cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Disputa privind anul în care Cugirul a devenit oraş a luat sfârșit

Disputa privind anul în care Cugirul a devenit oraş a luat sfârșit

Publicat în 13.05.2013 la ora 15:55

Controversata dispută privind anul în care Cugirul a devenit oraş a fost clarificată recent în baza unui document oficial care nu lasă loc la interpretări. În urma unor demersuri susţinute de către Asociaţia ProCugir condusă de preşedintele Aurel Voicu, fost primar şi viceprimar al localităţii s-a dovedit în mod oficial că anul înregistrării Cugirului ca oraş este 1960 şi nu anul 1968, aşa cum în mod eronat apare în unele documente susţinute de autorităţile locale, diverse asociaţii sau persoane.

decret-oras-cugir-1960La baza acestor clarificări există o scrisoare sosită pe adresa Asociaţiei ProCugir, de la Parlamentul României -Camera Deputaţilor, Centru de Informare a Cetăţeanului- Registratura, prin care se pun la dispoziţia solicitantului următoarele documente: Anexa la Decretul nr. 12 emis de Prezidiul Marii Adunări Naţionale, publicat în Buletinul Oficial nr.1/10 ianuarie 1956 (Decretul completează Legea nr 5/1950), anexa în care localitatea Cugir era menţionată a fi comună; Anexa la Legea nr. 3/1960, pentru îmbunătăţirea împărţirii administrative a teritoriului Republicii Populare Române, publicată în Buletinul Oficial nr. 27/27 decembrie 1960, anexa în care localitatea Cugir era menţionată a fi oraş, aparţinând raionului Orăştie, regiunea Hunedoara.

  “A fost o acţiune destul de greoaie întrucât atât de la direcţiile judeţene Alba şi Hunedoara, ale Arhivelor Naţionale, cât şi de la Primăria Cugir am primit doar răspunsuri fără dovezi. Acum avem confirmarea oficială care nu mai lasă loc la vreo nelămurire cu privire la data declarării ca oraş a localităţii Cugir”, a precizat preşedintele ProCugir ing. Aurel Voicu.

Acest articol a fost citit de 407 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.