fă cunoștință cu meșteșugurile tradiționale practicate de bunii și străbunii noștri, pășește în interioarele de gospodărie tradițională reconstituite și nu în ultimul rând, cântă și dansează alături de tinerii și bătrânii satului într-o nouă ediție, ediția a XVI-a, a Festivalului CULTURĂ PENTRU CULTURĂ, primul proiect de acest gen din România, unic în Europa.

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta, în fața publicului și membrilor juriului, cu soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

Juriul concursului CULTURĂ PENTRU CULTURĂ reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

• etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.

• etnolog, realizator și prezentator al emisiunii ,,Tezaur folcloric” la Televiziunea Română.

• cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.

• maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud, membru al Asociației Coregrafilor din România.

Vino și fii alături de noi în cea mai frumoasă întânire cu tradiția din județul Alba!

Proiectul cultural-artistic și educativ Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri CULTURĂ PENTRU CULTURĂ este organizat de Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Studentă la medicină, originară din Vinerea, implicată în coordonarea unui program național de donare de sânge

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sub genericul „DONAREA TA, SALVAREA MEA!”, în zilele de 7,8,11și 15 decembrie 2023, echipa „Donează sânge, fii erou” organizează o campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Deva, b-dul. 22 Decembrie, bloc D1, parter.

Din echipa de coordonatori ai proiectului face parte și Mădălina Lupu (din Vinerea – Cugir) studentă la Facultatea de Medicină „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Aceasta a dorit să precizeze că voluntarii proiectului vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie de luni până vineri, între orele 08:00-13:00 asistând personalul și oferind surprize donatorilor.

După cum se știe, donatorii obțin bonuri de masă în valoare de 67 de lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă și o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun.

„Prin campania noastră ne propunem să promovăm donarea de sânge și să contribuim la ameliorarea acestei probleme de sănătate publică. Invităm astfel toți donatorii, indiferent de localitatea de care aparți să își arate iubirea pentru semeni și să doneze sânge. 

Este necesar un flux constant de donatori de sânge, deoarece lipsa acestuia este o importantă problemă a sistemului medical din România, sângele neavând un substitut. Transfuziile sanguine sunt esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe sau diferite forme de cancer și cei implicați în accidente”, ne-a declarat Mădălina.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

– vârsta: 18-60 ani;

– greutate: peste 50 kg;

– să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli

infecțioase, etc.);

– să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

– să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

– să nu urmați vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

– să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;

– să nu fiți în perioada menstruală (sau cu 5 zile înainte sau după);

– să nu consumați alcool și alimente bogate în grăsimi cu 48h înaintea donării;

„Donează sânge, fii erou”! este un proiect al organizației studenților mediciniști Cluj-Napoca, parte a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH) din cadrul International Federation of Medical Students Associations.

Proiectul este susținut de către Ministerul Sănătății, Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. T. Nicolau” și de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Coordonator Campanie Centrul de Transfuzie Deva: Lupu Mădălina Maria

Colaborare cu Școala Postliceala Carol Davila Deva

Coordonator National Donează sânge, fii erou! – Ilinca Ciuruș.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Peste 100 de copii din Cugir au oferit un spectacol de muzică și poezie, dedicat Zilei Naționale a României

cugirinfo.ro

Publicat

în

Peste 100 de copii de la cercurile artistice ale Centrului Cultural „Valentin Urițescu” din Cugir, au susținut ieri seară un spectacol de muzică, poezie și scenete dedicate Zilei Naționale a României, marcând cei 105 ani de la momentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Din piepturile tinerilor noștri cugireni, au răsunat cele mai frumoase cântece și versuri patriotice.

Evenimentul la care au luat parte peste 400 de participanți, a fost organizat de către Centrul Cultural Cugir și a debutat cu intonarea Imnului Național al României, în acordurile tinerilor interpreți ai Fanfarei Centrului de Cultură Cugir, urmat de o prezentare a momentului istoric care a avut loc în anul 1918 la Alba Iulia, realizat de dr. Claudiu Purdea – istoric al Muzeului de Istorie a Tehnicii Cugir.

Momentele artistice au fost susținute de:

– fanfara de copii a Centrului Cultural Cugir (coordonator Marian Vințan);
– actorii Cercului de Teatru al Centrului Cultural Cugir (coordonați de actrița Maria Dodoc)
– grupul folcloric vocal „Mlădițe Cugirene” (coordonator profesoara Ionela Popa).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Peste 300 de persoane au participat la lansatea carții profesorului Nicolae Florea, „Grănicerii si Cugirul”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Fără a lipsi rigoarea și acuratețea specifică prezentării unei lucrări istorice, evenimentul a fost unul plin de afectivitate și familiaritate, o îmbinare perfectă între sobrietatea profesională și căldura umană, un eveniment după chipul si asemănarea autorului.

Cartea domnului prof. Nicolae Florea a reunit vineri, 24 noiembrie 2023, la sediul Composesoratului Grăniceresc oameni din Cugir, dar și din Orăștie, două localități care și-l revendică cu mândrie pe autor, una fiind „de adopție” în urma căsătoriei, cealaltă fiind natală. Au mai venit să fie alături de domnul Florea și persoane din Cluj Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Hunedoara, Deva, Alba Iulia, chiar și din Franța.

O audiență de peste 300 de persoane, formată din foști colegi de catedră, de facultate, de cercetare, foști elevi, prieteni, autorități locale, și mai ales membrii familiei, au fost alături de autor la lansarea primei sale cărți, rodul unei munci științifice, de documentare prin arhivele naționale, de valorificare a documentelor referitoare la istoria Cugirului.

Potrivit autorului, cartea prezintă părțile pozitive și cele negative ale instituției grănicerești, iar istoricul Costin Feneșan în Cuvântul de Însoțire este de părere că lucrarea lui Nicolae Florea „vine să lumineze acum, o dată mai mult, rosturile mai timpurii și mai târzii ale grănicerilor români din compania a IV-a cea de la Cugir.” Colonelul (r) dr. Alexandru Bucur prezintă cartea ca pe o lucrare care „reliefează o pagină importantă a istoriei naționale, fără a fi naționalizată, promovează adevărul istoric pe baza unei reconstituiri oneste a faptului istoric.”

Evenimentul de lansare a cărții „Grănicerii și Cugirul” a avut loc în primul rând ca urmare a implicării familiei autorului, dar și prin susținerea acordată de oameni apropiați. La eveniment au participat și au luat cuvântul: Primarul Orașului Cugir, Ing. Adrian Teban, președintele Composesoratului Grăniceresc, Ing. Adrian Valase , Col. (r) Dr. Alexandru Bucur, Judecătoarea Amalia Roman, Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, Doctor in Istorie, Mihai Căstăian, Prof. Univ. Dr. Tamas-Szora Attila. Cartea in format electronic poate fi citită la următorul link: https://online.fliphtml5.com/olsan/cobu/


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir