Administraţie
Dezbatere publică la Cugir privind taxele și impozitele locale, aferente anului 2022
Primăria Cugir a organizat recent, o dezbatere publică destinată stabilirii nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și amenzile aplicabile pentru anul fiscal 2022, indexate cu rata inflației de 2,6%. Proietul de hotărâre supus dezbaterii de către primarul Adrian Teban, urmează a fi prezentat spre aprobare în ședința Consiliului Local din 23 decembrie 2021.
Au fost discutate valorile impozabile, impozitele si taxele locale, alte taxe asimilate acestora precum si amenzile aplicabile, stabilite în sume fixe. Am selectat din proiectul de hotărâre câteva aspecte care fac obiectul dezbaterii amintite.
• IMPOZITUL PE CLĂDIRI
Impozitul pe clădirile rezidențiale și clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează conform Legeii nr.227/2015 privind Codul fiscal, prin aplicarea unei cote de 0,1%; impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,89%; pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează, prin aplicarea unei cote de 0,43% asupra valorii impozabile a clădirii.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop residential cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial.
Conform aceluiași proiect, impozitul pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,22% asupra valorii impozabile a clădirii.
Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează conform art.460 alin.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, prin aplicarea unei cote de 1,10% asupra valorii impozabile a clădirii;
Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, se calculează conform art.460 alin.3 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, prin aplicarea unei cote de 0,43% asupra valorii impozabile a clădirii;
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidențial conform art.460 alin.(1), cu impozitul calculat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, conform art.460 alin. (2) sau (3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal
Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate învigoare la data evaluării. În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii 3 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului pe clădiri este 5%.
• IMPOZITUL PE TERENURI – ALTE TAXE
Împozitul pe terenuri aparţinând persoanelor fizice și juridice se calculează conform art.465 alin.(1), (2), (3), (4), (5), (6) și (7) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Impozitul pentru mijloacele de transport deţinute de persoane fizice şi juridice se calculează conform art.470 alin.(1), (2), (3) și (4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate se calculează conform art.477 și art.478 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fical, astfel:
– taxa pentru serviciile de reclamă şi publicitate se stabileşte prin aplicarea cotei de 3 % asupra serviciilor prevăzute în contractul de publicitate.
Tarifele şi taxele ce urmează a fi practicate/aplicate în cursul anului 2022 pentru închirierea spaţiilor din incinta Casei de Cultură, a Cantinei Casei de Cultură Cugir şi a Căminului Cultural Vinerea, a terenurilor de tenis, a Sălii de sport administrate de Clubul Sportiv Orăşenesc Cugir, pentru organizarea diferitelor activităţi în domeniul cultural şi sportiv, sunt cuprinse în Anexa nr.3 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Pentru plata cu anticipaţie până la data de 31.03.2022 a impozitului datorat pe întregul an, de către contribuabili, se acordă: o bonificaţie de 10%, pentru persoane fizice, la impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi la impozitul pe mijloacele de transport; o bonificaţie de 5%, pentru persoane juridice, la impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi la impozitul pe mijloacele de transport.
Se acordă o reducere a impozitului/taxei pe clădiri, pe o perioadă de 5 ani, cu 50% pentru imobilele la care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, pe baza procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii.
În baza prezentei hotărâri a consiliului local se acordă următoarele scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi teren, după cum urmează:
Se acordă scutirea de la plata impozitului/taxei pe clădiri/teren pentru clădirile/terenurile utilizate de organizaţii nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ, conform art.456 alin.2 lit.d și ale art.464 alin.2 lit.e din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal;
Se acordă scutirea de la plata impozitului/taxei pe clădiri/teren pentru clădirile/terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale, conform art.456 alin.2 lit.c și ale art.464 alin.2 lit.d din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal;
Se acordă scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru clădirile folosite pentru desfășurarea de activități sportive, inclusiv clădirile care asigură funcționarea bazelor sportive, conform art.456 alin.2 lit. s) și ale art.456 alin.31 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Au început lucrările de modernizare a străzii Făgețel din Cindeni și se amenajează noi locuri de parcare pe strada Gheorghe Asachi
Conducerea Primăriei Cugir verifică regulat modul în care se execută lucrările edilitare din oraș, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă.
Primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat în teren, pe strada Făgețel din Cindeni, care face legătura între strada Cloșca și Dorului și pe strada Gheorghe Asachi unde se înființează noi locuri de parcare.
Pe strada Făgețel se vor realiza:
– canalizația tehnică,
– canalizarea pluvială,
– modernizarea carosabilului și amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită.
– intrările în curți
Ținem să precizăm faptul că această strada nu a fost prinsă în proiecte europene ci se realizează din bugetul local. De asemenea, vom mai face astfel de investiții in continuare pe străzile care încă nu au fost modernizate.
Pe strada Gh. Asachi se înființează 13 noi locuri de parcare și se modernizează intrările în blocuri, în baza proiectului cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava”, proiect care prevede modernizarea a 23 de stăzi.
Administraţie
Finanțare de 1.500.000 de lei obținută de Spitalul Orășenesc Cugir printr-un proiect de „Guvernanță digitală eHealth”
Spitalul Orășenesc Cugir a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Guvernanță digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei.
Prin realizarea proiectului se preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:
– Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
– Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
– Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
– Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
– Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
– Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.
Managerul spitalului, Florin Arion, se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate.
Administraţie
Călin Furdui (PNL), reales viceprimar al orașului Cugir cu sprijinul consilierilor USR și AUR
Profesorul de Informatică, Furdui Călin a obținut un nou mandat de viceprimar al orașului Cugir, în cadrul unei ședință extraordinare de Consiliu Local, în care a fost votat de consilierii PNL, USR și AUR.
Consilierii PSD l-au propus pentru această funcție pe Sărmășan Andrei, care a fost votat doar de aleșii sociali democrați.
„Alături de colegul și prietenul meu Adian Teban, am încercat în ultimii ani să schimbăm fața comunității în care trăim prin muncă și proiecte de dezvoltare axate pe mai multe domenii. Rămânem în continuare o echipă unită, iar deciziile pe care le luăm vin tocmai pentru a asigura faptul că orașul Cugir va avea parte de toată oportunitățile financiare posibile pentru a se putea dezvolta armonios și în conformitate cu dorințele locuitorilor. Vă mulțumim pentru toată susținerea de care ați dat dovadă, iar ușa mea este întotdeauna deschisă pentru dumneavoastră”, a punctat Furdui Călin.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 6 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum o lună
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului