cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Dezbateri interdisciplinare având ca temă centrală „Valentine’s Day”, la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

Dezbateri interdisciplinare având ca temă centrală „Valentine’s Day”, la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

Publicat în 15.02.2017 la ora 20:34
Valentine’s Day, ziua îndrăgostiților sărbătorită în fiecare an pe data de 14 februarie, a fost aleasă ca temă  pentru  mai multe activități interdisciplinare desfășurate de către elevii cugireni  la  CDI-ul Colegiului Naţional „David Prodan”. Sărbătoarea inițiată prin legenda Sfântului Valentin cunoscut ca „sfântul patron al îndrăgostiţilor”,  s-a dovedit a fi un teren extrem de generos al dezbaterilor  istorice, filosofice, religioase sau filologice.  
Aflați la un pas de poarta lumii de dincolo de universul școlii, elevii claselor a XII-a ai Colegiului David Prodan, au discutat liber asupra miracolului  iubirii, dragostei și fericirii precum și a manifestărilor violente care îndepărtează omul de misterul acestei forțe generatoare de sensibilitate, emoție, pace sufletească și  viață.
După lectura PowerPoint-ului de către Alexandra Bardan, discuțiile au trecut pragul citatelor înspre viața reală, surprinzând aspectele și fețele cele mai interesante  ale manifestărilor iubirii. Ce poate face un om fericit? banii? lucrurile? familia?prietenii? iubitul?munca? credința? Ce este iubirea? declarații siropoase, cadouri și mese festive sau sentimente nobile,profunde, care te transformă în varianta ta cea mai bună? Avem nevoie de o zi dedicată iubirii?
Concluzia elevilor  a fost că ,,a iubi ”este un verb care implică acțiune, fapte, altruism, empatie,  efortul de a clădi împreună,  de a ne înțelege neputințele, de a ne ierta unii altora greșelile inerente conviețuirii, de a fi  în primul rând îndrăgostiți de viață, cu tot spectacolul ei unic, dăruit tuturor în  fiecare zi! I-au însoțit pe tărâmul filosofiei, îndemnându-i să pună  accentul pe latura spirituală a iubirii mai mult decât pe cea materială,  profesoarele Serafina Oarga și  Tatiana Ungurianu.
 Liceenii Colegiului ,,I.D. Lăzărescu” dintre care amintim pe Cătălin Negru, Gabriel Ghibu, Denisa Avram și Ionela Sandu, împreună cu elevi ai claselor de filologie CNDP – Maria Ciobanu, Oana Fulga, Codruța Ivan și  Ionuț Muntean,  au ales o altă cale de dezbatere  a sărbătorii. După lecturarea powerpointului  au avut de rezolvat fișe de lucru, rebusuri în   lb.engleză și un joc de găsit perechi de îndrăgostiți din lecturile și cunoștințele  lor personale sau ntermediul internetului. Începând cu cunoștințele religioase de unde au numit pe Adam și Eva, Samson și Dalila, descoperirile lor au continuat cu mitologia, istoria, literatura de unde au numit perechile Zeus și Hera, Paris și Elena  din Troia, Antoniu și Cleopatra, Ulise și Penelopa, Tristan și Isolda, Hamlet și Ofelia, Romeo și Julieta sau Eminescu și Veronica Micle. Au fost ajutați  în căutările lor prin labirintul îndrăgostiților de profesorii Ionuț Iancu, Diana Roșu, Liliana Jianu, Tatiana Ungurianu și Cornelia Leu.
,,Micii istorici” ai Școlii Gimnaziale nr. 3, coordonați de prof. Daniela Satmari,  au cercetat  istoricul sărbătorii îndrăgostiților, devenită atât de cunoscută la nivel mondial, cât și modul în care aceasta este sărbătorită în diversele țări ale lumii.  Elevul Mihai David din clasa a XI-a A a lecturat powerpointul, colegii Mark Doszlop, Ștefan AneMari, Raul Negrea, Alexandru Ștefan și Cristian Duma au prezentat referatele pregătite arătând cum  din  America Latină unde ziua Sfântului Valentin este cunoscută sub numele de Ziua Iubirii şi a Prieteniei, în  Brazilia unde este celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton-patronul căsătoriei, sărbătoarea a ajuns în zona asiatică- China, Japonia, Republica Coreea, Singapore, unde Ziua Îndrăgostiţilor a devenit extrem de populară, creând noi tradiţii. În timp ce  au vizionat filme, elevii  au realizat desene și felicitări ce au fost ulterior  expuse în spațiul Cabinetului Documentare Informare urmând ca participanților să le fie înmânate diplome din partea CDI.
Elevii claselor a X-a C și a XI-a A s-au documentat asupra tradițiilor de  Dragobetele autohton din 24 februarie, sărbătoarea străveche ancorată în legendele dacilor. Mihai David a lecturat powerpointul, din care colegii au aflat că în tradiția Dragobetelui, tinerii  se îndreptau cântând către pădure, unde căutau ghiocei și alte flori care anunţau venirea primăverii.  În jurul prânzului tinerele alergau înapoi înspre sat, iar băietii trebuiau să îşi prindă aleasa si să o sărute în faţa tuturor, de aici denumirea ,,Dragobetele sărută fetele”!
Acestea erau  logodnele de Dragobete, care se finalizau cu căsătorii. Fetele  care vroiau să fie cât mai frumoase pentru alesul inimii, foloseau ,,zăpada zânelor”. Dragobetele era o sărbătoare a prietenei temeinice, acum tinerii putând deveni ,,fraţi de cruce”. Grupele constituite au avut de căutat  în dicționare și  pe internet cum se spune ,,Te iubesc!” în cât mai multe limbi cunoscute, să traducă în  alte limbi de circulație cunoscute de ei (franceză, italiană, germană) citate care surprind iubirea, dragostea, fericirea, fiind ajutați în cercetările lor de profesoara Maria Hănțulescu.
Ziua Îndrăgostiţilor se sărbătoreşte în întreaga lume sub diferite nume, chiar și în alte zile decât cele cunoscute de noi, dar concluzia majorității elevilor a fost că iubirea, ,, acest fenomen minunat” ,,bazat pe respect, încredere, sacrificii”, ,, singurul joc în doi din care ieșim amândoi învingători”, ar trebui să fie manifestat în fiecare zi, ca un act normal de conviețuire, nu numai între iubiți ci și între colegi, prieteni, membrii familiei. Am deveni cu siguranță, cu toții mai buni!
prof.doc. Tatiana Ungurianu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 103 ori

Dezbateri interdisciplinare având ca temă centrală „Valentine’s Day”, la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.