Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Depuneri de coroane, alocuțiuni, lupte între cavaleri și foc de tabără, la ceremonia de comemorare a eroilor căzuți acum 539 de ani în bătălia de la „Câmpul Pinii”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Circa 200 de persoane au luat parte ieri, 13 octombrie 2018, la evenimentul dedicat comemorării eroilor căzuți acum 539 de ani în bătălia de la „Câmpul Pinii”, locație situată pe șoseaua națională, la limita județelor Alba cu Hunedoara (în zona localutății Șibot).  

Manifestarea l-a avut ca inițiator pe dr. Mihai Căstăian – directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie și a fost sprijinită de către primăriile din Șibot, Geoagiu, Cugir și Romos, Grupul de Inițiativă „Centenar Marea Unire Alba Iulia 2018”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Orăștie, Asociația Cadrelor în Rezervă și Retragere „Gen. Nicolae Macici”, Societatea „Astra” Filiala Orăștie, Asociația „Pro Cugir”, Societatea Culturală „Vinereana” și Asociația „Câmpul Pâinii” Vinerea – Cugir.

Reuniunea a fost onorată de către Marcel Filimon  și Dacian Herlea, primarul, respectiv viceprimarul comunei Șibot, precum de către Vasile Cărăguț – primarul orașului Geoagiu. După ce a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor care s –au jerfit în aceea zi, pe câmpul de luptă, participanții au depus coroane de flori, după care, autoritățile și invitații au susținut alocuțiuni în care au evocat importanța istorică a victoriei de pe „Câmpul Pâinii” și a personalității eroului de atunci, comitele de Timișoara și comandantul armatei Ungariei, Pavel Chinezul.

Au rostit alocuțiuni în fața participanților: dr. Mihai Căstăian – cercetător științific secția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, primarul din Șibot, Marcel Filimon , prof. Nicolae Florea ( evocare istorică), col.dr.ing. Constantin Avădanei- președintele Grupului de Inișiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia 2018”, care a spus: ,,Dacă există un oraş destinat gloriei şi jertfei româneşti, acesta este Alba Iulia. Dacă există dor podidit cu lacrimi, bătucit de paşii unui neam întreg,refăcut de respiraţia mulţimii ca Poartă a statorniciei virtuţilor româneşti–acest Dor se cheamă Alba Iulia, devenită întâia Casă a Unirii românilor de  pretutindeni.

Dacă există un oraş sfânt în inima Ţării,  care i-a  întregit deopotrivă numele şi renumele,respiraţia şi pulsul, cariatidele veşniciei, prin acel neuitat 1  Decembrie 1918, acesta este Alba Iulia,  binecuvântat de semnul crucii ca figură al Limbii române. Dacă cineva doreşte să vadă adevărata culoare a sângelui românesc, adevărata ţesătură din doină, veghe şi supliciu a tricolorului românesc, flacăra ce ne întoarce mereu sub glie, anotimp al ţării de rod, să vină în Sala Uniri să sărute freamătul voievodal, dumnezeiesc al mulţimii de la 1 Decembrie 1918”.

Au mai  vorbit: scriitor col (r) Ioan Brad, Ec. Ioan Străjan ambii din partea Fundației „1 Decembrie 1918 pentru unitatea și intregritatea României”, col (r) Iancu Crețu – președintele Asociației Cadrelor în Rezervă și Retragere „gl.Nicolae Macici” Orăștie, ing. Voicu Aurel – președintele Asociației „Pro Cugir”. Au fost prezenți ca invitații speciali ai mainifestării și anume reprezentanți ai „Ordinului Scutierilor de Mühlbach – Sebeș” alături de Cavalerii din „Ordinul Cavalerilor Templieri” Deva. Aceștia îmbrăcați în echipamentele militare medievale ale epocii, au susținut un fața asistenței, un scurt moment de luptă demonstrativă între cavaleri.

Un moment important l-a reprezentat aprinderea simbolică, a unui foc de tabără, despre care dr. Mihai Căstăian spunea că prin acest gest se dorește ,,să reaprindem flacăra recunoștinței pe CÂMPUL biruienței!”.  La finalul evenimentului, dr. Mihai Căstăian a dat citire unei ,,Proclamații” prin care a făcut apel la autorități și la toți oamenii de bine pentru a sprijinii ridicarea pe locul respectiv,  a unui monument închinat bătăliei de la 13 octombrie 1479.

 Bătălia de pe Câmpul Pâinii reprezintă un moment istoric semnificativ, o victorie creștină asupra unei numeroase oștiri otomane din care au pierit 30.000 de turci. Intervenția salutară a comitetului de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă. Sacrificiul celor 10.000 de creştini subliniază importanţa acestei confruntări în epocă.

Această bătălie este la fel de importantă ca cea de la Podul Înalt purtată în anul 1475 , de către Ștefan cel Mare, sau ca ceea de la Călugăreni, purtată în anul 1595, de către Mihai Viteazul. Consecința victoriei de pe Câmpul Pâinii, a fost stoparea timp de 50 de ani, a incursiunilor de jefuire Imperiului Otoman în zona Transilvaniei.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Tânăr de 29 de ani din Blandiana cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe raza localității Băcăinți

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 23 iunie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos – Postul de Poliție Ciugud au depistat un tânăr de 29 de ani, din localitatea Blandiana, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Băcăinți, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de  0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Bărbat de 35 de ani reținut de polițiști, după ce și-a amenințat vecinii din Săliștea cu un topor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 19 iunie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că o persoană face scandal, pe raza localității Tărtăria, comuna Săliștea.

Din primele cercetări efectuat de polițiști, a rezultat că un bărbat de 35 de ani, din Teiuș, care locuiește fără forme legale pe raza localității Tărtăria, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii avute cu două persoane din localitate, în timp ce se afla pe o stradă, ar fi devenit agresiv fizic și verbal și le-ar fi amenințat, cu moartea, folosindu-se de un topor pe care-l avea asupra sa.

Cu sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, bărbatul a fost imobilizat și condus la sediul Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos.

Față de acesta, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice, urmând ca în cursul zilei de azi, 20 iunie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

O femie și fiul acesteia au fost reținuți de polițiști, după ce au furat dintr-o locuință din Șibot suma de 3.550 de euro și mai multe bijuterii din aur

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 18 iunie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de o femeie de 52 de ani și față de fiul acesteia, în vârstă de 19 ani, din comuna Șibot, care sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Din cercetări a rezultat că, în dimineața zilei de 4 iunie 2024, cei doi ar fi profitat de faptul că ușa unei locuințe din comuna Șibot ar fi fost lăsată neasigurată, ar fi pătruns în interiorul acesteia și ar fi sustras suma de 3.550 de euro și mai multe bijuterii din aur. Ulterior, ar fi amanetat bijuteriile, la o casă de amanet din Cugir, loc din care au fost recuperate de către polițiști.

Pentru documentarea activității infracționale a celor doi, polițiștii Secției 2 Poliței Rurală Vințu de Jos au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic.

În dimineața zilei de 18 iunie 2024, locuința celor două persoane bănuite de furt a fost percheziționată.

În cursul zilei de azi, 19 iunie 2024, acestea vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii lor activități infracționale și recuperarea integrală a prejudiciului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir