Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Dezbateri interdisciplinare având ca temă centrală „Valentine’s Day”, la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Valentine’s Day, ziua îndrăgostiților sărbătorită în fiecare an pe data de 14 februarie, a fost aleasă ca temă  pentru  mai multe activități interdisciplinare desfășurate de către elevii cugireni  la  CDI-ul Colegiului Naţional „David Prodan”. Sărbătoarea inițiată prin legenda Sfântului Valentin cunoscut ca „sfântul patron al îndrăgostiţilor”,  s-a dovedit a fi un teren extrem de generos al dezbaterilor  istorice, filosofice, religioase sau filologice.  
Aflați la un pas de poarta lumii de dincolo de universul școlii, elevii claselor a XII-a ai Colegiului David Prodan, au discutat liber asupra miracolului  iubirii, dragostei și fericirii precum și a manifestărilor violente care îndepărtează omul de misterul acestei forțe generatoare de sensibilitate, emoție, pace sufletească și  viață.
După lectura PowerPoint-ului de către Alexandra Bardan, discuțiile au trecut pragul citatelor înspre viața reală, surprinzând aspectele și fețele cele mai interesante  ale manifestărilor iubirii. Ce poate face un om fericit? banii? lucrurile? familia?prietenii? iubitul?munca? credința? Ce este iubirea? declarații siropoase, cadouri și mese festive sau sentimente nobile,profunde, care te transformă în varianta ta cea mai bună? Avem nevoie de o zi dedicată iubirii?
Concluzia elevilor  a fost că ,,a iubi ”este un verb care implică acțiune, fapte, altruism, empatie,  efortul de a clădi împreună,  de a ne înțelege neputințele, de a ne ierta unii altora greșelile inerente conviețuirii, de a fi  în primul rând îndrăgostiți de viață, cu tot spectacolul ei unic, dăruit tuturor în  fiecare zi! I-au însoțit pe tărâmul filosofiei, îndemnându-i să pună  accentul pe latura spirituală a iubirii mai mult decât pe cea materială,  profesoarele Serafina Oarga și  Tatiana Ungurianu.
 Liceenii Colegiului ,,I.D. Lăzărescu” dintre care amintim pe Cătălin Negru, Gabriel Ghibu, Denisa Avram și Ionela Sandu, împreună cu elevi ai claselor de filologie CNDP – Maria Ciobanu, Oana Fulga, Codruța Ivan și  Ionuț Muntean,  au ales o altă cale de dezbatere  a sărbătorii. După lecturarea powerpointului  au avut de rezolvat fișe de lucru, rebusuri în   lb.engleză și un joc de găsit perechi de îndrăgostiți din lecturile și cunoștințele  lor personale sau ntermediul internetului. Începând cu cunoștințele religioase de unde au numit pe Adam și Eva, Samson și Dalila, descoperirile lor au continuat cu mitologia, istoria, literatura de unde au numit perechile Zeus și Hera, Paris și Elena  din Troia, Antoniu și Cleopatra, Ulise și Penelopa, Tristan și Isolda, Hamlet și Ofelia, Romeo și Julieta sau Eminescu și Veronica Micle. Au fost ajutați  în căutările lor prin labirintul îndrăgostiților de profesorii Ionuț Iancu, Diana Roșu, Liliana Jianu, Tatiana Ungurianu și Cornelia Leu.
,,Micii istorici” ai Școlii Gimnaziale nr. 3, coordonați de prof. Daniela Satmari,  au cercetat  istoricul sărbătorii îndrăgostiților, devenită atât de cunoscută la nivel mondial, cât și modul în care aceasta este sărbătorită în diversele țări ale lumii.  Elevul Mihai David din clasa a XI-a A a lecturat powerpointul, colegii Mark Doszlop, Ștefan AneMari, Raul Negrea, Alexandru Ștefan și Cristian Duma au prezentat referatele pregătite arătând cum  din  America Latină unde ziua Sfântului Valentin este cunoscută sub numele de Ziua Iubirii şi a Prieteniei, în  Brazilia unde este celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton-patronul căsătoriei, sărbătoarea a ajuns în zona asiatică- China, Japonia, Republica Coreea, Singapore, unde Ziua Îndrăgostiţilor a devenit extrem de populară, creând noi tradiţii. În timp ce  au vizionat filme, elevii  au realizat desene și felicitări ce au fost ulterior  expuse în spațiul Cabinetului Documentare Informare urmând ca participanților să le fie înmânate diplome din partea CDI.
Elevii claselor a X-a C și a XI-a A s-au documentat asupra tradițiilor de  Dragobetele autohton din 24 februarie, sărbătoarea străveche ancorată în legendele dacilor. Mihai David a lecturat powerpointul, din care colegii au aflat că în tradiția Dragobetelui, tinerii  se îndreptau cântând către pădure, unde căutau ghiocei și alte flori care anunţau venirea primăverii.  În jurul prânzului tinerele alergau înapoi înspre sat, iar băietii trebuiau să îşi prindă aleasa si să o sărute în faţa tuturor, de aici denumirea ,,Dragobetele sărută fetele”!
Acestea erau  logodnele de Dragobete, care se finalizau cu căsătorii. Fetele  care vroiau să fie cât mai frumoase pentru alesul inimii, foloseau ,,zăpada zânelor”. Dragobetele era o sărbătoare a prietenei temeinice, acum tinerii putând deveni ,,fraţi de cruce”. Grupele constituite au avut de căutat  în dicționare și  pe internet cum se spune ,,Te iubesc!” în cât mai multe limbi cunoscute, să traducă în  alte limbi de circulație cunoscute de ei (franceză, italiană, germană) citate care surprind iubirea, dragostea, fericirea, fiind ajutați în cercetările lor de profesoara Maria Hănțulescu.
Ziua Îndrăgostiţilor se sărbătoreşte în întreaga lume sub diferite nume, chiar și în alte zile decât cele cunoscute de noi, dar concluzia majorității elevilor a fost că iubirea, ,, acest fenomen minunat” ,,bazat pe respect, încredere, sacrificii”, ,, singurul joc în doi din care ieșim amândoi învingători”, ar trebui să fie manifestat în fiecare zi, ca un act normal de conviețuire, nu numai între iubiți ci și între colegi, prieteni, membrii familiei. Am deveni cu siguranță, cu toții mai buni!
prof.doc. Tatiana Ungurianu

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Cugirul a început procesul educațional în funcție de lucrările de modernizare care au loc în fiecare școală

cugirinfo.ro

Publicat

în

A început un nou an școlar. În majoritatea instituțiilor școlare au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți, bunici și oficialități locale. O mare parte dintre elevii cugireni au fost așteptați în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă curate și dotate cu materiale didactice de calitate.

Prezent la festivități, Primarul Adrian Teban a declarat că până la finalul anului vor fi finalizate și celelalte școli aflate în prezent în șantier.

„Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să aibă cel puțin un local disponibil la început de an școlar. Știm că mai sunt intervenții de realizat, unele finisaje interioare, un gard, un spațiu verde, însă ne bucurăm că activitatea școlară poate fi organizată fără probleme, în condiții net superioare. Sperăm ca elevii să se bucure de ceea ce s-a făcut, să le folosească din plin, să le grijească și să le lase în aceleași condiții și celor care vor veni după ei. Continuăm procesul de modernizare la școlile aflate în șantier și ne noi dorim ca după vacanța de iarnă, majoritatea elevilor din Cugir să pășească în școli moderne și bine dotate”, a spus edilul orașului.

Așadar, Cugirul a început școala, procesul educațional fiind organizat în funcție de lucrările de modernizare care au loc în unitățile de învățământ prin proiectele europene implementate de Primăria Cugir.

O parte dintre instituțiile modernizate și-au deschis porțile odată cu debutul noului an școlar, chiar dacă mai sunt de realizat unele finisaje și intervenții la nivelul spațiilor exterioare. Altele sunt în plin proces de modernizare, astfel că activitatea este relocată în clădirile funcționale.

 Potrivit administrației cugirene, activitatea instructiv-educativă pe plan local va fi organizată astfel:

Activitatea Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” va fi organizată la localul proaspăt modernizat de pe str. 21 Decembrie Nr. 25, unde va fi comasată și activitatea celuilalt local.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și-a așteptat toți elevii la localul modernizat de pe strada Aleea Constructorului.  Referitor la organizarea procesului educațional, pentru ciclul primar cursurile se vor desfășura la localul mai sus menționat, în timp ce elevii de gimnaziu sunt relocați, ca și anul trecut, la Colegiul Național „David Prodan”.

Schimbări sunt și la Vinerea, unde elevii din clasele I-IV de la localul de pe str. „Merilor” (aflat în renovare) vor învăța alături de colegii de gimnaziu în clădirea de pe str. Principală, unde au fost așteptați în prima zi de școală.

Școala Gimnazială „Singidava” a luat startul anului școlar  de la ora 9.00 pentru clasele primare și la ora 10.00 pentru cele de gimnaziu, la localul de pe str. Gh Asachi, care a beneficiat de un amplu proces de modernizare și unde vor studia majoritatea claselor. Excepție vor face: clasa pregatitoare, o clasă I și o clasă de „step by step” care au mers în școala de pe str. N. Bălcescu, alături de grupa mare de la Grădinița „Voinicel”, aflată în lucru. Ceilalți preșcolari din cadrul acestei grădinițe, vor fi mutați la Grădinița și Creșa „Prichindel”.

Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu” a începe anul școlar fără festivitate și în spațiu restrâns, datorită lucrărilor care au loc. Aici activitatea școlară va fi organizată pe 2 schimburi.

Elevii Colegiului Național „David Prodan” au fost așteptați la festivitatea de început de an școlar, ca de fiecare dată la ora 9.00.

Le dorim și noi elevilor și profesorilor cugireni mult succes în noul an școlar!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023, o experiență de împărtășire și inspirație

cugirinfo.ro

Publicat

în

După cum am prezentat într-un articol anterior, la Hotel Ramada Constanța a avut loc întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023,  un eveniment deosebit care a adus împreună cadre didactice din întreaga țară pentru a celebra și împărtăși experiențele lor în domeniul eTwinning.

A doua zi a conferinței a fost marcată de prezentările susținute cu pasiune de către ambasadorii eTwinning, printre care ne-am numărat și noi ca speakeri, Nicoletta Hustiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, și Corina Voicu, de la Liceul Tehnologic Aiud.

Acești ambasadori au avut ocazia să împărtășească activități și experiențe eTwinning din județul Alba, precum reviste online cu ISSN și cărți online cu ISBN, rezultate ale proiectelor eTwinning premiate la nivel național sau la Concursul „Made for Europe” faza județeană, website eTwinning Alba: https://etwinning-alba.webnode.ro/

De asemenea, au vorbit despre numeroasele webinarii și proiectele de succes care au contribuit la dezvoltarea eTwinning în județul lor.

În cadrul evenimentului, cadrele didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar au lucrat la dezvoltarea a două viitoare cursuri pentru cadrele didactice, sub umbrela eTwinning ROMÂNIA. Aceasta demonstrează angajamentul lor în promovarea educației colaborative și a metodelor inovatoare în învățământ. S-a precizat și legăturile care există între eTwinning și Erasmus și faptul că mai trebuie lucrat în aceste domenii în învățământul românesc.

Potrivit ambasadoarei Nicoletta Huștiuc, mai mult decât o simplă conferință, Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning a fost o experiență deosebită, în care participanții au simțit că fac parte dintr-o comunitate unită. Ambasadorii eTwinning nu sunt doar colegi, sunt o familie care împărtășește aceeași viziune: transformarea eTwinning într-un mod de viață pentru învățământul românesc.

„Evenimentul a oferit oportunitatea unică de a împărtăși experiențe eTwinning, bune practici și de a planifica activități și acțiuni pentru viitor. Cu entuziasm, ambasadorii au discutat despre modul în care pot continua să promoveze colaborarea și cooperarea între școli, elevi și cadre didactice în întreaga țară.

Pentru mulți dintre participanți, eTwinning reprezintă viitorul învățământului românesc. Este mult mai mult decât o serie de subpuncte într-o grilă de evaluare; este despre colaborare și despre împărtășirea bucuriei de a învăța împreună. În acest context, se adresează un apel călduros tuturor cadrelor didactice să se alăture platformei eTwinning, să participe și să se implice în proiecte care aduc doar bucurii și învățare autentică.

În încheiere, evenimentul Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning 2023 a fost o ocazie de neuitat, care a adus împreună pasionați de învățământ și eTwinning. Echipa eTwinning România a fost apreciată pentru susținerea și promovarea continuă a acestui mod de învățare colaborativ și inovator. Pentru unii dintre participanți, eTwinning este mai mult decât un proiect; este o dragoste durabilă pentru educația și colaborarea dinamică”, ne-a declarat Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Școala Gimnaziala Nr. 3 Cugir reprezentată la întâlnirea ambasadorilor Erasmus Romania

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, Hotelul „Ramada” din Constanța a fost gazda evenimentului anual Întâlnirea Ambasadorilor Erasmus România. Această reuniune importantă a adus împreună profesioniști din domeniul educației din întreaga țară, cu un focus special pe dezvoltarea și îmbunătățirea programelor Erasmus.

Județul Alba a fost mândru să fie reprezentat în cadrul evenimentului de către doi profesori remarcabili: prof. Nicoletta Hustiuc de la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir și prof. Corina Voicu de la Liceul Tehnologic Aiud.

Aceste două ambasadoare Erasmus pentru sectorul Educație Școlară au adus cu ele experiența și dedicarea în promovarea învățării internaționale și a mobilității în rândul elevilor și cadrelor didactice.

Programul evenimentului a fost plin de activități interesante și interactive. În prima zi, participanții au fost întâmpinați cu înregistrarea și introducerea în atmosfera evenimentului. Social Presencing Theatre și Body Mind au adus dimensiuni creative și introspective, facilitând interacțiunea și conexiunea dintre participanți.

A doua zi a fost dedicată prezentărilor ambasadorilor din rețea, actualizării și instrumentelor. De la formula „comunitate” de raportare la discuții și feedback cu privire la chestionarul VET, participanții au explorat diverse metode de învățare și schimb de experiență. Prezentările colegelor de la Connector 2023 au acoperit o gamă variată de subiecte, de la învățarea prin teatru la explorarea metodelor non-formale.

Participanții au avut ocazia să împărtășească bune practici Erasmus și să discute cu seriozitate despre detaliile programului pe regiuni. Fiecare reprezentant a notat cu atenție sarcinile în calendarul comun, asigurându-se că toate aspectele importante sunt luate în considerare.

În ultima zi a evenimentului, a avut loc evaluarea întâlnirii și au fost propuse direcții clare pentru viitoarele activități online lunare. Evenimentul s-a încheiat cu o poză de grup, simbolizând unitatea și angajamentul comun în promovarea valorilor Erasmus+.

„Întâlnirea Anuală a Ambasadorilor Erasmus România 2023 a reprezentat o oportunitate esențială pentru profesioniștii din educație de a se conecta, împărtăși experiențe și dezvolta strategii pentru promovarea învățării internaționale și a mobilității în mediul școlar românesc. A fost un eveniment plin de inspirație și colaborare, consolidând angajamentul continuu în promovarea schimburilor educaționale de bune practici, care aduc plusvaloare învățământului romanesc”, ne-a declarat profesor Nicoletta Huștiuc.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir