cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Dezbateri pe teme de istorie la Casa Orășenească de Cultură din Cugir

Dezbateri pe teme de istorie la Casa Orășenească de Cultură din Cugir

Publicat în 03.07.2013 la ora 12:08

Timp de două zile, în 6 și 7 iulie, Cugirul devine promotorul unui dialog intercultural în care sunt angrenați profesori de istorie și cadre universitare din Cugir, Cluj-Napoca și Sibiu. Sub denumirea “Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate”, Primăria și Casa de Cultură și-au propus să continue să impulsioneze dezbaterile istorice începute în urmă cu doi ani, odată cu găzduirea evenimentului regional “Diva Deva”.

afis-scoala-de-vara-cugirÎn cadrul comunicărilor științifice, istoricii vor aborda teme precum cultura, religia, tradiția, artă și infrastructură transilvăneană de-a lungul istoriei. Vor fi prezenţi profesori universitari de la Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca: Dr. Pavel Puşcaş, Dr. Corina Moldova, lector universitar Dr. Angelica Puşcaş, Dr. Anca Elisabeta Tatay, Dr. Gabriela Rus, Drd. Valentin Trifescu, Prof. Francois Breda, profesorul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, Dr. Gheorghe Manolache, la care se adaugă istoricii locali Prof. Horea Rotche, viceprimarul Oraşului Cugir, Prof. Nicolae Florea și Prof. Gabriela Urs de la Colegiul Tehnic “I. D. Lăzărescu”.

“Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate«” este un proiect ambițios pentru un oraș care nu este centru universitar, dar care a rezonat în ultimii doi ani la dezbaterile istorice care au avut loc. Valoarea comunicărilor stiințifice care au fost prezentate la Cugir este dovedită de faptul că acestea au fost publicate în decembrie 2011, la Bratislava de către Drd. Valentin Trifescu, în lucrarea »Influențe Austriece și identități regionale în Transilvnia«”, a declarat directorul Casei de Cultură, Rodica Florea care a precizat că acest volum va fi lansat în cadrul evenimentului de sâmbătă și dumincă.

Tot atunci, prof. Univ. Dr. Gh. Manolache își va lansa la rândul său cartea “Resurecția localismului creator – o experiență spirituală în Mitteleuropa provinciilor literare”, ediția a II-a revizuită și adăugită.

“Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate” va avea loc în Sala de Conferințe a Casei de Cultură a Oraşului Cugir, sâmbătă între orele 11.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00, iar duminică între orele 10.00 – 13.00. În această ultimă zi, două ore, între 15.00 și 17.00, vor fi dedicate dezbaterilor și concluzilor legate de subiectele abordate în cadrul comunicărilor științifice.

Sunt aşteptaţi să ia parte la manifestare consilieri locali, cadre didactice, elevi, preoţi, precum şi toţi pasionații de istorie transilvăneană.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 342 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.