cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Drumul istoric ce face legătura între Cugir și Romoșel va fi asfaltat

Drumul istoric ce face legătura între Cugir și Romoșel va fi asfaltat

Publicat în 30.11.2019 la ora 12:00

Drumul istoric ce face legătura între două județe învecinate, respectiv Valea Dăii (Cugir, Alba)– Romoșel (Romoș, Hunedoara) va fi asfaltat și de administrația locală din Cugir, cu resurse de la bugetul local.

Primăria comunei Romoș a reușit deja să modernizeze parte din acest drum, până la limita cu județul Alba. 2,423 kilometri de drum comunal (Km 0+000-Km 2+423) au fost asfaltați  în cadrul unui proiect finanțat de la bugetul național prin PNLD II, proiect a cărui valoare se ridică la suma de 3.553.345 lei.

Pe partea către Romoșel, Hunedoara, drumul DC 48B  a fost asfaltat, se circulă pe o bandă de circulație, are lățimea de 4 metri. Au fost efectuate lucrări de consolidări la taluzuri cu ziduri din beton, s-a rezolvat scurgerea apelor de suprafață din zona drumului prin șanțuri și rigole.

Pentru a rezolva definitiv problema zecilor de cetățeni care tranzitează zilnic acest drum, scurtând distanța între Cugir (Alba) și Vaidei, Pișchinți, Romoșel sau Romos (Hunedoara), Primăria Cugir a întocmit documentația necesară pentru continuarea asfaltării acestui drum, cam în aceiași parametri de funcționare.

Deocamdată va fi supus aprobării consilieriilor locali doar proiectul de reabilitare a drumului, faza DALI, urmând a anul viitor să fie prinsă în bugetul local suma necesară reabilitării a celor 2,6 km de drum rămas nemodernizat.

Drumul pornește din strada Nicolae Copernic, urmând apoi Valea Dăii, înconjoară la bază Cetatea dacică Singidava, până la limita cu Hunedoara. În prezent drumul este într-o stare precară, fiind pietruit dar cu ogașe mari în pământ, făcute de tranzitul mașinilor de tonaj greu sau de tractoare. Modernizarea presupune o îndreptare a drumului, rezolvarea scurgerilor de ape de pe terasament, asfaltare până la limita cu Hunedoara.

Drumul de legătură dintre Cugir și Romoșel, pe Valea Dăii, este menționat încă din anul 1493, deși vechimea lui se pierde în negura timpului.

FPTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 1718 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.