Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Dezbateri interdisciplinare având ca temă centrală „Valentine’s Day”, la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Valentine’s Day, ziua îndrăgostiților sărbătorită în fiecare an pe data de 14 februarie, a fost aleasă ca temă  pentru  mai multe activități interdisciplinare desfășurate de către elevii cugireni  la  CDI-ul Colegiului Naţional „David Prodan”. Sărbătoarea inițiată prin legenda Sfântului Valentin cunoscut ca „sfântul patron al îndrăgostiţilor”,  s-a dovedit a fi un teren extrem de generos al dezbaterilor  istorice, filosofice, religioase sau filologice.  
Aflați la un pas de poarta lumii de dincolo de universul școlii, elevii claselor a XII-a ai Colegiului David Prodan, au discutat liber asupra miracolului  iubirii, dragostei și fericirii precum și a manifestărilor violente care îndepărtează omul de misterul acestei forțe generatoare de sensibilitate, emoție, pace sufletească și  viață.
După lectura PowerPoint-ului de către Alexandra Bardan, discuțiile au trecut pragul citatelor înspre viața reală, surprinzând aspectele și fețele cele mai interesante  ale manifestărilor iubirii. Ce poate face un om fericit? banii? lucrurile? familia?prietenii? iubitul?munca? credința? Ce este iubirea? declarații siropoase, cadouri și mese festive sau sentimente nobile,profunde, care te transformă în varianta ta cea mai bună? Avem nevoie de o zi dedicată iubirii?
Concluzia elevilor  a fost că ,,a iubi ”este un verb care implică acțiune, fapte, altruism, empatie,  efortul de a clădi împreună,  de a ne înțelege neputințele, de a ne ierta unii altora greșelile inerente conviețuirii, de a fi  în primul rând îndrăgostiți de viață, cu tot spectacolul ei unic, dăruit tuturor în  fiecare zi! I-au însoțit pe tărâmul filosofiei, îndemnându-i să pună  accentul pe latura spirituală a iubirii mai mult decât pe cea materială,  profesoarele Serafina Oarga și  Tatiana Ungurianu.
 Liceenii Colegiului ,,I.D. Lăzărescu” dintre care amintim pe Cătălin Negru, Gabriel Ghibu, Denisa Avram și Ionela Sandu, împreună cu elevi ai claselor de filologie CNDP – Maria Ciobanu, Oana Fulga, Codruța Ivan și  Ionuț Muntean,  au ales o altă cale de dezbatere  a sărbătorii. După lecturarea powerpointului  au avut de rezolvat fișe de lucru, rebusuri în   lb.engleză și un joc de găsit perechi de îndrăgostiți din lecturile și cunoștințele  lor personale sau ntermediul internetului. Începând cu cunoștințele religioase de unde au numit pe Adam și Eva, Samson și Dalila, descoperirile lor au continuat cu mitologia, istoria, literatura de unde au numit perechile Zeus și Hera, Paris și Elena  din Troia, Antoniu și Cleopatra, Ulise și Penelopa, Tristan și Isolda, Hamlet și Ofelia, Romeo și Julieta sau Eminescu și Veronica Micle. Au fost ajutați  în căutările lor prin labirintul îndrăgostiților de profesorii Ionuț Iancu, Diana Roșu, Liliana Jianu, Tatiana Ungurianu și Cornelia Leu.
,,Micii istorici” ai Școlii Gimnaziale nr. 3, coordonați de prof. Daniela Satmari,  au cercetat  istoricul sărbătorii îndrăgostiților, devenită atât de cunoscută la nivel mondial, cât și modul în care aceasta este sărbătorită în diversele țări ale lumii.  Elevul Mihai David din clasa a XI-a A a lecturat powerpointul, colegii Mark Doszlop, Ștefan AneMari, Raul Negrea, Alexandru Ștefan și Cristian Duma au prezentat referatele pregătite arătând cum  din  America Latină unde ziua Sfântului Valentin este cunoscută sub numele de Ziua Iubirii şi a Prieteniei, în  Brazilia unde este celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton-patronul căsătoriei, sărbătoarea a ajuns în zona asiatică- China, Japonia, Republica Coreea, Singapore, unde Ziua Îndrăgostiţilor a devenit extrem de populară, creând noi tradiţii. În timp ce  au vizionat filme, elevii  au realizat desene și felicitări ce au fost ulterior  expuse în spațiul Cabinetului Documentare Informare urmând ca participanților să le fie înmânate diplome din partea CDI.
Elevii claselor a X-a C și a XI-a A s-au documentat asupra tradițiilor de  Dragobetele autohton din 24 februarie, sărbătoarea străveche ancorată în legendele dacilor. Mihai David a lecturat powerpointul, din care colegii au aflat că în tradiția Dragobetelui, tinerii  se îndreptau cântând către pădure, unde căutau ghiocei și alte flori care anunţau venirea primăverii.  În jurul prânzului tinerele alergau înapoi înspre sat, iar băietii trebuiau să îşi prindă aleasa si să o sărute în faţa tuturor, de aici denumirea ,,Dragobetele sărută fetele”!
Acestea erau  logodnele de Dragobete, care se finalizau cu căsătorii. Fetele  care vroiau să fie cât mai frumoase pentru alesul inimii, foloseau ,,zăpada zânelor”. Dragobetele era o sărbătoare a prietenei temeinice, acum tinerii putând deveni ,,fraţi de cruce”. Grupele constituite au avut de căutat  în dicționare și  pe internet cum se spune ,,Te iubesc!” în cât mai multe limbi cunoscute, să traducă în  alte limbi de circulație cunoscute de ei (franceză, italiană, germană) citate care surprind iubirea, dragostea, fericirea, fiind ajutați în cercetările lor de profesoara Maria Hănțulescu.
Ziua Îndrăgostiţilor se sărbătoreşte în întreaga lume sub diferite nume, chiar și în alte zile decât cele cunoscute de noi, dar concluzia majorității elevilor a fost că iubirea, ,, acest fenomen minunat” ,,bazat pe respect, încredere, sacrificii”, ,, singurul joc în doi din care ieșim amândoi învingători”, ar trebui să fie manifestat în fiecare zi, ca un act normal de conviețuire, nu numai între iubiți ci și între colegi, prieteni, membrii familiei. Am deveni cu siguranță, cu toții mai buni!
prof.doc. Tatiana Ungurianu

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Școlile din Cugir încep anul de învățământ cu lucrări de modernizare aproape finalizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Multe localuri ale instituțiilor de învățământ din Cugir au fost deja modernizate și dotate, însă în anumite situații este necesara relocarea sau comasarea activităților școlare.

Ca urmare a lucrărilor de modernizare care încă mai au loc în unitățile de învățământ din Cugir, activitatea școlară va fi relocată sau comasată în clădirile care pot găzdui aceste activități.

Școala Gimnazială „I. Pervain” va organiza festivitatea de început de an la localul de sus, unde festivitatea va fi comasată cu a celeilalte locații, la ora 08.30 cu toate clasele.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir va da startul anului școlar cu festivități organizate la ora 08.30 pentru ambele cicluri, la localul de pe strada Aleea Constructorului pentru ciclul primar și gimnazial.

Ciclul primar își va desfășura orele de curs la localul de le Aleea Constructorului, iar ciclul Gimnazial la Colegiul Național David Prodan, unde vor învăța pe toată perioada lucrărilor care au loc la localul de pe str. Doinei.

La Școala Ioan Mihu – Vinerea, festivitatea începe la ora 10.00, iar orele se vor desfășura momentan la școala de pe strada Principală.

Școala Gimnazială „Singidava” va începe anul școlar cu festivități organizate începând de la ora 09.00, la localul de pe str. Alexandru Sahia doar pentru ciclul primar.

Pentru grupele de grădiniță, deschiderea este la ora 10.00, la Grădinița Prichindel.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” sunt așteptați la festivitate la ora 09.00, iar cei ai Liceului Tehnologic „I.D. Lăzărescu”, unde au loc lucrări în clădirea cu cabinetele de specialitate și la sala de sport, festivitatea de deschidere se va organiza începând cu ora 09.30.

Potrivit edilului orașului Cugir, Adrian Teban, „chiar dacă este un an complicat în contextul proceselor de modernizare, învățământul cugirean a beneficiat de cele mai mari investiții din istoria sa. Peste 14 milioane de euro au fost investiți în infrastructura învățământului preșcolar, școlar și liceal”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Profesoara Nicoletta Huștiuc din Cugir, prezentă la Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, organizat la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

În zilele de 5 și 6 septembrie 2024 s-a desfășurat la Alba Iulia Seminarul Regional „Competențe pentru viață – implicații eTwinning”, eveniment la care a luat parte și cugireanca, Nicoletta Huștiuc – prof. la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir.

La activitatea organizată de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) au participat inspectorii de proiecte europene din 6 județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita Mureș și Sibiu, alături de cadre didactice. Au fost invitați ca și formatori ambasadorii eTwinning din județul Alba: Nicoletta Huștiuc, Corina Voicu și Georgeta Bădău.
Prima zi a fost dedicată exemplelor de bune practici din proiectele europene.

Atelierele de formare au vizat prezentarea platformei ESEP, structura unui proiect european și colaborarea internațională.

În cea de-a doua zi participanții au lucrat în echipe și au redactat 3 proiecte internaționale ce urmează să fie implementate în anul școlar 2024-2025.

„Mulțumim, eTwinning Romania, (Mirela, Alexandra, Corina) pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment și inspector Alina Miron, ISJ Alba pentru excelenta colaborare!”, a transmis prof. Nicoletta Huștiuc (Școala Gimnazială nr.3 Cugir) – ambasador eTwinning.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Rotary Club „Anima Mundi” Cugir se alătură Proiectului „Rotary Susține Educația”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 9-10 septembrie 2024, Rotary Club Cugir Anima Mundi continuă tradiția de a sprijini copiii din comunitatea locală prin participarea la proiectul „Rotary Susține Educația”.

Acest proiect, inițiat cu 6 ani în urmă de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, este susținut anual de colegii din cluburile Rotary Club Alba Iulia, Rotary Club Sebeș, Rotaract Alba Iulia, Interact Alba Iulia, Interact Sebeș, RotaKids Alba Iulia și CTC STORE.

Proiectul își propune să sprijine copiii care provin din familii cu nevoi reale, oferindu-le rechizite școlare esențiale. Modalitatea prin care acest ajutor este acordat este simplă: membrii comunității sunt invitați să coperteze cărți și caiete, iar 1 leu din prețul fiecărei copertări este direcționat pentru a cumpăra rechizite copiilor care nu își permit aceste resurse de bază.

• Sprijinul comunității face diferența

Potrivit președintelui Rotary Club Cugir, dr. Radu Julian, în anii trecuți, proiectul „Rotary Susține Educația” a avut un impact pozitiv în viața zecilor de copii care au beneficiat de sprijinul oferit, multumită implicarii comunității locale ca urmare a numeroaselor acțiuni de copertare. Copiii au primit rechizite și au început școala cu un zâmbet pe buze, pregătiți pentru un nou an școlar. Toate aceste acțiuni au avut ca scop asigurarea că lipsa rechizitelor nu devine un obstacol în calea educației.

• Ce facem în acest an?

„Pe 9 și 10 septembrie, în fața Elco Business din Cugir, invităm comunitatea să se alăture din nou acestei inițiative. Fiecare copertare de cărți și caiete nu este doar un act de protejare a materialelor școlare, ci și un act de solidaritate față de copiii care au nevoie de ajutor. Un simplu leu poate face diferența între un început de an școlar dificil și unul plin de speranță pentru copiii care provin din familii defavorizate”, a transmis președintele Rotary Club Cugir.

• Un gest mic, un impact mare

În opinia lui Radu Julian, prin implicarea tuturor, fie că este vorba de membri ai cluburilor Rotary, parteneri sau simpli cetățeni, proiectul continuă să demonstreze că gesturile mici pot avea un impact uriaș.

„Încurajăm locuitorii din Cugir și din împrejurimi să participe la această acțiune, pentru a aduce împreună speranță și bucurie în viețile copiilor care au cea mai mare nevoie. Așadar, vă așteptăm cu drag pe 9 și 10 septembrie 2024, în fața Elco Business, pentru a susține educația și a contribui la un viitor mai bun pentru copiii din comunitatea noastră, copii cu nevoi reale”, este mesajul adresat oamenilor de bine de către președintele clubului cugirean, dr. Radu Julian.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir