Rămâi conectat

Administraţie

Desfințarea secţiei de boli infecţioase a spitalulului orășenesc a iscat astăzi discuții aprinse în cadrul sedinței extraordinare a Consiliului Local Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

spital-cugir-sectie-chirurgieDupă epuizarea celor două puncte înscrise pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de astăzi, a Consiliului Local Cugir, primarul Adrian Teban a propus aleşilor locali să fie de acord cu dezbaterea unui punct special care ţine de spitalul orăşenesc.

O propunere care vine în contextul primirii unei scrisori adresate primăriei, semnată de aproape 1000 de cetăţeni din Cugir şi Vinerea, nemulţumiţi de posibilă desfiinţare a secţiei de boli infecţioase din cadrul unităţii locale de sănătate.

Un eveniment destul de fierbinte la care au fost prezenţi managerul spitalului, ec. Silviu Samoilescu, preşedintele consiliului de administraţie Dorin Herlea, ec. Steluţa Sarmasan – dir. financiar-contabil, dr. Ana Santu – reprezentantul primăriei în consiliul de Administraţie al spitalului local.

În informarea sa, managerul spitalului a arătat că în cadrul instituţiei s-a făcut o evaluare şi s-a elaborat o strategie de reorganizare pentru anul 2014, în bază indicatorilor de performanţă medicală, cât şi a veniturilor şi cheltuielilor aferente secţiilor şi compartimentelor. Aceste demersuri s-au stabilit în contextul în care Ministerul Sănătăţii pregăteşte planul naţional privind eficientizarea şi reorganizarea sistemului sanitar, măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale populaţiei în ceea ce priveşte sănătatea.

,,Viziunea managerială are în vedere în primul rând asigurarea serviciilor medicale, pentru cetăţenii din Cugir, Vinerea şi celelalte localităţi arondate spitalului, menţinerea paturilor, păstrarea locurilor de muncă ale personalului medico-sanitar şi rentabilizarea economică a unităţii medicale. Din păcate, spitalul a acumulat datorii, bazate pe nerealizarea contractului cu CAS Alba, cât şi pe subfinanțarea sistemului sanitar naţional, situaţie financiară ce nu mai permite amânarea unor măsuri de eficientizare a activităţii medico-sanitare”, a arătat Samoilescu.

Din informarea prezentată rezultă că la nivelul spitalului există compartimente care nu au îndeplinit contractul de externări lunare a pacienţilor, astfel încât nu se justifică menţinerea unor paturi în aceste compartimente. Pe de altă parte, există secţii şi comparimente care au foarte multe solicitări din partea pacienţilor, şi unde se impune suplimentarea numărului de paturi pentru internările respective.

În urma acestor analize, ţinând cont şi de patologia existentă şi de cazurile de specialitate internate, s-a propus ca prim pas reorganizarea prin transfer a paturilor din spital. În condiţiile în care există un total de 150 de paturi aprobate de către minister, s-a considerat firesc şi benefic să fie mutate cele neutilizate, către secţiile supraaglomerate.

,,Asta nu înseamnă că se doreşte reducerea sau renunţarea la unele paturi, spitalul rămânând cu cele 150 de paturi şi cu personalul actual”, se precizează în informarea managerului.

Referitor la situaţia compartimentului de boli infecţioase s-a constatat că: ,,acesta n-a respectat contractul cu CAS Alba şi a avut un număr mai redus de externări în 2013, fapt pentru care veniturile aduse de externări nu acoperă decât salariile şi medicamentele, nefiind acoperite deloc utilităţile (gaz, energie electrică, apă), materialele sanitare, analizele pacienţilor şi cheltuielile de funcţionare. Pierderea la nivelul compartimentului se estimează la 1.900.000 lei (1,9 miliarde lei vechi/an). Un alt aspect deosebit de important este că din 245 pacienţi externaţi în 2013, diagnosticul principal la externare este doar la 50 (20%) pacienţi de infecţioase, restul fiind de domeniul altor specialităţi, situaţie care aduce cheltuieli în plus.

În acest context s-a găsit o soluţie de transferare a unui număr de 15 paturi, către două dintre cele mai solicitate specialităţi: chirurgie internă, 10 paturi, secţie deservita de doi medici şi 5 paturi către secţia interne, deservita la ora actuală de patru cadre medicale”, precizează conducerea spitalului în raportul prezentat.

Aceasta situaţia nu va însemna că personalul secţiei infecţioase va fi dat afară. Asistentele şi infirmierele vor fi transferate în cele două secţii menţionate.

,,La fel se va întâmpla şi cu medicul, care nu va fi dat afară, ci va desfăşura activitate de specialitate în Policlinica (ambulatoriul spitalului) unde pacienţii cu patologie de infecţioase vor fi consultaţi. Astfel că au fost solicitate un număr suplimentar de 5 paturi pentru internarea de zi, unde medicul va putea interna pacienţii cu patologie de infecțioase”, se menţionează în raport.

Cu toate argumentele prezentate de conducerea spitalului, consilierii aparținând PSD, PDL şi PP-DD şi-au arătat dezacordul în legătură cu desființarea secţiei de infecţioase şi au părăsit sala de dezbateri, rămânând la discuţiile ce au urmat, doar consilierii liberali, viceprimarul Horia Rotche şi preşedintele de şedinţă Mircea Simu (PSD). La propunerea lui Simu, primarul Adrian Teban a acceptat ca la şedinţa ordinară de consiliu local, din februarie să fie organizată o dezbatere specială pe această temă la care să ia parte conducerea spitalului, membrii consiliului de administraţie de la spital, precum şi medicul Marius Prodan, şeful secţiei boli infecţioase, absent de la întâlnirea de astăzi.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Consiliul Local Cugir face un împrumut de peste 7,6 milioane lei, din venituri din privatizare, pentru proiecte nefinalizate

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară, contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 7.614.000 lei, cu o maturitate de maximum 5 ani.

Potrivit hotărârii adoptate, contractarea împrumutului se face pentru proiectele nefinalizate: „Reducerea emisiilor de carbon in orașul Cugir bazata pe Planul de Mobiliate Urbana Durabilă” și ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educatională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir.

Din bugetul local al orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.

Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date: hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract;  gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Marți, 16 iulie 2024: Trafic OPRIT pe Valea Dăii. Se asfaltează drumul care leagă Cugirul de Romoșel

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 16 iulie 2024, traficul rutier va fi interzis pe Valea Dăii. Se asfaltează drumul care leagă Cugirul de Romoșel, limita cu județul Hunedoara.

„Mâine, 16 iulie, trafic interzis pe Valea Dăii, între orele 08.00 și 16.00, anunță Primăria orașului Cugir. Se toarnă stratul de asfalt de uzură pe drumul Valea Dăii, ce face legătura între Cugir și Romoșel. Concret, traficul este oprit de la capătul străzii Nicolae Copernic din zona Cetății Singidava până la limita cu comuna Romos, din județul Hunedoara”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Se extinde rețeaua de apă și canalizare, pe mai multe străzi din Cugir. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Rețelele de apă potabilă și canalizare menajeră vor fi extinse pe mai multe străzi din Cugir. Primăria a solicitat emiterea acordului de mediu din partea APM Alba.

Proiectul „EXTINDERE REȚELE DE APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE MENAJERĂ ÎN UAT CUGIR”, poate constitui obiectivul unui proiect de investiţie ce poate fi finantata prin ANGHEL SALIGNY, AFM si PNRR.

Pe strazile studiate reteaua de canalizare este prevazuta gravitational din PVC KG i-ar in zonele cele mai joase sunt prevazute statii de pompare care pompeaza apa uzata in reteau gravitationala de unde este canalizata spre statia de epurare existenta (existent in localitate).

Astfel ca in SP din zona se colecteaza apa menajera de pe strazile studiate, apoi este pompata in cel mai apropiat camin exisent/ SP existenta.

Str. PRUNULUI, Str. VIADUCTULUI, Str. VALEA VIILOR, Calea MURELOR, Calea DUMBRAVII, Calea VAIDEIULUI, Str. CODRULUI, Str. VETERANILOR, Str. SPINULUI, Str. MACULUI, Calea GORUNILOR, Str. FLORILOR, Str. NARCISELOR, Str. GRIGORE ALEXANDRESCU, Str. Deal (extindere+bransamente), Str. Plevnei (extindere+bransamente), Str. Nicolae Copernic (extindere+bransamente), Str. Rîul Mare (branșamente).

Racordurile vor fi executate prin amplasarea caminelor de racord la limita de proprietate, pentru evitarea spargerilor in zonele carosabile si asfaltate a drumurilor din localitate executia traversarilor se va raliza prin subtraversare cu foraj orizontal, daca este cazul.

In zona de accese unde prin lucrarea de canalizare este necesara spargerea acceselor acestea se vor reface si vor fi aduse la starea initiala inainte de interventie. In zonele unde exista trotuare daca in urma interventiei este necesara spargerea trotuarelor, acestea vor fi refacute si aduse la starea initiala inaintea interventiei.

Realizarea proiectului prezinta avantaje economice si din punct de vedere al protectiei mediului prin:

– reducerea poluarii apelor de suprafata si subterane ;
– dezvoltarea mediului local de afaceri;

Oportunitatea investitiei este justificata si din urmatoarele considerente: realizarea canalizarii publice creeaza premiza infaptuirii unui pas important in directia protectiei mediului si de respectare a normelor referitoare la sanatatea publica precum si reducerea poluarii surselor de apa prin ape uzate evacuate.

Valoarea investiției este de 26136085,15 lei fara TVA, iar perioada de implementare propusă este de 12 luni.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir