Actualitate
Dr. Terezia Boruah: “Mă voi preocupa de derularea unor proiecte cu finanţare externă pentru dotarea laboratorului de analize al Spitalului Orăşenesc Cugir”
Sosită recent de la o reuniune internaţională de chirurgie, medicul chirurg Terezia Boruah (foto) de la Spitalul din Cugir ne-a declarat că în cadrul forumului organizat de mai multe instituţii în domeniu, a prezentat câteva lucrări de specialitate, afirmând totodată că eforturile pentru îmbunătăţirea activităţii chirurgicale în cadrul Spitalului Orăşenesc Cugir vor fi continuate şi în perioada următoare.
“Am început studiile de doctorat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Tema cercetării doctorale va viza tratamentul modern al tumorilor stromale gastrointestinale. Desfăşurarea acestei cercetări doctorale va permite, în parteneriat cu Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, derularea unor studii care să aducă îmbunătăţiri metodelor de diagnostic şi tratament al tumorilor stromale gastrointestinale. De asemenea, pe parcursul studiului doctoral, vor fi derulate o serie de proiecte cu finanţare externă, a căror finalitate va fi îmbunătăţirea dotării actuale a laboratorului de analize a Spitalului Orăşenesc Cugir”, ne-a declarat medicul chirurg. În opinia sa, o altă preocupare mai veche o reprezintă îmbunătăţirea cunoştinţelor în domeniul malpraxisului medical. În urma unui examen de admitere, a început un master de malpraxis în practica medicală, desfăşurat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Acest studiu de master, primul din ţară de acest fel, acreditat şi recunoscut la nivel european, îşi propune să asigure medicului o serie de competenţe absolut necesare desfăşurării unei activităţi medicale de calitate. “Am considerat că este nevoie de cunoaşterea regulilor care stau la baza unei bune practici medicale, cu decizii medicale bazate pe argumente ştiinţifice, capacitatea de a alege modalităţile corecte de tratament, formarea unor abilităţi practice privind aplicarea ghidurilor şi protocoalelor în practica medicală. Un rol important în această ecuaţie îl va juca formarea de abilităţi practice privind indicarea procedurilor intervenţionale în diagnostic şi tratament, cunoaşterea vulnerabilităţilor sistemului medical, cunoaşterea măsurilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de malpraxis, înţelegerea respectării principiilor eticii şi deontologiei medicale, respectarea drepturilor şi valorilor pacienţilor ş.a.”, a conchis dr. Terezia Boruah.
Constantin Predescu
Actualitate
20-22 septembrie 2024: Toamna Cugireană, pe Stadionul „Parc”. Vezi programul
Toamna Cugireană – 2024 va avea loc în intervalul 20-22 septembrie la Stadionul Parc, Cugir. Vă așteaptă 3 zile de distracție, tradiții și voie bună, într-o atmosferă autentică a toamnei!
„Readucem la viață istoria glorioasă a strămoșilor noștri prin spectaculoasele evenimente de reconstituire istorică din cadrul Festivalului Dacic Singidava. Atmosfera magică a serilor va fi completată de nume mari ale scenei, care vor transforma fiecare moment într-unul de neuitat, prin concerte vibrante și spectacole speciale dedicate Toamnei Cugirene. Vino să retrăiești trecutul și să te bucuri de un prezent plin de muzică, tradiție și bucurie!”, au transmis organizatorii.
PROGRAMUL TOAMNA CUGIREANĂ 2024
Vineri, 20 septembrie – Bulevardul pietonal Al. Sahia
Ora 20.00 – Festivalul dacic Singidava
Paradă cu torțe, muzică și dansuri de inspirație antică
Sâmbătă, 21 septembrie – Stadionul Parc
Ora 10.00 – Festivalul dacic Singidava
Ateliere și jocuri interactive specifice perioadei antice
Ora 12.00 – Tur ghidat pe Via Transilvanica spre Cetatea Dacică Singidava
Ora 17.00 – Bătălia pentru Singidava
Echipamente și tehnică militară, ritualul de incinerare dacic
Ora 19.00 – Concerte
Subcarpați – Mihail Band – Cimpoierii din Transilvania
În deschidere trupe locale: The Beat, Blue Shadow, Fanfara Cugir, Clasa de percuție
Entertainment și focuri de artificii
Duminică, 22 septembrie
Ora 10.00 – Ziua Recoltei – Piața de Sus
Târgul producătorilor locali
Recital de folclor, momente de dans popular și concert cu Fanfara Cugir
Ora 11.00 – Festivalul dacic Singidava – Stadionul Parc
Tabără de meșteșuguri și ateliere muzicale, jocuri specifice perioadei antice, întreceri sportive
Ora 15.00 – Paradă folclorică – Bulevardul Al. Sahia
Ora 16.00 – Spectacol folcloric – Stadionul Parc
Ansamblul folcloric și orchestra Jidvei România și invitații: Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Daria Gâdea
Recital Ionela Moruțan și Taraful Cugir
Participă ansamblurile: Bihorul, Potaissa, Valea Mureșului, Leleșana, Someșul, Câmpul Pâinii.
Actualitate
Cuplurile fin Cugir care în acest an împlinesc 50 ani de căsătorie, sărbătorite pe 1 Octombrie 2024
Primăria orașului Cugir organizează nunta de aur pentru cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Înscrierile se fac la Centrul Cultural Valentin Uritescu.
„În fiecare an sărbătorim 1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și totodată familiile care aniversează 50 de ani de căsătorie. Invităm și pe această cale cuplurile pentru care acest an este dedicat celebrării Nunții de aur să participe la ceremonia aparte, dedicată dumnealor. Înscrierea se face la sediul instituției Centrului Cultural Valentin Uritescu Cugir, iar pentru mai multe detalii vă așteptăm să ne vizitați sau ne puteți contacta online aici ori la numărul de telefon 0258755767”, au transmis reărezentanții Primăriei orașului Cugir.
Actualitate
Rechizite și dulciuri pentru copiii din Cugir
Un gest de suflet al Parohiei Ortodoxe române – Cugir 2 (Biserica Sf. Gheorghe Cugir) a adus lumină și speranță în sufletele mai multor copii.
Cu sprijinul preotului paroh, Adrian Ioan Aldea și al unor enoriași devotați, zeci de copii prezenți la Te Deum-ul organizat cu prilejul noului an de școală în locașul de cult au primit daruri cu ocazia începerii noului an școlar.
Ei au primit cu inimile pline de bucurie și recunoștință daruri constând în plase cu rechizite școlare (penare complete, caiete, creioane colorate, pixuri, plastilină ș.a.).
Pe lângă rechizitele școlare, copiii au fost întâmpinați și cu dulciuri și fructe, simboluri ale grijii și dragostei pe care Biserica o poartă pentru fiecare dintre ei.
Acest sprijin oferit aproape în fiecare copiilor reprezintă mai mult decât un simplu ajutor material, este o șansă la educație și la un viitor mai bun pentru acești tineri, care au astfel cât de cât cele necesare pentru a merge la școală și a-și continua studiile.
„Prin aceste gesturi de iubire creștină, Biserica nu doar că sprijină educația, ci și reînnoiește speranța în inimile acestor copii, arătându-le că nu sunt singuri în fața provocărilor vieții. În fiecare ghiozdan se află nu doar rechizite, ci și un strop de credință, de încurajare și de binecuvântare pentru un nou an școlar plin de realizări”, a dorit să precizeze părintele Adrian Aldea.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 5 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro