Rămâi conectat

Administraţie

Delegaţie a primăriei oraşului Cugir la conferinţa internaţională „Terra Mirabilis”

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

O delegaţie a Primăriei oraşului Cugir va participa la cea de-a treia conferinţă europeană organizată în cadrul proiectului „TERRA MIRABILIS – Protecţie Teritorială şi de Mediu”. Evenimentul va avea loc în localitatea Casalborgone din Italia şi va reuni reprezentanţii oraşelor partenere: Casalborgone (Italia), Cugir (România), Mellieha (Malta) şi Vecpiebalgas (Letonia).

Principalele teme pe care le vor dezbate delegaţiile celor patru comunităţi europene se referă la protecţia şi gestionarea patrimoniului cultural şi a mediilor cultural-istorice, la perspectivele de viitor pe care le au teritoriile europene, precum şi la sustenabilitatea oraşelor implicate  în proiect din punct de vedere al utilizării  energiilor nepoluante.
Evenimentul va avea un puternic caracter conclusiv întrucât va marca finalul proiectului „TERRA MIRABILIS”, care a fost demarat în septembrie 2011, în baza programului „Cetăţeni pentru Europa”, lansat de Comisia Europeană. Obiectivul principal al acestuia l-a reprezentat schimbul direct de experienţă în domeniul protecţiei mediului şi al dezvoltării domeniului energiilor verzi, care a făcut obiectul a trei întruniri între comunităţile înfrăţite. Prima acţiune a avut loc în localitatea Casalborgone din Italia în septembrie 2011, a doua conferinţă a fost găzduită de municipalitatea Mellieha (Malta) în octombrie 2012, iar cea din urmă este organizată în luna mai a.c. de către liderul proiectului, adică de  municipalitatea Casalborgone.
Din punctul de vedere al reprezentanţilor administraţiei cugirene, cele trei conferinţe au oferit şansa de a cunoaşte modul în care alte localităţi din Europa au reuşit să implementeze şi să dezvolte energiile regenerabile, un domeniu relativ nou pentru ţara noastră, dar care reprezintă singurul mijloc prin care se poate proteja mediul înconjurător atât de ameninţat de poluare şi de distrugere.
Ultima conferinţă din cadrul proiectului „TERRA MIRABILIS – Protecţie Teritorială şi de Mediu” va oferi prilejul partenerilor europeni de a discuta despre noul proiect depus în luna ianuarie, tot în baza  programului „Cetăţeni pentru Europa”, în cadrul căruia localitatea de la poalele Drăganei este lider de proiect. Sub numele “Mai multe culturi, o singură Europă”, Cugirul, Casalborgone, Vecpiebalgas, precum şi localitatea germană Wasserburg şi cea franceză, Rive de Gier îşi vor antrena comunităţile locale în diferite acţiuni comune din domeniile: cultură, tradiţii populare, istorie, gastronomie.
Accesarea de  proiecte  alături de parteneri străini face parte din demersul autorităţii locale cugirene de a stabili colaborări în cât mai multe domenii cu statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât Cugirul să devină un oraş puternic integrat  în spaţiul european, deschis atât din punct de vedere cultural, cât şi economic .


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Inițiativă de reducere a impozitului pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Social democratul, Andrei Sărmășan în calitate de consilier local în Consiliul Local al orașului Cugir a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune acordarea unei reduceri procentuale de 25% a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană.

Potrivit actului normativ amintit,  organele locale ale administraţiei publice sunt obligate să sprijine acţiunile de promovare organizate în scopul donării de sânge, potrivit competenţelor pe care le au.

În acest context, „consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”.

Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile prevăzute de lege şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat. |[(3) Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, stabilită conform alin. (2), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative. (text original în vigoare până la 6 aprilie 2024) ]|

Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

„În acest sens, consiliul local are competența de a aproba reduceri la plata impozitelor și taxelor locale cu scopul de a promova acțiunile de donare de sânge, motiv pentru care am inițiat proiectul de hotărâre  pentru aprobarea unor reduceri procentuale de 25% a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren, pentru persoanele care fac dovada activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană”, a precizat consilierul Andrei Sărmășan.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Acțiuni de ecologizare organizate de Primăria Cugir, în cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir a transmis că ca organiza, în acestă săptămână, două acțiuni de ecologizare în cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”.

„În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024- Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș:

– Joi 18.04.2024, zona pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion parc.
– Sâmbătă 20.04.2024, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 09.00, având ca loc de întâlnire – Poliția Locală Cugir.

Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primăria Cugir investește 13 milioane de lei, în construcția unei grădinițe la Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir a propus Consiliului Local aprobarea unui proiect privind „Construire Grădiniță în localitatea Vinerea” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 13.084.229,10 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie în proiect a orașului Cugir, constând în achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și a contribuției de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în valoare de 6.203.054,13 lei (inclusiv TVA).

De asemenea, se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului, în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din fondurile Uniunii Europene, precum și sumele reprezentând cheltuielile de funcționare și întreținere aferente, în vederea sustenabilității financiare a acestuia.

Proiectul aprobat își propune să sprijine creșterea participării la educația timpurie prin investiții în creșterea capacității infrastructurii educaționale, de a răspunde cererilor neacoperite, precum și prin intervenții, care contribuie la îmbunătățirea calității infrastructurii, dar și a serviciilor educaționale, pentru a deservi cu prioritate copiii din comunități defavorizate, copiii de etnie romă și comunitățile din mediul rural.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir