Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Doi elevi de la Colegiul Național „David Prodan” Cugir, calificări la faza finală a Olimpiadei de Tehnologia Informației

cugirinfo.ro

Publicat

în

Având în vedere faptul că colegiul nostru are și un profil de informatică, e normal ca elevii noștri pasionați de acest domeniu să participe la concursuri specifice acestui domeniu- cel mai recent fiind Olimpiada de Tehnologia Informației și Comunicării sau T.I.C. cum îi spunem noi prescurat.

Anul acesta, colegiul nostru se bucură de performanţa deosebită a doi elevi, Ilie Rareș din clasa a X-a pregătit de doamna profesoară Crăciun Janeta și Nagy Alexandru din clasa a XII-a pregătit de domnul Badea Marius – ambii studiază profilul matematică informatică – s-au calificat la etapa națională. Numărul elevilor noștri calificați până acum la etapele naționale ale olimpiadelor a ajuns astfel la 6.

Cei doi elevi ne-au mărturisit următoarele:

Nagy Alexandru – clasa a XII-a: „Înainte de toate, mă bucur foarte mult că voi putea sa-mi reprezint (din nou!) liceul la etapa națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației, care va avea loc luna viitoare, pe 26 mai, la Târgoviște. Ca și anul trecut, când am auzit că se desfășoară olimpiada de TIC nu am ezitat nici o secundă și am participat, reușind astfel să obțin locul I la etapa județeană. Proba a avut un grad de dificultate mediu spre greu. Mărturisesc că aștept cu nerăbdare faza națională, deoarece cred că va fi o experiență inedită, mai ales că voi putea concura alături de alți colegi foarte buni din țară, dar, cu siguranță, va fi și o ocazie perfectă de a cunoaște oameni noi și de a mă familiariza mai mult cu orasul Târgoviște. De asemenea, pe lângă Olimpiada de Tehnologia Informației, am participat la concursul Microsoft Office Specialist, acreditându-mă cu 900 de puncte din 1000 în aplicația Word 2019 și obținut locul 6 pe țară. Competiția se va desfășura pe 2 mai și va fi una cu miză mare: câștigătorul pleacă la mondiale în SUA. Sper să mă pot califica și să aduc un premiu important. Nu pot să nu închei fără să spun că am avut cei mai frumoși ani de liceu, chiar dacă acest lucru a însemnat să mă mut din Alba Iulia și să locuiesc la Cugir, oraș de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Mulțumesc încă odată tuturor profesorilor care m-au susținut în toți acești ani de liceu și pentru toată deschiderea primită. Nu în ultimul rând, țin să-i mulțumesc pe această cale și domnului profesor Marius Badea, care m-a susținut și ajutat să obțin un rezultat cu care pot onora din nou liceul.”

Ilie Rareș – clasa a X-a: „Încă din generală mi-a plăcut ceea ce făceam la orele de TIC, iar la liceu au început să îmi fie utile lucrurile învățate. Olimpiada de TIC îmbină utilul cu plăcutul, deoarece te provoacă să îți folosești simțul artistic în rezolvarea cerințelor. Pentru mine a fost o experiență interesantă și un stimul care mă face să persist în acest domeniu, deoarece mi-am dat seama de ce sunt capabil și de ce pot dovedi. Doresc să-i mulțumesc și pe această cale doamnei profesoare Crăciun Janeta care m-a sprijit în tot demersul meu concretizat cu această calificare la etapa națională.”

Îi felicităm pentru reușita lor, ne bucurăm că prin ei pentru a 6-a oară în acest an numele Colegiului Național „David Prodan” ajunge la etapele naționale iar la acestă disciplină în doi ani consecutivi și le urăm mult succes la proba care va urma.

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Andreea Maria Cârjean și Irina Rita Codrea, eleve ale Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, Mențiune și Medalie de argint la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Etapa Națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică – ediția a IV-a s-a desfășurat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada 29 mai – 2 iunie 2024.

Organizatorii competiției, Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus – centru UNESCO au reunit 250 de participanți la cele două categorii: juniori și seniori.

Echipa Școlii Gimnaziale Singidava Cugir, formată din elevele Cârjean Andreea Maria și Codrea Irina Rita, coordonată de către prof. Predescu Stela a participat la secțiunea Științe fundamentale, categoria juniori cu proiectul ”Miracolul perfecțiunii: fractali fascinanți creați de natură”. Prin muncă, multă creativitate, rigurozitate științifică dar și pasiune pentru cercetare, elevele au adus performanță și mândrie școlii, obținând Mențiune din partea Ministerului Educației (locul IV cu 93 de puncte) și Medalie de argint din partea Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Olimpiada reprezintă o competiţie interdisciplinară ce îşi propune să formeze şi să dezvolte competenţele specifice creativităţii în domeniul ştiinţific, tehnologic şi ingineresc la elevii din clasele V-XII. Participanţii au prezentat soluţii inovative şi tehnice pentru problemele actuale ale societăţii, contribuind astfel la atragerea tinerelor talente spre aceste domenii esenţiale, iar juriul a fost format din cadre didactice şi cercetători din universităţi de renume din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Craiova.

Proiectele prezentate au variat de la modele şi prototipuri la prezentări grafice şi postere, toate încercând să rezolve sau să explice diverse probleme ale comunităţii.

Lucrând împreună, oamenii își cunosc abilitățile și personalitatea, astfel că se apropie unii de ceilalți și devin mai puternici. Acest lucru a reușit doamna prof. coordonator Stela Predescu să insufle echipei pe care a coordonat-o și a condus-o spre succes. Felicitări tuturor: elevi, profesor, părinți!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Echipa de fotbal a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, locul cinci la Cupa ING Under 14

cugirinfo.ro

Publicat

în

Echipa de fotbal a Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir a terminat pe locul cinci la Cupa ING Under 14 (în fapt este vorba despre faza finală a ONSȘ), un rezultat de apreciat pentru echipa pregătită de Traian Avram.

Fotbaliștii cugireni (clasele VII-VIII) au trecut de faza județeană, calificându-se la etapa zonala de la Drobeta Turnu Severin, alături de reprezentantele județelor Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. În grupă a fost o remiză (1-1) cu Hunedoara și o victorie (4-1 cu Caraș-Severin), rezultate în urma cărora s-a obținut prima poziție și implicit calificarea în finala mare, adjudecată după succesul cu LPS Banatul Timișoara (2-0). Școala Gimnazială „Singidava” Cugir a ocupat astfel locul întâi și s-a calificat la faza națională disputată la Târgoviște.

La turneul final reprezentanta Albei a întâlnit, în grupă, pe LPS Cluj (1-8), LPS „Mircea Eliade” București (1-3) și LPS Iași (4-5). Competiția a fost câștigată de LPS Cluj, care a învins LPS Iași în finală, în fapt două dintre oponentele Cugirului în grupă. Au urmat disputele pentru pozițiile 5-8 la turneul final, ambele câștigate, cu Școala Gimnazială Valul lui Traian (scor 8-0) și LPS „Mircea Eliade” București (scor 4-0).

„Rezultatul este meritoriu, ținând cont că am ajuns între primele formații din țară și am întâlnit echipe din localități cu alte posibilități de selecție”, a spus profesorul Traian Avram.

Lotul a fost format din portarii Raul Petrescu și Iulian Almășan, fundașii Andrei Perjeriu, Paul Gyapias, Tudor Siriteanu și Adelin Mihăilă, mijlocașii Bogdan Avram, Patrick Mitea, Iulian Buta și Grațian Timofte, atacanții Florin Lakatoș și Rareș Mitiu. Bogdan Avram, fiul antrenorului, a fost căpitanul și golgheterului formației din Cugir, cu 7 reușite.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Nicoletta Huștiuc, profesor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, participantă la proiecte eTwinning, de colaborare internațională

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nicoletta Hustiuc, profesor la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, și colega sa, Mihaela Manciulea, profesor la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” București, au participat cu succes la două proiecte eTwinning de renume: „I’am the Ambassador of Goodness” și „Decodable STEAM Readers”.

Proiectele eTwinning sunt recunoscute pentru promovarea colaborării internaționale și utilizarea tehnologiilor moderne în educație, contribuind la dezvoltarea competențelor digitale și interculturale ale elevilor și profesorilor.

În cadrul acestor proiecte, profesorii și elevii au utilizat intensiv diverse instrumente web, creând un mediu de învățare interactiv și captivant. Platformele și aplicațiile online au facilitat colaborarea și au permis partajarea rezultatelor muncii în mod eficient, integrând noile tehnologii în procesul educațional zilnic.

Proiectul „I’am the Ambassador of Goodness”, desfășurat pe parcursul a trei luni, a avut ca scop promovarea bunătății față de natură, oameni, animale și obiecte. Elevii au învățat să aprecieze și să protejeze mediul înconjurător, să fie empatici și să ofere ajutor celor din jur. Activitățile desfășurate au avut ca obiectiv insuflarea unor valori morale și etice, pe care copiii le-au transmis și familiilor lor, contribuind la formarea unor comunități mai bune și mai unite. Proiectul a fost realizat în colaborare cu parteneri din Turcia, atât de la grădinițe, cât și din ciclul primar, fiind integrat în curriculumul românesc.

Proiectul „Decodable STEAM Readers” a presupus activități lunare diverse, precum storytelling, teatru kamishibai, activități de codare înscrise pe Code Week, cu certificare europeană, și activități STEAM. Povestirile lui Eric Carle, incluse în proiect, au adus bucurie copiilor și au stimulat creativitatea lor. Cărți precum „Mica Sămânță”, „Omida cea Flămândă”, „Micul Nor” și „Tati, adu-mi luna de pe cer” au fascinat elevii și au fost punctul de plecare pentru activități educative inovative. Parteneriatul cu colegi din Grecia și Turcia a adus o dimensiune internațională valoroasă, contribuind la succesul proiectului.

La finalul acestor inițiative, Nicoletta Hustiuc și Mihaela Manciulea se simt împlinite și mândre de realizările lor.

„Colaborarea noastră, începută încă din timpul liceului pedagogic, continuă să se dezvolte prin parteneriate și colaborări naționale și internaționale, demonstrând puterea educației de a uni și de a crea schimbări pozitive în comunitate”, ne-a declarat prof. Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir