Administraţie
Desfințarea secţiei de boli infecţioase a spitalulului orășenesc a iscat astăzi discuții aprinse în cadrul sedinței extraordinare a Consiliului Local Cugir
După epuizarea celor două puncte înscrise pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de astăzi, a Consiliului Local Cugir, primarul Adrian Teban a propus aleşilor locali să fie de acord cu dezbaterea unui punct special care ţine de spitalul orăşenesc.
O propunere care vine în contextul primirii unei scrisori adresate primăriei, semnată de aproape 1000 de cetăţeni din Cugir şi Vinerea, nemulţumiţi de posibilă desfiinţare a secţiei de boli infecţioase din cadrul unităţii locale de sănătate.
Un eveniment destul de fierbinte la care au fost prezenţi managerul spitalului, ec. Silviu Samoilescu, preşedintele consiliului de administraţie Dorin Herlea, ec. Steluţa Sarmasan – dir. financiar-contabil, dr. Ana Santu – reprezentantul primăriei în consiliul de Administraţie al spitalului local.
În informarea sa, managerul spitalului a arătat că în cadrul instituţiei s-a făcut o evaluare şi s-a elaborat o strategie de reorganizare pentru anul 2014, în bază indicatorilor de performanţă medicală, cât şi a veniturilor şi cheltuielilor aferente secţiilor şi compartimentelor. Aceste demersuri s-au stabilit în contextul în care Ministerul Sănătăţii pregăteşte planul naţional privind eficientizarea şi reorganizarea sistemului sanitar, măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale populaţiei în ceea ce priveşte sănătatea.
,,Viziunea managerială are în vedere în primul rând asigurarea serviciilor medicale, pentru cetăţenii din Cugir, Vinerea şi celelalte localităţi arondate spitalului, menţinerea paturilor, păstrarea locurilor de muncă ale personalului medico-sanitar şi rentabilizarea economică a unităţii medicale. Din păcate, spitalul a acumulat datorii, bazate pe nerealizarea contractului cu CAS Alba, cât şi pe subfinanțarea sistemului sanitar naţional, situaţie financiară ce nu mai permite amânarea unor măsuri de eficientizare a activităţii medico-sanitare”, a arătat Samoilescu.
Din informarea prezentată rezultă că la nivelul spitalului există compartimente care nu au îndeplinit contractul de externări lunare a pacienţilor, astfel încât nu se justifică menţinerea unor paturi în aceste compartimente. Pe de altă parte, există secţii şi comparimente care au foarte multe solicitări din partea pacienţilor, şi unde se impune suplimentarea numărului de paturi pentru internările respective.
În urma acestor analize, ţinând cont şi de patologia existentă şi de cazurile de specialitate internate, s-a propus ca prim pas reorganizarea prin transfer a paturilor din spital. În condiţiile în care există un total de 150 de paturi aprobate de către minister, s-a considerat firesc şi benefic să fie mutate cele neutilizate, către secţiile supraaglomerate.
,,Asta nu înseamnă că se doreşte reducerea sau renunţarea la unele paturi, spitalul rămânând cu cele 150 de paturi şi cu personalul actual”, se precizează în informarea managerului.
Referitor la situaţia compartimentului de boli infecţioase s-a constatat că: ,,acesta n-a respectat contractul cu CAS Alba şi a avut un număr mai redus de externări în 2013, fapt pentru care veniturile aduse de externări nu acoperă decât salariile şi medicamentele, nefiind acoperite deloc utilităţile (gaz, energie electrică, apă), materialele sanitare, analizele pacienţilor şi cheltuielile de funcţionare. Pierderea la nivelul compartimentului se estimează la 1.900.000 lei (1,9 miliarde lei vechi/an). Un alt aspect deosebit de important este că din 245 pacienţi externaţi în 2013, diagnosticul principal la externare este doar la 50 (20%) pacienţi de infecţioase, restul fiind de domeniul altor specialităţi, situaţie care aduce cheltuieli în plus.
În acest context s-a găsit o soluţie de transferare a unui număr de 15 paturi, către două dintre cele mai solicitate specialităţi: chirurgie internă, 10 paturi, secţie deservita de doi medici şi 5 paturi către secţia interne, deservita la ora actuală de patru cadre medicale”, precizează conducerea spitalului în raportul prezentat.
Aceasta situaţia nu va însemna că personalul secţiei infecţioase va fi dat afară. Asistentele şi infirmierele vor fi transferate în cele două secţii menţionate.
,,La fel se va întâmpla şi cu medicul, care nu va fi dat afară, ci va desfăşura activitate de specialitate în Policlinica (ambulatoriul spitalului) unde pacienţii cu patologie de infecţioase vor fi consultaţi. Astfel că au fost solicitate un număr suplimentar de 5 paturi pentru internarea de zi, unde medicul va putea interna pacienţii cu patologie de infecțioase”, se menţionează în raport.
Cu toate argumentele prezentate de conducerea spitalului, consilierii aparținând PSD, PDL şi PP-DD şi-au arătat dezacordul în legătură cu desființarea secţiei de infecţioase şi au părăsit sala de dezbateri, rămânând la discuţiile ce au urmat, doar consilierii liberali, viceprimarul Horia Rotche şi preşedintele de şedinţă Mircea Simu (PSD). La propunerea lui Simu, primarul Adrian Teban a acceptat ca la şedinţa ordinară de consiliu local, din februarie să fie organizată o dezbatere specială pe această temă la care să ia parte conducerea spitalului, membrii consiliului de administraţie de la spital, precum şi medicul Marius Prodan, şeful secţiei boli infecţioase, absent de la întâlnirea de astăzi.
Constantin PREDESCU

Administraţie
Funcționarii publici din Cugir, trimiși la cursuri de perfecționare profesională pentru anul 2023
Orașul Cugir a aprobat planul privind participarea funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului orașului Cugir și serviciile publice subordonate, la cursuri de formare, specializare și perfecționare profesională pentru anul 2023.
Participarea la aceste cursuri se va face în limita sumelor alocate din bugetul local al orașului Cugir pe anul 2023, funcţionarii publici având dreptul şi obligaţia de a-şi îmbunătăţi în mod continuu abilităţile şi pregătirea profesională.
De menționat că, prin HCL nr.26/2023 s-a aprobat bugetul de cheltuieli al orașului Cugir și s-a alocat suma de 5.000 de lei pentru formarea profesională a funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului orașului Cugir și serviciile subordonate.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului
Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.
Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.
După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.
În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir folosite la autoturismele românești Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.
Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.
„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră. Această recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir
Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.
• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă
Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.
Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.
• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu
Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.
Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.
După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro