Rămâi conectat

Administraţie

Drumul de pe Râul Mare riscă să rămână în „epoca de piatră”. Direcţia Silvică Alba și Romsilva refuză să-l cedeze Primăriei Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În demersul său de a-şi dezvolta turistic zona montană, prin preluarea şi ulterior prin modernizarea drumului forestier Râul Mare-Şurianu, Cugirului i se pun primele piedici la nivel judeţean, de către Direcţia Silvică Alba, şi apoi la nivel naţional, de către Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA.

Cele două instituţii au răspuns negativ la solicitarea Primăriei Cugir ca drumul şi terenul aferent lui să fie trecute în domeniul public al oraşului şi în administrarea consiliului local, în prezent ele fiind în domeniul public al statului şi în administrarea RNP Romsilva.

Turismul în zona de munte este văzut de către conducerea administraţiei locale ca una dintre oportunităţile viitoare de dezvoltare economică a oraşului, cu condiţia amenajării optime a infrastructurii rutiere.

„Cugirul poate, trebuie şi are dreptul să beneficieze de oportuniţăţile turistice ale zonei în care se află. Vrem să modernizăm drumul Râul Mare-Şurianu, care este cea mai rapidă cale de acces către Domeniul Schiabil, însă nu putem face acest lucru decât dacă devenim proprietari asupra drumului. Din păcate, demersul nostru întâmpină primele piedici, însă vom continua să parcurgem toţi paşii legali necesari, pentru că nu putem permite să pierdem o oportunitate de dezvoltare economică”, a precizat primarul Adrian Teban.

Primăria Oraşului Cugir consideră că avizele negative date de cele două instituţii sunt nu doar neîntemeiate, ci şi lovite de nulitate. Din acest motiv, autoritatea locală a formulat plângeri prealabile către Direcţia Silvică Alba şi RNP Romsilva, solicitând revenirea asupra hotărârilor luate. În primul rând, se reclamă o încălcare a competenţelor expres prevăzute de lege în cazul ambelor decizii.

Concret, Hotărârea nr. 57/14.10.2020 a Comitetului Director al Direcţiei Silvice Alba este lovită de nulitate din simplu motiv că instituţia în cauză nu are atribuţii de avizare privind trecerea drumului forestier Râul Mare-Şurianu în proprietatea publică a oraşului Cugir. „Conform Ordinului nr. 1019/2019, asupra deciziei de emitere a avizului are competenţă doar Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva şi nicidecum un organ colegial al unei unităţi din subordinea Directorului General al RNP – Romsilva” se arătă în plângerea prealabilă formulată de Primăria Cugir.

Tot nulă, pe motiv de încălcare a competenţelor, este considerată şi adresa prin care Directorul General RNP Romsilva comunică faptul că „nu se poate emite avizul”. În fapt, solicitarea Primăriei Cugir nici măcar nu a fost dezbătută de către Consiliul de administraţie al instituţiei, cel în măsură să ia o decizie în acest sens.

Administraţia locală cugireană reclamă inclusiv lipsa unor motivaţii temeinice şi corespunzătoare. Argumentul că „drumul forestier în cauză deserveşte în totalitate fond forestier proprietate publică a statului” este considerat contrar adevărului, deoarece o porţiune din acesta, respectiv 6,60 km este proprietatea Oraşului Cugir, iar drumul deserveşte alte şapte suprafeţe de pădure aflate în proprietatea altor primării, consilii locale şi composesorate. În neconcordanţă flagrantă cu adevărul şi cu legislaţia în vigoare este considerat şi argumentul că prin trecerea drumului în proprietatea Cugirului s-ar falimenta Ocolul Silvic Cugir, în fapt, conform legislaţiei din domeniu, acesta având în continuare dreptul să folosească ca şi în prezent acest drum forestier”. În plus, ne întrebăm retoric dacă explotarea fondului forestier pe un drum modernizat scade sau creşte rentabilitatea” mai precizează edilul Cugirului.

Primăria Oraşului Cugir este decisă să apeleze la toate mijloacele legale, obiectivul demesrului fiind dezvoltarea turismului în zona Cugir şi impulsionarea economică a oraşului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Avatar

    Carcotas

    22.12.2020 la 23:32

    „Vrem să modernizăm drumul Râul Mare-Şurianu, care este cea mai rapidă cale de acces către Domeniul Schiabil” / CORECTARE – Drumul Raul Mare – Surianu este cel mai „scurt” dar nu este cel mai „rapid” … Ar putea fi cel mai „rapid” pentru cugireni sau pt. cei care vin din Vestul sau Nord – Vestul tarii DOAR dupa modernizare si asfaltare… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administraţie

Prin punerea în funcţiune a unei centrale fotovoltaice „Parcul Industrial Cugir” devine prosumator

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Parcul Industrial Cugir” pune în funcţiune o centrală fotovoltaică, prin care va putea acoperi mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională. Recent, a fost finalizată investiția privind punerea în funcțiune a unei centrale fotovoltaice amplasată pe acoperișul-terasă al Halei de producție nr. 4 în incinta societății.

„Astfel, energia produsă în această centrală acoperă o mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională, iar cantitatea de energie produsă și neconsumată se introduce în sistemul electric național (SEN).

Prin urmare, societatea Parcul Industrial Cugir SA deține și calitatea de prosumator, având Certificat de racordare și producere emis de Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba”, se arată într-un raport de specialitate ce însoţeşte un proiect de hotărâre cu privire la acordarea unui mandat special reprezentantului Judeţului Alba în Adunarea Generală a Acţionarilor, Simion Creţu, proiect aprobat în şedinţa ordinară din noiembrie a Consiliului Judeţean Alba.

Potrivit unei adrese transmise CJ Alba, se solicită acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Alba pentru completarea obiectului secundar de activitate, cu activitatea „Producția de energie electrică – Cod CAEN 3511”. Prin urmare, se impune modificarea art.6 din Actul constitutiv al societăţii, Obiectul secundar de activitate al Întreprinderii Publice – Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA prin completare obiectului secundar de activitate cu Cod CAEN 3511 Producția de energie electrică.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA.

În aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 şi a anexelor sale. Principali indicatori care se vor modifica sunt veniturile totale, de la 1.628.800 de lei la 1.729.395 de lei, și cheltuielile totale, de la 1.540.708 lei la 1.635.895 de lei. În consecinţă, se observă o creștere a profitului brut, de la 88.092 de lei la 93.500 de lei.

Operatorii economici pot proceda la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli atunci când, din motive temeinic justificate, sunt necesare modificări ale nivelului indicatorilor economico-financiari aprobați iniţial, în cazul de faţă în 26 ianuarie 2023.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Contracte de finanțare în valoare de 33,8 milioane de lei, pentru investiții cu fonduri din PNRR, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, au fost semnate cinci contracte de finanțare nerambursabilă între orașul Cugir și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru realizarea unor investiții cu fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit primarului Adrian Teban, este vorba despre proiecte în valoare de peste 33.800.000 de lei (fără TVA) prin care administrația locală își propune să reabiliteze și să eficientizeze mai multe clădiri publice.

„Majoritatea contractelor semnate astăzi vizează obiective ce aparțin infrastructurii învățământului local și reprezintă o completare la cele 6 proiecte cu fonduri europene pe care le avem în momentul de față în implementare. Așadar, avem șansa ca prin PNRR să reabilităm și clădirile celorlalte instituții care nu au fost eligibile prin POR și astfel să avem o rețea școlară modernizată în totalitate”, susține edilul.
Potrivit acestuia, trei dintre contractele semnate sunt destinate eficientizării energetice a Liceului Teoretic „David Prodan”, precum și valorificării clădirilor ce-i aparțin, iar altul se referă la reabilitarea căminului din cadrul Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu”.

Cele cinci proiecte finanțate prin PNRR vor fi implementate pe parcursul a 24-25 de luni.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic în orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară realizarea proiectului „Construire parc fotovoltaic în orașul Cugir”, propus la finanțare din Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei”, derulat de Ministerul Energiei.

Potrivit HCL Cugir nr. 227/14.11.2023, valoarea totală a proiectului este în cuantum de 7.591.031,54 de lei cu T.V.A., din care valoarea totală eligibilă 5.752.481,54 lei și valoarea neeligibilă 1.838.550 lei.

Aleșii locali au mai aprobat contribuția proprie în proiect, a 1.838.550 de lei, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului. Cuantumul lucrărilor va fi prevăzut în bugetul Orașului Cugir pentru perioada de realizare a investiției, în cazul obținerii finanțării.

Principalele activități din cadrul proiectului, care vor duce la înființarea parcului fotovoltaic, sunt următoarele:

– prelucrarea terenului pentru aplatizarea curbelor de nivel abrupte;
– taluzarea și compactarea pământului; înființarea căilor de acces pentru activitățile de mentenanţă;
– montarea structurii metalice de susținere în fundații izolate din beton;
– montarea de panouri fotovoltaice cu puterea instalată de minimum 410 W;
– montarea invertoarelor trifazate pe suporți speciali.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir