Rămâi conectat

Actualitate

Dublă prezentare de carte, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Centrul Cultural Cugir a găzduit, la finele acestei săptămâni, o dublă prezentare de carte a două cugirence.

În prezența unui public călduros și mai ales a reprezentanților editurii Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, seara a fost un deliciu dedicat literaturii. Cugirencele Maria Trif și Eugenia Petruse au beneficat de sprijinul editurii clujene pentru noile publicații, astfel la evenimentul care a avut loc la Centrul Cultural a fost prezentă editoarea Nadia Farcaș, însoțită de scriitorii și criticii literari Eugen Cojocaru și Victor  Măruțoiu. Momentele muzicale au fost asigurate de către Corina Ofelia Corpodean.

Maria Trif a revenit în fața publicului cu al patrulea volum de versuri intitulat Verde-Târziu,  un volum apreciat de critici, considerat a fi o evoluție importantă în lirica autoarei. În mod deosebit a fost remarcată esența și spiritul patriotic al unora dintre poeme, dar și culoarea proaspătă și matură a poemelor din volum.

Prozatoarea Eugenia Petrușe a fost prezentă pentru prima dată în fața publicului cugirean cu microromanul Furtuni, a doua carte a autoarei, un volum de proză socială foarte bine primit de critici. Cel mai probabil nu vom aștepta prea mult continuarea acestor scrieri și desigur reîntâlnirea cu publicul cugirean.

Atmosfera evenimentului deschis de către Diane  Dobrean, director al Centrului Cultural Cugir, în calitate de gazdă, a fost cât se poate de elevată prin prisma discursurilor invitaților, presărate cu un umor fin care a adus zâmbetul pe fețele participanților. Nu a lipsit nici tonul prietenesc dat de familiile și prietenii autoarelor, dar și de cercul de iubitori ai literaturii de la poalele Drăganei.

De menționat este și faptul că un eveniment similar a avut loc cu o zi înainte, respectiv joi, 28 aprilie la Cluj-Napoca, în cadrul Bibliotecii Județene Octavia-Goga. La prezentarea clujeană a volumelor cugirencelor noastre, au mai participat poetul, prozatorul și criticul literar Silviu Guga, fondator și editor coordonator al revistei Cenaclul de la Păltiniș, revistă în care poeta Maria Trif a publicat de mai multe ori, dar și Radu Părpăuță, scriitorul ieșean care a semnat prefața romanului Furtuni al Eugeniei Petruse.

Două evenimente în două locații care au adus tuturor celor prezenți bucuria frumosului oferit de autoare și întregit de toți cei prezenți, oameni de literatură și publicul care a fost unul extrem de călduros și receptiv.

 Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 15 mai 2024: Ziua Porților Deschise, la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Direcția de Asistență Socială Cugir vă invită să participați la prima ediție a Zilei Porților Deschise la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus, în data de 15 mai 2024, începând cu ora 10.00.

În sediul de pe strada Victoriei, Nr. 5 (fosta alimentară Zaharia) veți avea posibilitatea de a cunoaște și interacționa cu familia Lotus, formată din seniori și profesioniști DAS Cugir, putând vedea la noi acasă cum se nasc interacțiuni între generații, cum se creează produse artizanale și mai ales amintiri, într-un mediu cald, profesionist și iubitor.

Vă așteptăm, așadar, să deveniți parte a centrului Lotus și să ne bucurăm, împreună, de o zi în familie!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir