Rămâi conectat

Actualitate

Din oraşul cu cei mai mulţi muncitori, Cugirul a ajuns să aibă cei mai mulţi pensionari. Aceştia îşi doresc o pensie decentă şi eliminarea pensiilor speciale

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Viaţa pensionarilor este una deloc uşoară, fapt pentru care mai multe persoane, cât şi organizaţii reprezentând persoanele de vârsta a III-a au făcut numeroase memorii către guvernanţi, în care li se solicită luarea unor măsuri care să le asigure o pensie decentă, un trai mai bun. B.N., un lider neoficial, dar o voce mai activă a unei organizaţii de pensionari din Cugir, ne-a vorbit despre nemulţumirile persoanelor aflate la pensie, dar şi despre dorinţele lor.

Printre acestea amintea de creşterea valorii punctului de pensie, dar şi de acordarea celei de-a 13-a pensii. „Noi ştim că Uniunea Generală a Pensionarilor din România a fost creată în scopul apărării drepturilor noastre, ale pensionarilor, începând cu dreptul la asigurarea unei pensii care să ne ofere un trai decent.

Una dintre măsuri se referă la o creştere mai mare a valorii punctului de pensie. Asta înseamnă că valoarea punctului de pensie duce la creşterea pensiei. Pensia medie în România, la ora actuală, la asigurări sociale de stat este 980 de lei. Este una dintre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană.

O singură ţară o are mai mică decât noi cu câţiva euro. Ne dorim creşterea valorii punctului de pensie la 45 la sută din salariul brut care a stat la baza fundamentării bugetului de venituri şi cheltuieli de asigurări sociale. Actualul guvern şi-a trecut în program să fie aşa, dar într-o perioadă mai lungă decât cerem noi. Noi am cerut acest procent de 45 la sută din 3.131 de lei, cât este actualmente salariul brut, care a stat la fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli de asigurări sociale, încă de la 1 ianuarie 2018.

De asemenea, am cerut şi cerem în numele pensionarilor să li se acorde şi lor a 13-a pensie. De asemenea, vrem ca biletele de transport nefolosite să fie restituite de către pensionari Casei Judeţene de Pensii, iar în schimbul lor să li se acorde fie bani, la o valoare stabilită de această instituţie, fie alimente. Cerem şi încetarea atribuirii pensiilor speciale”, ne-a declarat reprezentantul pensionarilor cugireni.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 29 septembrie 2023: Ziua Porților Deschise, pe șantierul arheologic de pe Cetatea din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 29 septembrie 2023, începând cu ora 10.00 locuitorii Cugirului sunt invitați în șantierul arheologic de pe Cetate, la Ziua Porților Deschise.

În cadrul proiectelor demarate cu privire la promovarea obiectivelor istorice și turistice ale Cugirului, un loc aparte îl ocupă Cetatea dacică.

Astfel, începând din acest an, un grup de arheologi condus de dr. Aurel Rustoiu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, împreună cu studenți și doctoranzi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și de la Academia Română, în cooperare cu Muzeul Național al Uniri din Alba Iulia, au reluat cercetările arheologice în Cetate.

Atât informațiile privind săpăturile mai vechi cât și rezultatele cercetărilor de anul acesta vor fi aduse la cunoștința publicului și a presei vineri 29 septembrie 2023, când va avea loc „Ziua porților deschise în Cetatea dacică de la Cugir”, începând cu ora 10.00. Manifestarea constituie și un preambul al evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” organizat în aceeași zi de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 28 septembrie 2023: O nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 28 septembrie 2023, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Cugir va avea loc o nouă întâlnire a cercului de scriere creativă „Verbum”, în compania scriitorilor consacrați, ori aspiranți, din fiecare comunitate.

Intrarea la cercul de scriere creativă este condiționată doar de apetitul pentru lectură, scris și cultură. Mai mult, autorii celor mai reușite creații literare au șansa de a fi publicați, gratuit, în antologia „Verbum”, publicație anuală a Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, care ajunge în acest an la cea de-a V-a ediție.

Activitățile de joi au loc în cadrul Proiectul 3.19 Verbum, Programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Centrul Cultural Cugir și Primăria Orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Trei străzi din Cugir au rămas astăzi, 26 septembrie 2023, fără a potabilă, în urma unei avari la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

O avarie s-a produs marți, 26 septembrie 2023, la conducta de apă potabilă, din Cugir. Locuitorii de pe trei străzi din oraș au rămas fără apă potabilă până la remedierea defecțiunii.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 26.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Enescu, str. Mihai Eminescu și str. Arieșului din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir