cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Dezbatere pe tema sacrului şi profanului la Colegiul Naţional „David Prodan“ din Cugir

Dezbatere pe tema sacrului şi profanului la Colegiul Naţional „David Prodan“ din Cugir

Publicat în 20.05.2016 la ora 17:18

colegiu-dp-cugir-dezbatere-sacru-profan-mai-2016Elevii de la Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir au susţinut cu ocazia sărbătorii religioase Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena, o dezbatere pe tema sacrului şi profanului.

Prin informaţiile din powerpointul prezentat , elevii şi-au reînnoit cunoştinţele privind victoria lui Constantin împotriva lui Maxenţiu, sub semnul divin ,, in hoc signo vinces” ( prin acest semn vei birui), prevederile Edictului de la Milan din anul 313 prin care creştinismul a fost recunoscut ca religie de stat, precum şi realizările Ptrimului Sinod de la Niceea din 325 convocat de împărat, în care a fost condamnat arianismul, s-au alcătuit primele 7 articole ale Simbolului de credinţă(Crezul) şi s-a stabilit data Paştelui (prima duminică după luna plină, după echinocţiul de primăvară). Despre mama sa, Flavia Iulia Elena, elevii au aflat că este cea care a contribuit la aflarea pe dealul Golgotei a Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos, şi că a susţinut zidirea Bisericii Sfântului Mormant şi a Naşterii Mântuitorului din Bethleem. Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte (în 337) de către episcopul Eusebiu de Nicomidia si a fost înmormântat în biserica Sfintţi Apostoli din Constantinopol.

După ce au citit referatele privind viaţa şi realizările Împaratului Constantin şi a mamei sale , Elena, elevii împărţiţi pe grupe au rezolvat cu ajutorul profesoarei Serafina Oarga, rebusuri care le-au pus la încercare cunoştinţele generale.

Pornind de la ,,Sacrul şi profanul” scris de Mircea Eliade, elevii au fost provocaţi de prof.documentarist Tatiana Ungurianu să definească omul religios, spaţiul şi timpul sacru.Definind mitul ca o izbucnire a sacrului în lume, o încercare de dezvăluire a unui mister, dar şi o încercare de fixare a unui model exemplar, pentru diversele activităţi omeneşti (hrană, muncă, sexualitate, educaţie), elevii au considerat că sacrul este ,, un fenomen tainic, inexplicabil, miraculos, ce ne dă o putere spirituală”, aflat în antiteză cu profanul. Pornind de la realitatea imediată, individuală, elevii au numit ca spaţii sacre casa, familia, locul naşterii, patria, biserica, templul dar şi orice loc individual precum locul primei întâlniri sau unul universal , devenit de excepţie, ,,sfânt”, prin încărcarea lui cu o emoţie care îl ,,donează” unui timp mistic, sacru.

Elevii care s-au remarcat în cadrul activităţii , Andrei Alexandrică, Darius David, Andreea Topor, Alexandra Mărginean, Bianca Cârnat, Denisa Popa şi Făţan Andreea din clasa a XII-a C şi Daniel Tatu, Daniel Velescu, Maria Caraman şi Ana Enescu din clasa a IX-a C vor primi diplome din partea CDI.

Din pragul sacru al acestei mari sărbători creştine, urăm ,,La mulţi ani !” tuturor celor ce poartă aceste nume!

Constantin Predescu

Acest articol a fost citit de 41 ori

5.0
01

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.