cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Ştiri din zonă » Depuneri de coroane, slujbă de pomenire și cântece patriotice la Șibot, cu prilejul comemorării Bătăliei de la „Câmpul Pâinii”

Depuneri de coroane, slujbă de pomenire și cântece patriotice la Șibot, cu prilejul comemorării Bătăliei de la „Câmpul Pâinii”

Publicat în 14.10.2017 la ora 9:09

Bătălia de pe „Câmpul Pâinii”,un episod al luptei dintre armatele creștine și cele otomane, a fost comemorată, ieri la amiază, cu ocazia împlinirii a 538 de ani de la momentul din 13 octombrie 1479.

Evenimentul s-a petrecut  în parcul din Șibot și la statuia eroului Pavel Chinezu din gara Șibot, în prezența a unui număr destul  de mare de participanți în comparație cu ultimii doi ani, fiind prezente aprox. 200 persoane. Manifestarea a fost oganizată cu sprijimnul Primăriei Șibot, Asociația „Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Orăștie, ACMRR „Nicolae Macici” Orăștie, primăriile Geagiu, Romos și Cugir, Ordinal Cavalerilor de Hunedoara, Școala Gimnazială Șibot, Parohia Ortodoxă Șibot, Biserica evanghelică Orăștie. Cu acest prilej a avut un Tedium, alocuțiuni ale ale autorităților locale, evocare istorică, depuneri de coronae la statuia marelui erou din gara Șibot.

Alocuțiunile au fost deschise de dr. Mihai Căstăian, cercetător științific secția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, director la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, care și-a exprimat mulțumirea față de modul în care autoritățile au sprijinit de această dată organizarea unui eveniment de o asemenea însemnătate. Din prezentarea acestuia am aflat că „Bătălia din toamna anului 1479 a avut loc între armata turcă, condusă de Ali Kodşa, Skender, Isa şi Bali, cu un efectiv al forţelor otomane în jur de 20.000 soldaţi şi un corp de infanterie din Ţara Românească, numărând aproape 2.000 de infanterişti, şi armata transilvăneană, condusă de Ştefan Báthory, armata bănăţeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sârbilor a lui Vuk Brankovici, şi o armată din Ţara Românească a lui Basarab Laiotă cel Bătrân, totalul trupelor creştine fiind apreciat între 12.000 şi 15.000 oameni. Bătălia decisivă are loc pe 13 octombrie, pe Câmpul Pâinii. După atacuri şi contra-atacuri, armata creştină este aproape depăşită, moment în care apar trupele lui Pavel Chinezul (Cneazul), care s-au apropiat pe la marginea pădurii, dând impresia unei „păduri mişcătoare”, după cum spun istoricii.

Intervenţia salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă”.  Au mai vorbit despre însemnătatea acestei zile: Marcel Filomon – viceprimar Șibot, Aurel Voicu  – președintele Asociației Pro Cugir. La eveniment au luat parte: primarul Comunei Șibot, Ilie Tomuș, Dorin David – președintele Societății Culturale „Vinereana”, col. dr. ing. Constantin Avădanei – vicepresedinte Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia și vicepreședinte Filiala Alba „Cultul Eroilor”, Dorin David – Societatea Cultural Vinereana, Nicolae Faur – Asociația pentru Ecologie și Turism Năsipișe Cugir.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 167 ori

Depuneri de coroane, slujbă de pomenire și cântece patriotice la Șibot, cu prilejul comemorării Bătăliei de la „Câmpul Pâinii”
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.