Rămâi conectat

Administraţie

Desfințarea secţiei de boli infecţioase a spitalulului orășenesc a iscat astăzi discuții aprinse în cadrul sedinței extraordinare a Consiliului Local Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

spital-cugir-sectie-chirurgieDupă epuizarea celor două puncte înscrise pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de astăzi, a Consiliului Local Cugir, primarul Adrian Teban a propus aleşilor locali să fie de acord cu dezbaterea unui punct special care ţine de spitalul orăşenesc.

O propunere care vine în contextul primirii unei scrisori adresate primăriei, semnată de aproape 1000 de cetăţeni din Cugir şi Vinerea, nemulţumiţi de posibilă desfiinţare a secţiei de boli infecţioase din cadrul unităţii locale de sănătate.

Un eveniment destul de fierbinte la care au fost prezenţi managerul spitalului, ec. Silviu Samoilescu, preşedintele consiliului de administraţie Dorin Herlea, ec. Steluţa Sarmasan – dir. financiar-contabil, dr. Ana Santu – reprezentantul primăriei în consiliul de Administraţie al spitalului local.

În informarea sa, managerul spitalului a arătat că în cadrul instituţiei s-a făcut o evaluare şi s-a elaborat o strategie de reorganizare pentru anul 2014, în bază indicatorilor de performanţă medicală, cât şi a veniturilor şi cheltuielilor aferente secţiilor şi compartimentelor. Aceste demersuri s-au stabilit în contextul în care Ministerul Sănătăţii pregăteşte planul naţional privind eficientizarea şi reorganizarea sistemului sanitar, măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale populaţiei în ceea ce priveşte sănătatea.

,,Viziunea managerială are în vedere în primul rând asigurarea serviciilor medicale, pentru cetăţenii din Cugir, Vinerea şi celelalte localităţi arondate spitalului, menţinerea paturilor, păstrarea locurilor de muncă ale personalului medico-sanitar şi rentabilizarea economică a unităţii medicale. Din păcate, spitalul a acumulat datorii, bazate pe nerealizarea contractului cu CAS Alba, cât şi pe subfinanțarea sistemului sanitar naţional, situaţie financiară ce nu mai permite amânarea unor măsuri de eficientizare a activităţii medico-sanitare”, a arătat Samoilescu.

Din informarea prezentată rezultă că la nivelul spitalului există compartimente care nu au îndeplinit contractul de externări lunare a pacienţilor, astfel încât nu se justifică menţinerea unor paturi în aceste compartimente. Pe de altă parte, există secţii şi comparimente care au foarte multe solicitări din partea pacienţilor, şi unde se impune suplimentarea numărului de paturi pentru internările respective.

În urma acestor analize, ţinând cont şi de patologia existentă şi de cazurile de specialitate internate, s-a propus ca prim pas reorganizarea prin transfer a paturilor din spital. În condiţiile în care există un total de 150 de paturi aprobate de către minister, s-a considerat firesc şi benefic să fie mutate cele neutilizate, către secţiile supraaglomerate.

,,Asta nu înseamnă că se doreşte reducerea sau renunţarea la unele paturi, spitalul rămânând cu cele 150 de paturi şi cu personalul actual”, se precizează în informarea managerului.

Referitor la situaţia compartimentului de boli infecţioase s-a constatat că: ,,acesta n-a respectat contractul cu CAS Alba şi a avut un număr mai redus de externări în 2013, fapt pentru care veniturile aduse de externări nu acoperă decât salariile şi medicamentele, nefiind acoperite deloc utilităţile (gaz, energie electrică, apă), materialele sanitare, analizele pacienţilor şi cheltuielile de funcţionare. Pierderea la nivelul compartimentului se estimează la 1.900.000 lei (1,9 miliarde lei vechi/an). Un alt aspect deosebit de important este că din 245 pacienţi externaţi în 2013, diagnosticul principal la externare este doar la 50 (20%) pacienţi de infecţioase, restul fiind de domeniul altor specialităţi, situaţie care aduce cheltuieli în plus.

În acest context s-a găsit o soluţie de transferare a unui număr de 15 paturi, către două dintre cele mai solicitate specialităţi: chirurgie internă, 10 paturi, secţie deservita de doi medici şi 5 paturi către secţia interne, deservita la ora actuală de patru cadre medicale”, precizează conducerea spitalului în raportul prezentat.

Aceasta situaţia nu va însemna că personalul secţiei infecţioase va fi dat afară. Asistentele şi infirmierele vor fi transferate în cele două secţii menţionate.

,,La fel se va întâmpla şi cu medicul, care nu va fi dat afară, ci va desfăşura activitate de specialitate în Policlinica (ambulatoriul spitalului) unde pacienţii cu patologie de infecţioase vor fi consultaţi. Astfel că au fost solicitate un număr suplimentar de 5 paturi pentru internarea de zi, unde medicul va putea interna pacienţii cu patologie de infecțioase”, se menţionează în raport.

Cu toate argumentele prezentate de conducerea spitalului, consilierii aparținând PSD, PDL şi PP-DD şi-au arătat dezacordul în legătură cu desființarea secţiei de infecţioase şi au părăsit sala de dezbateri, rămânând la discuţiile ce au urmat, doar consilierii liberali, viceprimarul Horia Rotche şi preşedintele de şedinţă Mircea Simu (PSD). La propunerea lui Simu, primarul Adrian Teban a acceptat ca la şedinţa ordinară de consiliu local, din februarie să fie organizată o dezbatere specială pe această temă la care să ia parte conducerea spitalului, membrii consiliului de administraţie de la spital, precum şi medicul Marius Prodan, şeful secţiei boli infecţioase, absent de la întâlnirea de astăzi.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Orașul Cugir, în Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a adoptat o hotărâre privind participarea oraşului Cugir la Programul de creştere a eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public prin depunerea spre finanţare a proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Cugir”.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum 3.083.558,25 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă (buget de stat) 2.999.990,00 lei lei și valoarea neeligibilă 83.568,25 lei.

De asemenea, aleșii locali au aprobat asigurarea de la bugetul local a sumei de 83.568,25 (TVA inclus), reprezentând cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului susmenționat.

Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficienţă energetică ridicată şi poluare luminoasă minimă.

Obiectul demersului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Împrumut de peste 7,2 milioane lei, pentru proiecte nefinalizate, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară, contractarea de la Trezoreria Statului a unui împrumut în valoare de 7.260.000 lei, pentru proiectele nefinalizate, cu fonduri de la Uniunea Europeană, cu o maturitate de maximum 5 ani.

Potrivit hotărârii adoptate, contractarea împrumutului se face pentru două proiectele nefinalizate: Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Iosif Pervain, pentru suma de 1.270.000 lei; Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava, pentru suma de 5.990.000

Din bugetul local al orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.

Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date:

Hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract; gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Calendarul târgurilor și pieţelor din Cugir, pentru anul 2025

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consilierii orașului Cugir au aprobat în ședință ordinară, „Calendarul târgurilor și pieţelor” din localitate pentru anul 2025.

Prin adresa transmisă de către Consiliul Judeţean Alba și înregistrată la Primăria oraşului Cugir s-a solicitat transmiterea, până la data de 20.12.2024, Hotărârea Consiliului Local care să cuprindă data, locația, zilele și tipurile târgurilor și piețelor din orașul Cugir, date care vor fi cuprinse în „Calendarul târgurilor și pieţelor din Judeţul Alba” pentru anul 2025.

Astfel, aleșii locali au stabilit zi de piaţă: zilnic de luni până sâmbătă – Piaţa „Complex”, duminica, Piaţa „1 Mai”.

Târg lunar: Piaţa „1 Mai”, în datele: 26.01.2025; 23.02.2025; 30.03.2025; 27.04.2025; 25.05.2025; 29.06.2025; 27.07.2025; 31.08.2025; 28.09.2025; 26.10.2025; 30.11.2025; 14.12.2025.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir