cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Dorin N. Uritescu își va lansa mâine la Cugir două volume de poezie

Dorin N. Uritescu își va lansa mâine la Cugir două volume de poezie

Publicat în 06.10.2014 la ora 17:53

Casa de Cultura CugirCasa de Cultură a oraşului Cugir va găzdui mâine, 7 octombrie 2014, începând cu orele 17.00, un eveniment cultural de excepţie la care sunt aşteptaţi să participe toţi iubitorii de poezie. Este vorba de lansarea a două volume ale scriitorului Dorin N. Uritescu, născut la Cugir, în localitatea Vinerea.

Nume de referinţă în lingvistica românească a ultimelor decenii, Dorin N. Uritescu se înfăţişează pentru a doua oară publicului cugirean ca poet şi nu ca om de ştiinţă. Astfel, după lansarea volumului de versuri Pe Rio Costa din luna aprilie a.c., concetăţenii au ocazia să descopere în cele două opere un poet autentic, original, sensibil şi profund.

Volumul „Cântece de logodnă” de Dorin N. Uritescu focalizează tema poetică pe multiplele și diversele etape ale manifestării iubirii, de la cele mai inocente gesturi și simţiri până la complexele concretizări mature, urmându-le în exclusivitate pe perioada dinainte de actul social al căsătoriei atât civil, cât şi religios. Poetul consideră logodna ca starea curată a iubirii totale, fără minciună, a ambilor parteneri. Surprinde tipologia poetică a logodnei subliniată în titluri explicative: Ritualul secret al logodnei, Statornic peţit, Prima logodnă, Logodna nu cunoaşte divorţul, Periplul logodnei, … unele dintre baladele de iubire fiind cu final surprinzător de satiră-pamflet, cu notă hazlie: Logodna la distanţă, Logodna ratată, altele oglindesc intruziunea politico-socială de neiertat: Logodna curmată. Versurile sunt originale şi compuse inteligent, simplu, expresiv, într-o perioadă în care autorii de poezie se chinuie s-o facă alambicat în numele unei modernităţi neînţelese.

Poetul Dorin N. Uritescu oferă cititorilor şi o frumoasă poezie a credinţei: ”Rugi și porunci” fiind o culegere de destăinuiri cu privire la starea ieşirii din păcat a fiinţei creştine. Din mărturisirile celui plecat pe drumul pocăinţei rezultă conştientizarea măreţului scop al existenţei omeneşti care este mântuirea.

Sunt surprinse aspecte ale păcătuirii: Mândria, Vorbirea de rău a aproapelui, Lăcomia… Alte destăinuiri surprind momentul critic al renunţării la ispite: Viaţa jertfelnică, Ascultarea, Mântuirea…

Poetul dă dovadă în versuri originale şi inteligent construite de o sensibilitate profundă şi o înţelegere a păcatului neîntânită în poezia noastră contemporană.

Ambele creaţii pot fi percepute de cititori de la vârsta adolescenţei la cea a senectuţii cu profit afectiv şi ideatic necesar înţelegerii lor morale şi spirituale.

Casa de Cultură a Oraşului Cugir îi aşteaptă pe toţi cei care apreciază lectura de calitate şi îi asigură că, citind volumele scriitorului Dorin N. Uritescu vor avea o revelaţie şi se vor convinge că marele lingvist este şi un autentic poet.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 422 ori

Dorin N. Uritescu își va lansa mâine la Cugir două volume de poezie
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *